用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 囡囡學校英文老師要求高太過高
樓主: video_ming
go

囡囡學校英文老師要求高太過高 [複製鏈接]

回覆:囡囡學校英文老師要求高太過高

Which school?

個人認為老師能力有限,找了個最下策的做法,就是「罰」。在我心中,做錯事先要罰,默書唔高分錯在那裡? 犯校規? 若真的要罰就罰老師✌因他們的無能所致👍

video_ming  十分同意  發表於 13-2-2 16:18
video_ming  我都覺得老師能力很低.  發表於 13-2-2 16:17

回復 irischowys 的帖子

True.  It's really bad to pay for the fine.  Sounds better and more appropriate if doing dictation again and if not good, then repeat doing it again.

On the other hand, i also oppose to reward the kids in money.

引用:上次話默書要86以上,不罰.(罰企兩星期)今次

20072010 發表於 13-2-3 22:46
我會選擇話俾校長知!!!始終要解決!
我估校長知道.

醒目開學勳章

每個小朋友能力都唔同, 我相信亦不會全班都達標, 咁咪成棚人企响教員室外 ?  
不如默得好有獎勵, 激發同學勤力d仲好.  

老師要求高係好事,但罰企真係無補於事

點解老師唔用獎勵嘅方法去鼓勵學生,例如過90分有獎?

不知所謂的教學方法. 呢D老師有冇腦, 用鼓勵獎勵方法比罰企罰抄更有效更有意義. 比我感覺係老師太多野做搵學生發洩的一種冇腦行為.

哇, 好嚴啊! 小朋友會唔會讀到好沮喪?  真可憐!

我囡學校英默90分以上, 老師會喺巻上貼上靚靚公主貼紙, 中默100分有印仔, 數學90分以上有小禮物.  

你令我諗起細個讀書時同學仔成績唔好或者做錯野要扒嚮度俾老師打

醒目開學勳章

我女之前數學成績差,日日2個小息老師都要佢攞住本書係教員室門囗企,我知道後搵老師傾,佢話咁做唔係罰我女,係想佢成績好D,我想知企係度又點温到書:;pppp:得佢自己企係度有無温你都吾知啦同老師傾完後無再罰我女了

默書成績好又如何? 難道等同測驗和考試都成績好嗎? 小朋友會默不等同會運用呢? 傳統名校的精英班......唉
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

ching1124 發表於 13-2-14 17:51
我女之前數學成績差,日日2個小息老師都要佢攞住本書係教員室門囗企,我知道後搵老師傾,佢話咁做唔係罰我 ...
拿住本書企門口,根本係想羞辱學生,企完數學吾會好左。
好彩你女有你幫佢!

咁如果有100分係咪老師企一個星期唔放飯?

回復 ching1124 的帖子

暫時囡囡沒有被罰,如果有我一定會同老師傾.因為我不接受老師的做法.
‹ 上一主題|下一主題