用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 培正媽咪~~~~入嚟繼續傾吓啦~~~~ ...
樓主: Alexismama
go

培正媽咪~~~~入嚟繼續傾吓啦~~~~ [複製鏈接]

Re: 培正媽咪~~~~入

各位培正家長:
您好!
小女有幸被取錄K1,想知多些關於這學校資料,請問中、小學的課本,除了英文科外,是否全用中文?
謝指教
開心d啦~香港人 :-D :-D

唔該晒彥彥媽咪!正如你所說,我都會打定輸數,但我仲有一樣野想問,一般學校都係5月左右開始要交學費、做校服等,唔知培正係咪遲D

Dear all...

咁究竟大家係咪會 29/1 一齊 tea tea ga...??? 我唔係好睇得明.....係咪一齊有 gathering 定係各自小組活動架..   

Alexismama

你係話會個日湊住 Alexis 嚟揾我呀.....??  :

頌謙媽咪

詳細交費日期程序我就唔係好記得喇...但通知後補生係遲我就知...因為好多留咗位嘅家長唔到最後一刻都唔會主動退學架嘛...咁冇人退又點會可以通知後補呢.....

至於校服係唔駛"做"嘅...出面有得賣, 又或培正個書局都有得賣, 只要小朋友開學時有校服著就得, 學校冇要求家長幾時就去買...

彥彥媽咪,
唔該晒!唯有聽天尤命喇!(一笑)

頌謙媽咪:

平常心喇...我成日都話...入到心儀學校固然好..但入唔到都唔一定係損失架...

培正都不過係香港云云好學校嘅其中一間而已∼∼ :wink:  :wink:

彥媽,

29/1 係下午班媽咪聚會, 我地上午班ge join 唔到啦, 你睇下join 唔 join到佢地啦。

alexis有堂上呀嘛, 點帶佢嚟搵你姐, 我見完梁先生去湊返佢, 時間岩岩好     

彥彥媽咪,
請問PC有無張大仔同細仔分開班來編制呢?係咪所有細仔都讀下午班呢?

hahaaa,

彥媽, 你真係做左培正代言人, 個個post都點你名喎, 咁我代你答一個咁多啦。

dorame,

我估無用年鹷分班, 我囡囡讀上午班, 佢都有幾個同學仔都係7,8月出世, 有兩個仲係8月2x日, 係培正嚟講係超細b嚟架   

唔知呢個代言人代表ge答案幫唔幫到你呢     

Alexismama,
你真係超級好人,謝謝。

頌謙媽媽,

你好! 我仔仔舜舜都係 on waiting list 呀!  我剛剛查過培正, 佢地話約有30個小朋友係後備.  要等到有人放棄學位, 佢地先會約所有後備小朋友再來一次interview.  仲話可能要等到開學後, 如果有學生不適應而放棄學位的話, 先會通知我地呢班後備喎..... 所以我都同意你講 "聽天尤命" 啦!

另外, 請問有無已被取錄的小朋友媽媽可以話比我聽你地幾時做 registration 呀?  我想得個知字, 睇下等到幾時如果都無消息, 就知咩事啦, 唔該!

舜舜媽媽

Alexismama:

ha...thanks for your supplement wor...hee....   

不過我又多講一句 to dorame la...

培正係冇分話大仔讀 AM or 細仔讀 PM, 反而係每一班都有齊由上年九月到即年八月嘅學生...係 even distribution 就真....

彥彥媽咪,
many many thanks ar, u are very helpful also.

Alexismama
Alexis棵紫羅蘭開花未呀?Brian果棵暫時都係得葉咋, 星期一就要交啦,都唔知點好? :cry:
Heilai
詠希果棵又點呀?

彥彥媽咪

Just wondering when we should return the plant to school.  Did彥彥 tell you the return date?

Thanks,
Angus MaMa

I was told that there is no need to return the plant.  Just take a photo of it and post it on the worksheet by 27 Jan.

舜舜媽咪,
你好!原來有成30個小朋友IN WAITING LIST,仲話分分鐘要IN多次,實在好嚴格!
另一方面,唔好話等開學,就算佢7、8月通知,到時都幾頭痕!例如我咁,已報讀之學校5月中已經要交學費、書簿費、做校服等等...加埋我之前又交左其他學校的留位費,如果到時又要轉,果筆錢你都咪話唔可觀!而家至知原來細路未正式讀書,已經要用好多錢!不過無

wanleung:

er....er.....我又冇留意要幾時至交番盆花呀~~~sorry~~~因為我地個盆晨早已經上左天堂 la~~     :cry:  :cry: when Henry took it back, it already died  :cry:

Even though I tried to find another one home later...it also died.... :cry:  :cry: 嗚嗚嗚∼∼∼   

Candice1128,

On 29/1, Remember call me la.

qk,

靖喬今日邀請旼希明天去佢屋企坐喎!你們搬定了嗎? 旼希問明天是否星期日。

29/1再confirm時間啦!

講件事大家知,好鬼 :我今日黃昏係WTS MTR出口出面,見到好多人圍觀一印傭抱著一大約5歲女孩,仲勁過潑婦罵街的與兩女仕對罵,並打其中之一個一巴。  :evil:

我不目擊此事,但我見印傭好惡,途人又問女孩是否比她打。(我知會嚇親她,我勸喻他們不要這樣問小朋友)。印傭仲不停大聲罵人,小女孩係咁哭,我就忍不住說:我雖然不目擊這件事,但你咁惡,對細路仔一定都唔會好的!佢惡到想殺人咁叫D人可以報警...

警察處理仲妙,請小女孩自己返去同媽咪講。我話她是要比這印傭照顧的,這樣會嚇驚她!後來兩位目擊女士都表示自己也有小朋友,真不忍這樣草草落口供便算。我看女孩書包的幼兒園在我工作地點附近,我請其中一位亦居附近的女士明天去學校跟校長說。她非常樂意協助! 我告訴她最可憐是小女孩父母一無所知,孩子這樣長大一定有情緒問題的。

我明天會跟她去幼兒園一次,希望真能幫助小女孩!!

彥彥媽咪,

:wave: :wave:
‹ 上一主題|下一主題