用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 培正媽咪~~~~入嚟繼續傾吓啦~~~~ ...
樓主: Alexismama
go

培正媽咪~~~~入嚟繼續傾吓啦~~~~ [複製鏈接]

Re: 培正媽咪~~~~入

我條蛇蛇係蛇年(2001)9月出生,所以係大B.今次終於威番一次.培正收佢讀下午班.
我住係粉嶺,蛇蛇現在正係粉嶺區讀K1.本來都不打算要他長途拔跋出九龍讀書,但現在培正收左.沒辦法唔辛苦他. 我同蛇爸商量搬屋,結論係要等蛇蛇細佬馬馬(他是2002年12月出生)真的confirm 到培正或到九龍讀書才搬.馬馬今年9月都會係粉嶺區讀K1.
我依家都頭痛找保姆車,因為培正校車最遠都係馬鞍山.
唔知有沒有粉嶺區的培正Mami前輩可以賜教?
謝謝!

彥媽,

我在BK看了有關培正Topics,知道孝彥正就讀培幼,而文彥將會報考2006/2007年度培幼K1。我的情況與你相似,我大仔蛇蛇剛被培幼收了讀2005/2006年度K1,而細仔馬馬將會報考2006/2007年度培幼K1。
唔知會不會因為哥哥是培幼學生,而細佬入讀機會大增?
請前輩賜教。

謝謝
蛇媽

彥媽,

我以為溫太衹做大埔區,明天Call佢check清楚。謝謝!
聽你這樣說,你真係搬得好密喎。

你說的優先,已經比我之前唸既機會大了很多,馬馬會係粉嶺先讀一年K1,如果真的順利入到培幼,到時想唔搬都唔得囉。不過,粉嶺的環境比市區好,住慣佐,真係唔想搬。

Thanks a lot,
蛇媽

彥彥媽咪:

馬馬是12/02出世,跟蛇蛇相差15個月。
其實是鍾意培正可以直去中學,煩少D。依家搵幼稚園已經咁頭痛,將來小學、中學真是不敢想。重有培幼功課壓力又少D囉,我唔想佢地細細個就全部時間放係功課到,希望多D時間玩。而且培小及培中都算係香港名校,非正式排名,培中是頭二十名。
我反而擔心蛇蛇追唔上,被培正踢出校。自知蛇蛇資質不突出,唯有放多D時間給他。

我唸無咁快決定囉,何文田區好的真的好貴,可以接受又舊,我有個朋友住勝利道,未去過之前,以為何文田區喎,高尚住宅區喎,點知去過就知道認真麻麻。睇下馬馬點先呀。

Hi  kwankit,

Thanks for the info.
得你提醒,我剛走去教統局及立人網頁攪清楚這個結龍問題.

大前題是這個教改制度在我蛇蛇升中時仍然不變,

1. 若培正中學在2012年5月31日限期前,決定結龍.培正中學變直資.到時就肯定能升培中.不過要交學費.

2.若培正中學在2012年5月31日限期前,決定不結龍,2019年9月升中時, 按當時的升中收生機制收取中一學生,就解除直屬關係.即在2010年9月入讀培幼K1的小朋友就被影響.在這之前入讀培幼K1的小朋友就跟你囡囡情況一樣,有85%能升培中.(assumption: 冇留過班)

如有錯處,請指點更正.

Hi kwankit,

這個Topic真熱鬧,唔睇一天,差點miss左你的回覆。
原來你住係粉嶺中心,好奇問下,你賓賓在等你囡囡果2、3個鐘做咩野呀? 早上是不是坐KCR到旺角站行去培正、或是坐270A ?
我的新印印在3月上班,都有考慮要她接送。

Kwankit,

我呢幾日轉上網ISP,所以無睇幾日。
其實我琴日有回覆,不過再看,找來找去都搵唔番。
我今天早上已去註冊,人不多,二十分鐘就O.K.
你自己賓賓奏番學,當然是安全D啦。不過我還有細仔今年在神召會讀K1,溫太或陳叔叔褓姆車收費是1200蚊,貴左D啦,不過都冇得揀。
如果你有時間回覆,請告知你囡囡現在上學情況,等我有心理準備,上學時間? 課程及功課深淺? 午飯等等

謝謝!   
‹ 上一主題|下一主題