用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 你們學校會告訴名次給家長知嗎?
go

你們學校會告訴名次給家長知嗎? [複製鏈接]

我女小五,11月派成績表時講過大约名次比家長知,但今次考試咩都冇通知,進步定退步既概念都冇,好令家長困擾,你地學校係咪一樣?咁神秘為咩?樣樣都靠估好危險,就算保持到成績,但唔知有幾多人發力追左上嚟嘛

3    0    0    0

名次無,派卷無

回覆:loveDayo 的帖子

小六第二次呈分才比名次,自行截止前才有,好彩學校精英班制會心中有數,入到精英班最尾都只會是b2a

回覆:你們學校會告訴名次給家長知嗎?

咩都無,咁樣去到呈分時又靠估?為咩要折磨我地

其實我地間學校小一至四都有班同級名次,升上小五先話教署規定唔可以印係成績表,卷係有派呀,分數係知呀,但好似你所講,冇名次連自己係進步定退步,係全級邊個位置都唔知先煩
btw,你兒子好叻,有冇心得可以分享呀?

longfung  係指引並不是規定, 有部份學校都會講的!  發表於 13-2-2 17:27

引用:名次無,派卷無

原帖由 wahchiman 於 13-02-01 發表
名次無,派卷無
咁你地點知banding?

引用:小六第二次呈分才比名次,自行截止前才有,

原帖由 安格斯媽媽 於 13-02-01 發表
小六第二次呈分才比名次,自行截止前才有,好彩學校精英班制會心中有數,入到精英班最尾都只會是b2a

...
自行前先通知,如果一心plan好報既2間同名次出左後先發現有差距,咪會出事。

loveDayo 發表於 13-2-2 07:14
……升上小五先話教署規定唔可以印係成績表 ...

教署有咁規定?

回復 loveDayo 的帖子

為何不直接問班主任? 唔講得名次, 講個range都得掛?

引用:其實我地間學校小一至四都有班同級名次,升

原帖由 loveDayo 於 13-02-02 發表
其實我地間學校小一至四都有班同級名次,升上小五先話教署規定唔可以印係成績表,卷係有派呀,分數係知呀, ...
教署唔俾印在成績表?唔怪得之我地會分開兩張成績表啦,一張睇名次、一張睇各科grading

教署冇咁嘅規定,我囡小五/六成績表有印全班/全級名次,亦有很多中學在自行申請表上要求寫校內名次例如BPS。

pris626 發表於 13-2-2 10:46
教署冇咁嘅規定,我囡小五/六成績表有印全班/全級名次,亦有很多中學在自行申請表上要求寫校內名次例如BPS ...

你學校好透明, 我哋五下就無啦, 成績只會寫ABC

不過對於我呢個唔聽話的家長來講,我是一定要老師講出是哪個GRADE的
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

回復 長生不老 的帖子

我都好認同。
小兒當年小學不告知名次,但告之組別,到申請直資才知道小兒全級的名次。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

我兩個女(F4 & P6 )成績表都有級名次啵,大女中學成績表還有每科的級名次,一目了然,非常清楚啊!

阿女學校有排名次, 但不會顯示在成績表上, 寫在一張小小的紙上

原來有咁多學校會通知家長名次,星期一我都會聯絡班主任問下,始終名次可反影學生水平,講聲比家長知都好應該

loveDayo 發表於 13-2-1 22:23
我女小五,11月派成績表時講過大约名次比家長知,但今次考試咩都冇通知,進步定退步既概念都冇,好令家長困 ...

教育署規定學校不得不告知家長學生的名次,如果有任何問題可直接打電話給當區主任,之後學校就乖乖地公開名次啦。

引用:Quote:loveDayo+發表於+13-2-1+22:23+我女

原帖由 chaselam 於 13-02-02 發表
教育署規定學校不得不告知家長學生的名次,如果有任何問題可直接打電話給當區主任,之後學校就乖乖地公開 ...
好方法

[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

乜嘢都唔知,去玩呢個遊戲都好冒險,我亞女的學校唔單只有級名次,老師仲會响角落頭用鉛筆寫下佢的在同級的呈分排名,之後我自己又打電話問班主任排响佢前面有幾多個女仔,方便步署!
‹ 上一主題|下一主題