用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 shk 聖心,,vs VICTORIA
go

shk 聖心,,vs VICTORIA [複製鏈接]

今日收到聖心offer, 我喜歡他係龍校, 但係,他的幼稚園同埋小學都係中文小學, 本身我讀的victoria英文唔錯, 我怕轉了堅心之後他的英文水平會低左, 請問有無家長可以說下英文情度係點,?
   0    0    0    0

咁你小學想讀咩學校?local or international??

回覆:shk 聖心,,vs VICTORIA

其實語文係用時間浸出來,每天3小時總比每日/每週半至一小時好,睇下你想要小學保險線定係想出力栽培小朋友考小一,我朋友的小朋友K1讀九龍塘英普雙班主任幼稚園,K2轉入龍校幼稚園,英文進步係會慢咗,但佢又無後悔,今年K3,只報了幾間心水的私校/直資,佢話如果唔係有小學保險線,佢應該會報20+,前年,另外一個朋友的小朋友讀維紀,語文能力幾好,考私私校/直資的結果都好好!真係各有各好,主要睇下自己想唔想博!

回復 pluto_yuen 的帖子

唔好俾錯訊息Victoria是去international school 的。

醒目開學勳章

引用:回復+pluto_yuen+的帖子 唔好俾錯訊息Vict

原帖由 chansiub 於 13-01-31 發表
回復 pluto_yuen 的帖子

唔好俾錯訊息Victoria是去international school 的。
我都有同一處境呀... 龍校vs維多利亞...
怕龍校英文唔夠(老公竹昇仔, 擔心囡囡英文差)... 怕維多利亞英普中文半桶水, 聽講小一面試要用廣東話對答及閱讀... 就算最後大抽獎, 都擔心囡囡跟唔上本地學校... p.s. 唔會考慮國際學校

龍枚當然係一個優勢啦, 但聖心的小學係中文, 我真係好怕他的英文唔係太好,因為我好想考marymount , marymount primary school係英文架,

引用:Quote:原帖由+chansiub+於+13-01-31+發表回

原帖由 QQQme 於 13-01-31 發表
我都有同一處境呀... 龍校vs維多利亞...
怕龍校英文唔夠(老公竹昇仔, 擔心囡囡英文差)... 怕維多利亞英普中 ...
其實你老公係竹升的話唔需要擔心英文語境,因為已經係native, 我係你的話會調返轉強化中文。

119ching  agree  發表於 13-1-31 16:39

引用:龍枚當然係一個優勢啦,+但聖心的小學係中文

原帖由 christywong111 於 13-01-31 發表
龍枚當然係一個優勢啦, 但聖心的小學係中文, 我真係好怕他的英文唔係太好,因為我好想考marymount , marymou ...
Marymount 抽的,除非叩門

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+QQQme+於+13-01-31+發表我都

原帖由 cheung_chit 於 13-01-31 發表
其實你老公係竹升的話唔需要擔心英文語境,因為已經係native, 我係你的話會調返轉強化中文。

...
請問Victoria嘅中文程度真係相對較弱嗎???

Victoria係好學校,我小朋友都讀緊,但聖心吾差,仲係龍校,真係比到你和小朋友好大保障,英文可以出去補。

引用:Quote:原帖由+cheung_chit+於+13-01-31+發

原帖由 QQQme 於 13-01-31 發表
請問Victoria嘅中文程度真係相對較弱嗎???
我覺得Victoria 英文好差

MGPAPA 發表於 13-1-31 19:49
一個個人啦,我識果d都好勁。

MGPAPA 發表於 13-1-31 19:49
I have heard a similar comment from another user on Education Kingdom.

May I know what causes you to think this way?  Do you mean verbal or written English?  I don't know too many Victoria kids yet.

回覆:picture 的帖子

我小朋友讀維記。唔可以話英文超好,畢竟一堂得三小時,頭尾cut 小小時間仲要分D俾普通話同廣東話。你可以想像到!但一定比學卷學校好得多。家長都要下功夫!我覺維記中英都好平均。

回覆:QQQme 的帖子

其實我又唔覺維記中文差,而英文又唔係超好。兩樣好平均!

回覆:shk 聖心,,vs VICTORIA

你想小朋友讀什麼類型嘅小學呢?如果都想考直資或者私小,咁可能維記會啱啲;但如果你一心只係鍾意聖心就唔洗再考慮啦。

我吾敢話因為Victoria,所以我小朋友英文好,因為家裡有幫佢,如看大量課外書,爸爸只和她講英文。但我小朋友沒有補英文,亦無學phonics,只靠學校學,都好ok。

我吾係話維記好好(人地批評學校吾bother我的),不過語文應該係算好的。

China is booming, and so, what's the problem of learning Chinese as mother tongue at school?  The trend reversed?!  Foreigners learn Chinese.

維記可能一間間好。可能我識響九龍維記,上堂80%廣東話。考小一outcome not good. Even it's 小學都唔收番

st070104 發表於 13-1-31 23:50
China is booming, and so, what's the problem of learning Chinese as mother tongue at school?  The tr ...

我都有你同一想法。

‹ 上一主題|下一主題