用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 最後一站,st. Paul's
樓主: yslgirl
go

最後一站,st. Paul's   [複製鏈接]

回覆:最後一站,st. Paul's

話時話waiting room 時叫完我地坐低,阿女就叫我講故事俾佢聽,出奇地佢當日又好有興趣聽!當我講到興高采烈時,老師突然插埋黎問你叫咩名?

莫講話小朋友,嗰時我都呆咗!

最後我b就無答自己個名!

我怪,都只可怪阿b應變能力唔夠高,同我當日講數事講得太生動!

引用:Quote:原帖由+seeker.email+於+13-02-04+發

原帖由 v_vcsl 於 13-02-04 發表
咁係咩顏色呢?
可能年年唔同色!

回覆:wankapo 的帖子

我情況剛同你相反。當日老師assign左我地坐其中一組位,鄰座媽媽好大聲同佢囡話我地睇故事啦。我個囡以為隔離係筍位,係咁用紐計聲同我講要坐隔鄰:;pppp:正當我用軟功同佢拉具中,老師行埋來問佢叫咩名我當時呆一呆,但隻囡竟然立即若冇其事答老師。希望老師當時聽唔到我地既對話啦

引用:我情況剛同你相反。當日老師assign左我地坐

原帖由 gorbb 於 13-02-04 發表
我情況剛同你相反。當日老師assign左我地坐其中一組位,鄰座媽媽好大聲同佢囡話我地睇故事啦。我個囡以為隔 ...
我當日講故事講得細聲,所以唔係我吖

同意企門口阿姐冇乜耐煩,我有問佢野,都覺佢冇乜禮貌。我早十五至二十分鐘到,順利group in,但都覺得考生準時而當人遲到,十分無理。反觀堅道真光,我因交通問題遲大到,登記處有問我原因,當時心諗自己抵死一定reject, 但最後收am offer。我覚得對遲到者不受理好應該,但準時不受理就好離譜。

其實我個女in完出黎個樣有0的茫然!(可能時間太快既原故)而且冇禮物派,就唔似佢in其他幼稚園0甘會開心地走番出黎。(佢走出黎時只拎住張白紙),不過見識過後,其實真係冇咩寄望,如果SPK真係收我個女,除左係神蹟之外,我諗唔到有其他原因。

其實大家不用太生氣, 結果都未知? 可能得呢? 我個女舊年PN一班有4個考到, 大家肯定冇關係, 不是教徒也不是舊生, 完全冇人事, 我個女仲係班房門口喊, 最後都有offer, 所以希望在人間! 我舊年知道收咗, 當場喊出嚟, 真係神跡! 讀咗半年樣樣都咁好! 教咗阿女好多嘢, 好守規舉! 真感恩! 大家good luck!

yslgirl  嘩, 邊間pn?  咁勁?  我估我估, 係樂基?  發表於 13-2-4 22:48

各位爸爸媽媽,認真便會輸呀
其實interview完就已經知道一切都已內定了,面試只是煙幕... 3分鐘group in 6-7個小朋友,就算只係睇個樣合唔合眼緣都唔夠時間呢 ^_^
所以遲到房或正常房都無所謂啦,不用太認真。
雖然面試安排"古怪", 但我依然覺得St Paul是一所很好的女校。

以家大家都只係估估下,入左個閒所謂遲到房的,就一定吾收?我地group in6-8人的都係in 左4分鐘咋(由入房到出來),遲到房in的,好似比例in得耐,反而group in 的,分分鐘入左房冇in過,都冇人知!

我差d好險擋遲到,當日我in1:00我12:30到諗住冇死,入到裡面我入咗1:00 area,呀囡突然話要去vv,我仲問老師係唔係冇咁快,之後我同呀囡企番之前位置,不過我感覺唔對路,走去偷睇下其他家長張面試信,全部變成1:10,再走出去睇清楚d,原來已經係隔離個area叫緊入點名室,我拿拿聲去番正確位置…………呼……好險呀

Deleted
( 講多無謂.  )
存感恩的心

引用:Quote:gigi812+發表於+13-2-4+22:59+以家大

原帖由 晞晞爸b 於 13-02-05 發表
入咗遲到房嘅,一係"當你遲到"嘅 or 扭解喊唔願自己行入去嘅,換做你係學校,第一印象已經唔好及扣哂分, ...
絕對認同晞晞爸B嘅睇法,加上遲到房個老師interview時的態度超級敷衍,小朋友答問題時佢周圍望,in咁多間都未有咁不被尊重的感覺,坦白講對這間學校有啲失望

我朋友b喊,入另一間房,個老師好有耐性咁引導,所以我覺得每間都有好同差老師!

但in過幾間,我接觸過,印象差嘅有堅道真光,聖心同維記!

大坑真光同玫瑰崗ok

我又覺得間間都幾好喎,st. Clare's老師就cool d, 不過個個人style唔同,cool d又唔代表唔係好老師既。

我個囡由爸爸帶入去,因為啱啱病好,有啲扭計,扭咗兩句,爸爸話即刻被老師捉入隔離房,單獨interview,老師個樣超cool,個囡即刻爆喊,個老師冇停,即刻不停問問問,個囡都呆咗,爸爸嬲爆。。。係由PN開始見咁多間,印象最差的。

--- del ---   

當日有一個家庭同我地同一時間in, 亦係準時到達,我地一齊入校門,不過另一家庭行得快我地一步,佢地可以等老師對出世紙再上樓上in, 可憐我地只係行慢一步就被老師推左去遲到房,完全無準則可言,可能正如其他家長所言,名單一早已內定,面試只是一場show吧!

sunnygirl 發表於 13-2-5 10:13
當日有一個家庭同我地同一時間in, 亦係準時到達,我地一齊入校門,不過另一家庭行得快我地一步,佢地可以等 ...

有d人岩岩準時又唔駛入遲到房? 好無準則喎, 可能d老師應該只是按手頭上工作而定,如未對晒同一時段的考生資料就唔cut off  住.   如已開始給下一時段入房對資料, 之前一段時間的剛好準時來到, 就要入遲到房, 這就是efficiency了

‹ 上一主題|下一主題