用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 培正媽咪~~~~入嚟繼續傾吓啦~~~~ ...
樓主: Alexismama
go

培正媽咪~~~~入嚟繼續傾吓啦~~~~ [複製鏈接]

Re: 培正媽咪~~~~入

heilai,

其實上星期己經同佢睇左e生, 個e生話佢無咩事, 少少感冒, 喉嚨都無發炎, 點知尋晚去覆診, 話佢喉嚨發炎, 又發燒喎, 都唔知佢點搞, 好似d藥越食越嚴重咁        其實今朝alexis都無燒, 但都費事比佢返學啦, 都唔知係佢傳染比同學仔定同學仔傳染比佢, 等佢休息下, 好返過個健康ge農曆新年好d   

Alexis ma:
   無錯 ! 快d 好返 過年! (TO ALEXIS:唔係 就冇得玩同食朱古力)

Alexismama,

唔使客氣, 如可以的話, 會盡我知道的, 提供一些資料給培正的家長, 但我因要上班, 有很多校務事宜也不清楚.

彥媽,
Please check pm.

Candice
凱喬同我講,佢轉左月亮組,同組的有旼希、利香、曼旭同蔡君朗。佢話佢同旼希坐。

qk, lulu
佢又話卓妍同靖喬轉左星星組,唔知係唔係呢。

lulu
今日我叫左凱喬再比過開放日的相你,你睇下收唔收到,如果唔係我就再晒過比你。
小蕎媽媽

彥彥媽咪:

馬馬是12/02出世,跟蛇蛇相差15個月。
其實是鍾意培正可以直去中學,煩少D。依家搵幼稚園已經咁頭痛,將來小學、中學真是不敢想。重有培幼功課壓力又少D囉,我唔想佢地細細個就全部時間放係功課到,希望多D時間玩。而且培小及培中都算係香港名校,非正式排名,培中是頭二十名。
我反而擔心蛇蛇追唔上,被培正踢出校。自知蛇蛇資質不突出,唯有放多D時間給他。

我唸無咁快決定囉,何文田區好的真的好貴,可以接受又舊,我有個朋友住勝利道,未去過之前,以為何文田區喎,高尚住宅區喎,點知去過就知道認真麻麻。睇下馬馬點先呀。

蛇媽:

No need to worry la.....your little snake will be fine ge....PC is not as "difficult" as you think la... and all "前輩媽媽" will give you a lot of info for your preparation ma...  :  :

HMT got a lot of flats with different prices...平貴都有, those on the other side of Waterloo Road (near PC) is better, but much expensive....and 勝利道個邊會人多d...but cheaper...you can think about that later lor..
    You still have time ar...bcos most extra-curricular activities of PC will start from P1 only

Dear all....

I received a few more moms who sent me name list la...I will wait till the end of this week to "cut-off" and prepare the list for all of you.  Thank you.

Hope we can all get in touch ar..

For those new PC parents, you are welcome to join us as well.....we are now 一家人嘛~~   

小蕎媽媽 :

旼希是在月亮組,與凱喬鄰坐,不過,他說君朗在他另一面鄰坐,組內有里香,但他說有偉書,沒曼旭喎! 佢都話卓妍同靖喬轉左星星組,大家坐對面。

lulu:
今日同你傾完計返工,後工人打電話比我話旼希有少少發燒,又有D咳,所以今日請了病假!

各位家長:今日有沒有什麼特別呀?唔該!

Candice1128,

卓妍講嘢開始信得過      ,因為佢以前講嘢成日都有d係作既!今日我叫佢比番d相凱蕎同旼希,放學返黎見到d相仲係書包,我就問佢仲物唔比佢地?佢就話旼希無返,我仲話係咪嫁....    d次衰左喇...唔信佢tim... :

小蕎媽媽,

我都仲未收到d相,就好似你未收到我d相一樣,靠佢地兩位小朋友交換我真係有d擔心,可能農曆年前都未必收到!

今日派左張通告話要帶菊花,有無媽咪知道係帶真花定假花?

Lulu0820

Lulu0820:

我都有旼希同卓妍影的相片,但冇晒出黎!等我得閒再晒比你啦!你叫卓妍明天比D相佢啦,他暫時病情不太嚴重,仲叫我同你講:佢聽日冇事喎!可以返學。  

小蕎媽媽,

靖喬係星星組,靖喬話同凱喬坐,係唔係呀??

Candice1128,

旼希如果沒好番,就休息多一日啦. 靖喬話問候旼希!!!!!

下星期沒特別,明天call你!!!

qk,

我諗旼希聽日可以返學掛,其實今日醫生話佢冇發燒,但有少少喉嚨發炎!今晚又唔見佢咳。多謝靖喬問候喎!

靖喬同凱喬一組?? 旼希又同凱喬一組喎。 靖喬和他應不會兩度同組掛。

Lulu0820,

我好似都有卓妍D相,(一張)哈哈, 找到俾你.

hi 各位媽媽
我仔仔今年入讀培正K1
請問有無住荔景媽咪?
你地小朋友會搭學校的校車定自已搵呢?
因想請楚車程 thanks
http://hk.myblog.yahoo.com/jw!.HMIWEufGRsi8p.UkRe2tHAVQebdlMIt

早晨, 各位媽媽.

蛇媽,

以我所知, 其實培小不是全部學生可以直上中學, 我囡囡今年讀小四, 我記得數年前的家長會, 李校長說過大約有百分之八十或八十五的學生可以派回原校上中學部, 因為中學部是資助的, 所以培小的學生不可以全部直上. 但現在有沒有改變, 便不清楚, 那時李校長說, 因要行一條龍政策, 如要接龍, 可能要將培中轉為直資, 這樣培中便可以收回培小的學生, 但這樣培中便要交學費了, 不過我囡囡那一屆學生不包括在內, 要跟現時的制度, 看本身的成績派位. 如成績有中上的話, 入回培中的機會便大些, 不知道妳囝囝這一屆有沒有改變.

係時候開工, 希望可以幫到各位媽媽啦!

Alexis & Candice 1128 ma:
    Alexis & 旼希今日好d 末呀!

早晨Heilai, Alexismama
Alexis 今日點呀? Brian琴晚都有講芷彤冇返學病左, 同埋佢話而家phonics係Mr. Po(唔知有冇串錯)教喎 佢係一個黑頭髮只識講英文ge男人,Brian仲話Ms. Delio都係度,但又冇話係味兩個老師一齊教
BTW Brian話屋企個工人姐姐係英國人,因佢唔識講中文喎
今朝等校車時同其他媽味傾計, 得知原來學校上星期都有幾個同學出水豆   :cry:  

Candice

凱喬都有同我講話旼希昨日冇返學,原來唔舒服,小心d,而家d天氣時冷時熱。凱喬都有d咳,不過就冇其他野,佢成日都咳,應該是敏感咳。

qk
凱喬同我講是月亮組,同旼希一組,靖喬應該是星星組同卓妍一組。

lulu
如果2個小朋友都冇比對方,等下次有機會見面時先交換相片。   
小蕎媽媽

milk2004

荔景有校車,重是尾2站,大約荔景MTR附近上車,之後去美孚,就返學校。
小蕎媽媽

早晨

heihai, brainma,

今日alexis繼續係屋企休息, 但已經好左好多, 多謝關心, 我費事佢未好哂又返學, 成日都唔斷尾仲麻煩。 一陣工人會去校車站幫佢攞功課。

alexis話星期一去禮堂玩,  掛左好多褔字係禮堂, 唔知係咪佈置2月3日個節目呢。

呢兩日學校有無咩特呢野可以報料呀     
‹ 上一主題|下一主題