用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 點解試左三種藥都改善唔到專注力弱問題??? ...
go

點解試左三種藥都改善唔到專注力弱問題??? [複製鏈接]

仔仔已經試過Ritalin 10 MG, Ritalin LA, Concerta 27 MG,發覺都改善唔到專注力既問題, 好擔心無一隻藥幫到阿仔, 佢食左藥都成日發呆,做野又勁慢, 請問你地試過幾多隻藥先試o岩呢?邊一種藥最幫到你地小朋友呢?
   1    0    0    0

回覆:點解試左三種藥都改善唔到專注力弱問題

醫生點講?

for every one criticism, three positives must be given.

醒目開學勳章

回覆:點解試左三種藥都改善唔到專注力弱問題

有無同醫生反映過?

回覆:babystar 的帖子

有無試過戒牛奶及小麥食品呢?

同意樓上建議,同埋有無考慮過會唔會維他命與礦物質不足呢?

回覆:bubufafa 的帖子

介紹隻好野: B12 methylcobalamin (含脷底),醫生最近開比我仔,放脷底血管直接吸收,可免打針之痛。

fionacat  打針?  發表於 13-1-31 18:30

醒目開學勳章

myson727 發表於 13-1-30 21:10
介紹隻好野: B12 methylcobalamin (含脷底),醫生最近開比我仔,放脷底血管直接吸收,可免打針之痛。

...
醫專注力要打針架咩???

ricohui 發表於 13-2-1 10:33
醫專注力要打針架咩???

醫專注力,先要明白成因。

如果是因"腸炎/腸漏"引起,小朋友的腸胃吸收營養自然有問題,好多重要營養會吸收吾倒,B12係好重要的營養,好多醫生用打針方法, 幫小朋友補充B12,現在多左個選擇,"含脷底丸",放脷底血管直接吸收,補番小朋友個腦。

B12 相信是另類治療方法,包括很多飲食戒口之類的建議。

在西醫的角度,暫時最有效是藥物加行為治療。

樓主小朋友試的三種藥,其實都是同一隻,只是有效時間不同。我聽醫生講,這藥對80﹪的人有效。所以問你醫生有甚麼睇法和有沒有建議試第二隻藥,另一個可能性是小朋友的問題不是ADHD。

有研究證實,omega 3和多做運動(每天45分鐘)會改善專注力。
for every one criticism, three positives must be given.

邊到買 B12
myson727 發表於 13-2-1 13:41
醫專注力,先要明白成因。

如果是因"腸炎/腸漏"引起,小朋友的腸胃吸收營養自然有問題,好多重要營養會吸 ...

淨係專注力弱無過度活躍都要吃藥???

回覆:bbforever 的帖子

我仔都係專注力弱、冇過度活躍的,他現在都要食藥。

回復 babystar 的帖子

我个仔都糸吃concerta27mg都糸發呆..唔知道点算??
‹ 上一主題|下一主題