用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 最後一站,st. Paul's
樓主: yslgirl
go

最後一站,st. Paul's   [複製鏈接]

我地屬於好彩的一群. 我地in 12.40, 12時已在times square食完lunch,諗住駕車過去spk一定有早冇遲. 點知老公行錯路兼塞車,到達spk時經已差不多12.35. 當時門口一大條人龍, 我見門口有職員就問in 12.40係唔係排隊. 個職員冇表情地叫我地去龍尾排. 唔知點解我當時有d不安,好彩條隊開始去,我地跟大隊入到校園,前面再有條繩攔住唔比人行,話要等上一批入左先行得. 我遠遠見到裡面12.40已經企滿人,就同個職員我地係in 12.40,個職員先話 “咁你地快d入去啦”. 我地後面有幾對都係in 12.40既就一齊入番12.40個圈. 就係我地入左去個圈冇耐,就開始安排入對資料房了. 而我地入資料房時,出面仲未放人入第二格. 所以睇番大家d post,都覺得我地好好彩!

Deleted
( 講多無謂.  )
存感恩的心

回覆:最後一站,st. Paul's

其實好多野多口問句面皮厚d冇壞既,我早一個鐘到,去左中央圖書館玩,早20分鐘去到校門前問入得未,佢話入得先拖個小朋友入去,入到去d隊都分晒時間自己揾返自己既時間排,我in 11點幾,我老公企埋一邊睇住個囡,我自己衝去校門前問你地所謂態度唔好既職員,其實當時我諗住早20分鐘佢話唔入得,我5分鐘後再問問到佢話得先叫個囡過黎,成件事好簡單jei,冇必要咁複雜同勞氣啦。

我地in 8:40am, 可能時間早, 雖然人多但唔算好亂, 好彩我地都有早少少到, 如果唔係都有機會發生你地所講既事.

引用:同意企門口阿姐冇乜耐煩,我有問佢野,都覺

原帖由 Mickey10 於 13-02-04 發表
同意企門口阿姐冇乜耐煩,我有問佢野,都覺佢冇乜禮貌。我早十五至二十分鐘到,順利group in,但都覺得考生 ...
女校看門口既校工都係惡。我地學校以前都係搵個最惡看門口

bbc2010 發表於 13-2-5 11:42
其實好多野多口問句面皮厚d冇壞既,我早一個鐘到,去左中央圖書館玩,早20分鐘去到校門前問入得未,佢話入 ...
我同你做法差唔多,但就冇早一個鐘到,但都係去中央圖書館睇左一陣書,去埋洗手間,到差唔多時間就慢慢行過去,其實見到佢去面試信,見到佢咁特別係備註寫,雖然右上角寫13:00,但都當12:50一定要到學校,我地原先諗可能面試前預備及對出世紙(佢講到明要帶)都要10分鐘,而面試就會由13:00開始,另外之前聽街坊講話SPK面試都係2﹣3分鐘內完成,都知SPK面試唔會用太多時間,但星期六阿女面試約5分鐘(我冇刻意留意時間)都覺得算係咁啦!

小兔咕 發表於 13-2-5 11:59
女校看門口既校工都係惡。我地學校以前都係搵個最惡看門口
我反而覺得佢地有愛心,因我見有個小朋友差點跌倒,雖然佢講野語氣好似好惡,但佢都有幫手扶起小朋友

回覆:ME1227 的帖子

St Paul Covent幼稚園係100%直上小學的嗎?要再interview 嗎? in 咗太多,開始有d亂。。

我自己上年interview, 冇任何connection, religion, background都入左,所以非坊間所言,大家加油。
其實封信寫左1O分鐘前到,就真的要follow, 信上的時間是入房interview, 亦因為太多人考,呢個可能亦係screen out criteria 之一,呢間學校绝對要求家長配合!

回復 Poohpoohwaiwai 的帖子

Agree, it's reasonable.

是否教友先有機呢?

回復 mosibaby 的帖子

其實學校會睇家長的處理同表現,因為家長唔識教,再叻的學校點教都無用,佢先係令學校唔收佢小朋友的原因。

SPK is my no.1 dream school though the chance of getting in is slim.  After the interview, I am amazed by the school efficiency and and like the school even more. On the day of interview, we were just on time (10 mins before the interview time) and lucky to have the interview.

No matter whether my daughter would get admitted at the end, it's really up to the school but it will be the biggest new year gift ever if she is accepted.

Good luck to you all!

我上年有in SPk, 在中央出面塞了一個鐘。今年提早很多出發,不過封信又叫不要那麼早去!互近又冇地方停,我也有點疑慮。因為大塞車,我剛好15 分鐘前到。冇遲到。
我覺得,既然校方咁strict, 就不要叫人"只可十分鈡前才抵達"

引用:話時話waiting+room+時叫完我地坐低,阿女

原帖由 wankapo 於 13-02-04 發表
話時話waiting room 時叫完我地坐低,阿女就叫我講故事俾佢聽,出奇地佢當日又好有興趣聽!當我講到興高采 ...
same as me

回覆:v_vcsl 的帖子

靠害!

回覆:rosebb 的帖子

同意

引用:平心靜氣講返件事..預左唔會有OFFER..相信

原帖由 晞晞爸b 於 13-02-05 發表
平心靜氣講返件事..預左唔會有OFFER..
相信當日去IN既父母都會覺得校門口果條行人走道係幾咁狹窄
尤其當日 ...
老實講,佢in成3000個小朋友,2歲幾嘅小朋友個個表現差不多,父母能唔能夠正確理解封信(早10分鐘到但係又唔好過早)同做唔做得到成為評分其中一個標準都好正常。因為如果取錄左你嘅小朋友,都係會以通告形式同你溝通同埋叫你做野。

lymchau  agree, all information communicate with you are in notice only.  No call from teachers lor!  發表於 13-2-14 11:07

引用:Quote:原帖由+晞晞爸b+於+13-02-05+發表平

原帖由 ox_ma 於 13-02-14 發表
老實講,佢in成3000個小朋友,2歲幾嘅小朋友個個表現差不多,父母能唔能夠正確理解封信(早10分鐘到但係又唔 ...
咁無帶出世紙正本係唔係都要扣分?

lymchau  no one knows!  發表於 13-2-14 11:07

不如問您覺得應唔應該扣分?
‹ 上一主題|下一主題