用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 你們學校會告訴名次給家長知嗎?
樓主: loveDayo
go

你們學校會告訴名次給家長知嗎? [複製鏈接]

chaselam 發表於 13-2-2 15:58
教育署規定學校不得不告知家長學生的名次,如果有任何問題可直接打電話給當區主任,之後學校就乖乖地公開 ...
是否有指引?

chaselam  吾知道  發表於 13-2-3 10:24
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回復 安格斯媽媽 的帖子

系米真家,入精英班最差會B2A,精英班系米教深D?

回覆:chrischeung 的帖子

佢小學間學校程度較淺,分兩班精英班,前36名入A班,跟住入B班,上年我仔36-40/127是b1,A班成績保持唔比B班過都會是B1,精英班會多d練習,學校有面試訓練,但都是自己估band,我仔成績麻麻我都以為他是b2,結果第二及第三名次無變

引用:Quote:loveDayo+發表於+13-2-1+22:23+我女

原帖由 chaselam 於 13-02-02 發表
教育署規定學校不得不告知家長學生的名次,如果有任何問題可直接打電話給當區主任,之後學校就乖乖地公開 ...
真的嗎?分區主任應該點聯絡?

引用:乜嘢都唔知,去玩呢個遊戲都好冒險,我亞女的

原帖由 laiping 於 13-02-02 發表
乜嘢都唔知,去玩呢個遊戲都好冒險,我亞女的學校唔單只有級名次,老師仲會响角落頭用鉛筆寫下佢的在同級的呈 ...
好好的做法呀

chaselam 發表於 13-2-2 15:58

我小朋友間學校好公開資料,會公佈晒全班,全級名次,但沒有公開平均分,只有GRADE.

教局又唔公佈Banding比學校或者家長,學校又話教局有指引唔好公佈名次。

有家長打去派位組問過教局,教局就話學校有責任幫助學生選校,咁學校又無名次又無banding,好明顯係互相推卸。如果有家長打去派位組問的話,一定要攞低答你問題的人的資料,例如姓乜名乜,有沒有職員編號然後先返去同學校講,起碼比番個名次或者banding你地。學校一定有上年派位的資料,比對一下甚麼名次的同學派乜野學校就估到d是屬於甚麼banding。
:verycold: :verycold: :verycold:

回復 ohnono 的帖子

教局又唔公佈Banding比學校或者家長,學校又話教局有指引唔好公佈名次。

That's exactly what I know. EDB is the bad guy..... stop the schools to inform parents. EDB did inform some basic info of the banding of Last batch to the school only.
The same for value-added index, schools shouldn't use it for promotion, but every year named the first batch DSS schools as high value-added schools, double-standard.

"愚民政策"對付家長 + 家長迫於無奈"瞎子摸象"

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 13-2-2 11:49
回復 長生不老 的帖子

我都好認同。
小兒當年小學不告知名次,但告之組別,到申請直資才知道小兒全級的名次。

好貼幫你推一下 ...

你有張良計, 我有過牆梯, 要知的想知的總有辦法知, 去年我小朋友學校也不公布名次, 但某些家長也得知一切 ...

囡囡學校自小一起,每班首十名同學名次及全級首三十名同學的名次會列在成績表上,其他則口頭講
這個方法至小六都一樣無變
至自行時,學校更派了張經標準化的校內名次比我地參考揀學校
補充,我囡囡讀官校,所以學校話教統局唔比講,真奇怪!

回覆:JustAParent 的帖子

想知好簡單,揾一D中學報自行,但果D中學報名表格一定要求要填上該名學生在全班同埋全級排名,填完表格後拎去比小學填上名次,仲要蓋上校印,搞掂。

tao7113  我女學校只出一封信,寫了班和級的名次,但封了口,寫給中學的,我們不能拆。不過班主任會偷偷告訴我們,也要看心情。  發表於 13-2-5 19:53

回覆:你們學校會告訴名次給家長知嗎?

我女小五讀直資,直至今年我都唔知小女排名,唉,問親老師都話學校係冇排名,我真係好想知道呀!

回覆:loveDayo 的帖子

有學校想同學直上一條龍中學,家長被誤導放棄派位,只有全班名次,沒有全級名次,畢業連自己banding都唔知,最後後悔周圍叩門

loveDayo 發表於 13-2-2 20:22
真的嗎?分區主任應該點聯絡?

打去教育署學位分配組,問下有關事宜,佢會問妳邊區學校,再交配當區主任回答妳問題。

教育局學位分配組

地址:灣仔皇后大道東269號呂祺教育服務中心2樓

電話:2832 7700, 2832 7740

辦公時間:星期一至五上午8時30分至下午1時及下午2時至6時

我問過學校是否可以不公開級名次,回覆是不可以。

回復 Jackieson 的帖子

好似唔多,我經驗只有一間要全級排名及校長推薦。

我們學校也是今年開始不公布名次  ,一切都是靠估估下, 學校講是教統局不讓公布.  我都想找時間問下教統局為什麼?  兩年前我大兒子時學校每次考試名次都給得很清晰 ,   我們部署中學很成功 , 現在咩都不知   ,只有一肚氣.  

其實我們區有很多學校都私下有講名次 ,   我現在都不怕估錯 ,  有老師講我兒子是band1 , 有老師講是band2  ,  我真是覺得很混亂.   

sorry   怕估錯

Jackieson 發表於 13-2-3 01:08
想知好簡單,揾一D中學報自行,但果D中學報名表格一定要求要填上該名學生在全班同埋全級排名,填完表格後拎 ...

自行都怕你自己行得慢, 想直接知全班全級排名, 咪直知囉, 小四開始, 一清二楚, 有什麼可以秘密呢 ?

回覆:ANChan59 的帖子

係呀,唔係好多,印象中可風、黃芴南都要填,但唔記得全班或全班,不過一間已經夠知自己的排名了。

ANChan59  Not necessary fit in the District.  發表於 13-2-3 22:59
ANChan59  My case, SPCC.  發表於 13-2-3 22:58
‹ 上一主題|下一主題