用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 各位媽媽:有冇收到樂基會係碧濤開分校的信 ...
樓主: 沙田傻妹妹
go

各位媽媽:有冇收到樂基會係碧濤開分校的信 [複製鏈接]

引用:sorry,+我應該更正我對rejected嘅睇法。我

原帖由 macmate 於 13-02-02 發表
sorry, 我應該更正我對rejected嘅睇法。我完全明白小朋友1-2個月嘅成長真係可以好多。正如小女响這兩月間都 ...
Totally agreed!

回覆:各位媽媽:有冇收到樂基會係碧濤開分校的信

Reject 吾等如小朋面試吾好。
我個囡一間am offer, 但樂基reject.
N 班事實位少,面試時間,環境都好影響小朋友表現。學校亦睇父母背影來簡小明友。

Totally agreed, 請勿看低reject 的小朋友! 他們只係比你的小朋友細一些吧.

macmate 發表於 13-2-2 06:28
樂基(ascot)係我嘅第一志願只有waiting; 第二志願係超熱門名校,未in; 入咗第三志願。如果碧濤收就真係難選 ...
你認為被樂基 rejected 的小朋友,質素很差?
你認為 interview 10 mins 真的能夠讓學校清楚知道小朋友學會多少?

請別要標籤一個沒有樂基 offer,甚至沒有其他學校 offer 的小朋友及其質素。

我小朋友 in 時只有17個月,正是 rejected 那批,但若果碧濤樂基連 rejected 都收,
我不覺得我小朋友將來會拉抵了整體學生質素。

不過另一方面,我覺得你可以放心的,我深信單是 waiting 的小朋友為數也不會少,
碧濤樂基應該不會取錄那些 rejected 的小朋友的。

絕對吾同意 label waiting, 或rejected小朋友。

引用:絕對吾同意+label+waiting,+或rejected小朋

原帖由 assado 於 13-02-02 發表
絕對吾同意 label waiting, 或rejected小朋友。
絕對認同,因為我都曾waiting and rejected過by D村校,但
深信老師interview 時實考慮過學生的年紀e.g 15個月做到18個月D野,如果只用我個仔細人幾個月,so in吾到,學校吾要做藉口,不思進取。之後永吾會in到

我仔係1月大仔,識one to ten, a to z,但reject,咁佢会唔会降低学校質素呀?

mc_pigpig 發表於 13-2-2 15:57
你認為 interview 10 mins 真的能夠讓學校清楚知道小朋友學會 ...
WAITING LIST 同埋REJECTED 果D BB又唔係係特殊學校出來 , 點解會講到甘誇張影響到學校質素??

Quote:mc_pigpig+發表於+13-2-2+15:57+你認

原帖由 快樂兔B 於 13-02-03 發表
WAITING LIST 同埋REJECTED 果D BB又唔係係特殊學校出來 , 點解會講到甘誇張影響到學校質素??
只能說…“有些“家長太過短視。

真係打少兩隻字,講得唔清楚都要俾人插,唉!

我想講可能我第一個post有啲失言,但我亦隨即作出更正;我根本無意低估被reject嘅小朋友,我自己小朋友都試過面試表現失水準,亦了解被reject嘅心情亦唔覺得被reject嘅小朋友係低水平。但恕我直言,rejected雖然唔代表小朋友本身有問題,事實上年紀大少差兩個月表現真係有分別(當然大b或超大b亦不等於超然),故此interview一定會有差距比較,而不論名幼與否都偏向收大b呢個係事實。

而interview中一些被reject嘅必然包括一啲小朋友甚至家長'不受歡迎'之士(例如,小朋友動粗或嚴重不受控,家長排隊打尖或粗言相對),相信學校interview都係想揀選'理想'學生。我重申,所指嘅影響水準並非指因年齡差別的發展,因為4年後到K3時,我相信大家發展差距他會大大縮少。我擔心嘅係新校因學生人數不足但又想開新校(個人認為學校董事局決定開新校一定包含大比數商業因素)而放鬆接收這些不受歡迎人士,會影響其他學生水準。本人真係响其他interview被一對父母打尖並因小朋友唔小心撞到一小下而獲不禮貌對待,當然我唔會當場同佢理論亦冇必要(我唔覺得你排快嗰一兩個家庭interview會快好多),但此等父母之小孩他日必定有樣學樣。雖然現今社會有好多事自己係控制唔到,但問心我並唔希望有此等家長為朋。與此同時,相信大家唔會排除一定有一批rejected嘅小朋友係個人能力較低啩!如果學校真係做到任何人都收,咁大家對樂基嘅興趣仲係不變?Sorry,我應該唔會。

以上只係個人感受,不喜勿插。

仲有,interview係好講天時地利人和,九間學校唔收,只有一間超級名校收嘅學生大有人在。我並唔覺得此超凡人會拖低學校質素,反而事實係覺得一般名校都未必最適合佢。而且每間學校收生標準都唔同,reject咪reject囉! 幼兒園先係一個起步,仲有小學,中學,大學甚至工作都要interview啦!一兩個rejected, so what!!! 請家長欣然面對。

mc_pigpig 發表於 13-2-2 15:57
你認為 interview 10 mins 真的能夠讓學校清楚知道小朋友學會 ...

我絕對亦從來冇認為被樂基rejected嘅小朋友係質素差,請不要誤作呢個不當嘅assumption。

需知樂基係細校,收生人數少,但每年報名嘅人又很多,加埋好多其他因素,interview後被列為waiting同rejected嘅小朋友根本多的是;而且樂基唔收亦唔等同其他學校唔收,呢個世界很大,絕非只有樂基一間好學校。而且之後仲有好幾間名幼有interview陸續有黎,可能有家長最後選擇其他學校也說不定呢!最緊要係了解學校各方面是否適合自己個小朋友。人人性格同能力都唔同,有人適合傳統教學,需要被人管,亦有人適合活動教學,好有自主能力,亦有家庭因經濟因素而作個別選擇。作為家長只有幫小朋友揀一間合適自己同小朋友需要便可。

仲有我歡迎大家良性名理性討論,我相信EK內係有好多人有唔同aspect同意見,但謝絕冇實質理據嘅惡意批評;另我並唔認同自己係一個短視嘅人,你有權唔認同我嘅講法,但請不要單打或無禮對待,我希望大家懂得尊重人。

macmate 發表於 13-2-3 11:22
我絕對亦從來冇認為被樂基rejected嘅小朋友係質素差,請不要誤作呢個不當嘅assumption。
學校係咪話來緊呢個星期會有新校的詳細貨料出?

引用:+本帖最後由+macmate+於+13-2-3+12:08+編輯

原帖由 macmate 於 13-02-03 發表
其實每個家長都可以有自己的concern,我哋就係要表達多D至可以集思廣益!

引用:+本帖最後由+macmate+於+13-2-3+11:02+編輯

引用:Quote:原帖由+macmate+於+13-02-03+發表本

原帖由 feipow 於 13-02-04 發表
就算學校收學習能力低學生會有咩問題?間間學校只收精靈BB,差啲嘅唔使讀書?個個都只係兩歲,又可以壞得去 ...
作為名幼,我覺得學校真係會偏向收精靈bb。interview係觀察小朋友嘅反應同認知能力,另家長都係面試對象之一(詳情可參考幼稚園-大概主題係'有冇家長是老師'篇)。

每個小朋友,無論資質高低都要讀書學習,差別只在乎要搵一間適合佢能力同性格嘅學校。如小朋友本身天資一般,勉強進入一啲課程深或比較進取嘅學校未必係好事; 佢可能能力不遂又唔開心而影響整個學習興趣同進展。

至於家長當然有責任管教自己小朋友同分辨對與錯 (但實際上唔係每所有家長都做到兼且人唔係完美,冇可能每個人都冇缺點)。但我相信一般家長都唔希望(注意:唔希望唔等同可以避免)小朋友身邊有好多'問題'兒童。

我認同冇可能只係俾小朋友於零污染環境長大(現實亦冇可能),但都係嗰句,幫小朋友搵一間開心又適合佢哋嘅學校係最緊要,我無意挑釁任何人亦冇必要。

我想問下大家知唔知學校幾時會有詳情出來?謝謝!

I want to know too

回覆:快樂兔B 的帖子

未有進一步消息公報住呀!

睇黎要過左春節才會有消息了
‹ 上一主題|下一主題