用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖心VS大坑真光
go

聖心VS大坑真光 [複製鏈接]

1.聖心上午,唔保證上聖小,要搭20mins車再加校車
2.大坑下午,100%上真小,有校車,唔塞車30mins到,學校大

我自己鐘意聖心亦較喜歡上午班,想搬到有校車地方住,老公就想近,唔想阿女噤辛苦,而且老公担心上到聖小,阿女啲英文跟唔到,因聖小教高一年級的書,要出外補習,其實我當然唔想阿女放學仲要去補習,不過,宜家香港啲小學生補習好似係指定動作

請問大家會點揀?
   2    0    0    0

回覆:聖心VS大坑真光

SH, 跟本同真光唔同級數
仲要聖心係上午,多一個好處,下午可補英文。

如果一心係想讀真小, 考慮真幼.

Tough choice...  Take both?!  If you pick SH AM, you probably will plan for activities/tuition in the afternoon.  The money spent will be the same as you pay for TL PM perhaps.  Having said that, I understand transportation may be a problem, but I know a mom having a pair of (energetic?!) twins, who attend St Stephen Girls' Kindergarten AM and St Catherine PM !

hugaboo  之前都有朋友問我會否比阿女返寶血上午,真光下午,但一方面我覺得好趕,小朋友會好辛苦,另方面我想留返一個機會比其他小朋友,好明白waiting的感受   發表於 13-2-3 14:08

搬屋,聖心勝2:0,好d+上午。
唔搬屋,2:3真光勝,好d+上午/路近+老公意見+聽老公話

Sh 出名啲、成績再好啲!而且上午班!真小都好好、壓力冇咁大、下午班。睇下你想唔想進取啲,兩間都係超正的offer.恭喜你!

hugaboo  係呀,真小啲測考多過聖小  發表於 13-2-3 13:54
mosibaby  真小係唔係真係冇咁大壓力??聽人講都3測3考, 都唔HEA喎...有冇真小家長可以分享下?  發表於 13-2-1 19:58

SH出名好多, 我一定選SH。

不如咁啦,我地私下解決啦,我同您的上下午班掉轉。

我就兩間都PM, 我知聖心好好,但宗教都係一個因素,我地比較想揀返基督教學校〜 真係好難揀!

引用:SH,+跟本同真光唔同級數 仲要聖心係上午,

聖心中學應該成績好過真光少少。
不過都要考慮,幼稚園升上中學的機會。
真光100%上小學,小學有約70%上中學。
而聖心上小學好似唔保證100%,升中聽說得25%,如有錯懇請指正。

環境來講,真光幼小中係一起,環境好。但聖心就要換三個地方,相對環境差dd,幼稚園要落好多層樓梯。真光幼稚園係地面,相對安全d。

不過樓主聖心是上午班,比較吸引,無理由放棄上午班去下午班⋯⋯
而聖心小學係半日,又係好吸引,所以我還是建議樓主揀聖心。

hugaboo  講咗噤多真光的優點,以為你投真光一票,其實我都鐘意聖小返半日  發表於 13-2-3 13:49

如果諗住搬去中西區就一定揀聖心, 就算聖心私小唔收抽下午津小都唔太難抽中...

真光同聖心比, 聖心好D~~

引用:Quote:原帖由+hha+於+13-02-01+發表SH,+跟

原帖由 AnnieSammy 於 13-02-01 發表
聖心真係咁勁嗎?是否勁过聖公會,St Cat, Vic ?
聖心唔同st cat ,Vic wor,聖心都算龍,st cat我都有offer,我揀左聖心。

引用:location+++有冇車到係一個好大問題~ai..人

原帖由 ting-ma 於 13-02-02 發表
location + 有冇車到係一個好大問題~
ai..人就梗係想更上一層樓ga la.. 冇錯, 真中係band one b, 聖心係ban ...

引用:location+++有冇車到係一個好大問題~ai..人

原帖由 ting-ma 於 13-02-02 發表
location + 有冇車到係一個好大問題~
ai..人就梗係想更上一層樓ga la.. 冇錯, 真中係band one b, 聖心係ban ...

hugaboo 發表於 13-2-1 09:02
1.聖心上午,唔保證上聖小,要搭20mins車再加校車
2.大坑下午,100%上真小,有校車,唔塞車30mins到,學校 ...
聖幼唔保證上聖小,但結果想上既都有得上

hugaboo  真的嗎,我見有jm話k3要交portfolio報私小,洗唔洗好多證書或獎先收返?  發表於 13-2-3 13:43

聖小都比大抽獎。
不過如果你放棄聖心上午,應該會有好多人多謝你。

hugaboo  報咗私小仲可唔可以大抽獎及叩門聖小下午班?  發表於 13-2-3 13:38

語文方面:真光係中文學校,而聖心係英文學校?!? 唔知有冇記錯...
我個人喜歡英文學校。
真光不大清楚,但聖心好tough, 又多功課,還要學一技旁身(琴祺書畫),唔計洗費,要考慮家長有冇咁多時間陪太子讀書。

‹ 上一主題|下一主題