用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿天主教小學 直屬小學升其直屬中學應"豁免面試"
go

直屬小學升其直屬中學應"豁免面試"

如自己學校教出來的學生都要過5關斬6將, 先可達至中學收生要求。這樣的話,小學部教學質素真的有待商榷,要重新考慮值不值得在這所"沒人情味"學校就讀!

回復 pooh仔 的帖子

但瑪利曼及聖芳濟各都是一樣要小朋友達到某一水平才可升讀中學部, 不只是聖保祿, 而且現在才是一年級, 別緊張!!!  

或許我們的小朋友之後可以讀得好好呢!!!

POOH仔,努力幫女女保持成績,校方一向重視操行,成績好的乖學生,SPSS點會唔收?

我們的小學生大方有禮,見見SPSS老師有何不可?可能是學生interview後嫌棄老師 too decipline呢。

至於bottom 10%學生,"唔覺意"碌入SPSS會讀得幾辛苦。選校如選女婿,get the right one, not the best one.

引用:回復+pooh仔+的帖子 但瑪利曼及聖芳濟各都

原帖由 七點半 於 13-01-31 發表

但瑪利曼及聖芳濟各都是一樣要小朋友達到某一水平才可升讀中學部, 不只是聖保祿, 而且 ...
問題在於直屬位,直屬位是比小學部band 1 & 2學生。
mps  中學部家長及老師喺大比數反對轉直資,所以最後都唔成事。
sf 大抽獎都入咗成差不多佰人上中學, 如她們都同我哋咁轉直資,小學部都一樣好大回響。

引用:POOH仔,努力幫女女保持成績,校方一向重視

原帖由 piggy-ma 於 13-01-31 發表
POOH仔,努力幫女女保持成績,校方一向重視操行,成績好的乖學生,SPSS點會唔收?

我們的小學生大方有禮, ...
我唔擔心我女操行,這點她絕無問題,無論她去到那都是眾老師嘅乖學生,

的確以前小學在面試訓練、成績排名嘅資訊欠奉,直屬可以直升,咁我覺得都唔應該苛求。
但係如果依家要睇成績、特異功能、面試表現去考 SPSS,咁家長顧慮係可以理解,小學又會唔會改變去幫助學生一把呢?

pooh仔 發表於 13-1-31 11:49
如自己學校教出來的學生都要過5關斬6將, 先可達至中學收生要求。這樣的話,小學部教學質素真的有待商榷,要 ...
絕對同意現有的SPCCS學生應該豁免面試, 只要成績達到中學要求就應該順利過渡, 我地唔係怕面試, 而係因為原則問題, 我地考入SPCCS嘅時候係一心諗住一條龍, 呢個亦都係我地嘅合理期望, 而家係中學單方面改變遊戲規則, 所以校方應該設立過渡期俾已入學嘅SPCCS學生豁免面試

我知道而家要中學交出發展藍圖可能會係強人所難, 同埋我都覺得大部份SPCCS家長都願意喺迫於無奈情況之下付出學費, 始終我地啲囡囡喺小學讀完六年後會有深厚感情, 而且我地都衷心希望中學轉直資後真係會變得更加好, 我地啲囡囡都會因此得益, 所以我覺得SPCCS家長們應該集中火力爭取豁免中學面試, 同埋要求中學白紙黑字承諾過渡期內每年收不少於99個SPCCS學生, 直至而家一年級嘅學生升上中學為止

pooh仔 的帖子

convent 升中學都要面試嫁, but eca 就唔知睇唔睇

whyyou 的帖子

如果中学本著一切為人, 成為一切的宗旨, 正如中学校長所說: "攬住小學部", 咁便應無論幾時入小一, 中學部都保留99個位給小學部, 点解加上"現讀小一升中学為止", 咁之後唔诜理? convent 便有胸懷盡收自己小學部学生

回復 NatalieBaby 的帖子

誰說Convent盡收自己小學生? Convent也是有要求的。

Sister school的情況,自行找資料多了解吧。

回復 whyyou 的帖子

小女讀那6年,SPSS沒承諾過一定盡收99位SPPCS學生,但最終收approx 100-110。I always feel, SPPS likes students from SPPCS.

piggy-ma 發表於 13-1-31 16:22

小女讀那6年,SPSS沒承諾過一定盡收99位SPPCS學生,但最終收approx 100-110。I always ...
學校沒承諾係因為嗰個係直屬中學嘅基本責任呀!

piggy-ma 的帖子

我的意思是說如有99保留位于現已入讀小学部的学生也應保留99学位于將來入讀小学部的学生, 正如convent轉dss後每年只有很少%入唔番中学部,不會因轉dss便收少咗 . spss 轉dss後99保留位應不变.

咁我認同spss一向對小学部也有情義, 希望將來繼續咁.

引用:回復+whyyou+的帖子 小女讀那6年,SPSS沒

原帖由 piggy-ma 於 13-01-31 發表

小女讀那6年,SPSS沒承諾過一定盡收99位SPPCS學生,但最終收approx 100-110。I always ...
直屬學位有99個,學校無需承諾,這個喺教局規定,佢冇得say

EDB是批准直屬中學可保留85%學額給直屬小學,而非必需盡收。

否則,一些只收6成直屬小學的(邊間唔開名啦),豈非犯法?

同樣99個位,你們說interview會有uncertainity,我們是由小學referral,成績好不一定sure win。是否『黑箱作業』?

希望中学校長從善如流, 消除家長疑慮:

1) 如何保障小学部学生升中学部的机會

2) 解释轉dss 對学生的好處, 如增加選科自由, 学術自由, 減輕学生学習厌力, 擴闊学生視野

3) 轉dss的一屆起如何確保學費盡量用在轉制後的学生上

4) fee remission : 如何對有需要的家庭提供fee remission, 及對有兩個或以上学生的家庭提供学費減免

5) 增加透明度

piggy-ma 發表於 13-1-31 18:48
EDB是批准直屬中學可保留85%學額給直屬小學,而非必需盡收。

否則,一些只收6成直屬小學的(邊間唔開名啦) ...
睇嚟你掌握咗好多我地一般家長唔知嘅資料,但係你始終唔肯透露究竟係學校講你聽定係你推敲出嚟,仲一味幫中學講好說話,咁樣我地會好驚咖!