用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖心學校私立部 商學部停辦,空出的課室會給私立部小學轉全日制嗎? ...
go

商學部停辦,空出的課室會給私立部小學轉全日制嗎? [複製鏈接]

如是兩校都可以轉全日制了!
   1    0    0    0

回覆:商學部停辦,空出的課室會給私立部小學轉全日制嗎?

我都有此聯想....

請問點解要轉日呢??聖私既家長,好多都因為喜歡依度半日制,可以比小朋友學下課外活動又可以有多d時間休息或補習,又或者係欣賞老牌名校老師教法或辦學理念,家長亦明白聖私既上學時間,咁又想知點解KC0716覺得兩校都可以轉全日制,聽你咁講好似想上下一起全日,如果你係喜歡全日,點解要選聖私呢?既然喜歡,其實可以讀下午班,咁高年級咪可以全日,又或者出面有好多唔同既小學都係全日,都可以比你千金去讀,咁到時聖私既家長同小朋友可以繼續享受半日學校既樂趣,你千金又可以番全日,一舉兩得.......

回覆:princesscharnee 的帖子

轉全日喺教局規定,聖心早幾年都話搬,但未有合適地點。
連華仁都搵到新校舍,將會2016-7搬去北弓角, 到時正式脫離灣仔網。

pooh仔 發表於 13-2-5 00:40
轉全日喺教局規定,聖心早幾年都話搬,但未有合適地點。
連華仁都搵到新校舍,將會2016-7搬去北弓角, 到時 ...

軒小都要轉了。
而家真係唔多小學係半日了!

版主

未必,視乎辦學團體點入紙,如果單話唔夠位,可能搬離中西區都唔定

kc0716 發表於 13-1-29 18:37
如是兩校都可以轉全日制了!
我覺得好有機,除非有人為左私利賣比地產商起樓

回復 whybanme 的帖子

下午校是津校,如下午校要轉,就只有政府有地提供才會轉…
就算嘉諾撒真的讓小學部(私小)用商校位,也只能讓上午校轉全日。跟津校部是無關的…
上下午校的行政完全獨位,現在也只是租用和借用上午班的校舍和設施…

辦學團體決定聖心私小2014年8月正式搬遷去聖心商學書院

回復 yoyoDD 的帖子

但14-15年還是維持半日上課。

消息確實的嗎?

是否學校公佈的?  謝謝.

回復 RoosterMum 的帖子

是私小出的通知。說14年8月私小可遷入商科學校,14-15年會保留半日制。個長遠的計劃和安排就要再與各持份者代表商討。通告沒說明一定會改全日,但就說明津小留完校,私小會搬。

我也看過那張通告。相信很多家長都有疑問,當私小搬遷入商校後,是否上/下午校都可以推行全日制?但是課室雖然足夠了,現時的戶外空間不足以同時容納兩所小學學生下課活動,因為只有一個露天操場。

醒目開學勳章

學校已出通告,私小2014年9月搬往商科現址,但2014/15仍是半日,15年9月先轉

選擇聖心私小係因為半日,點知都要轉全日。

通告只係講2014-2015,維持半日制,並沒有2015年度后的方向。長遠發展,待持份者商討后才通佈各家長。以上才是公告的內容。

點解要轉全日?最憎全日制

回復 bbroy 的帖子

都冇話一定要轉,再睇下先啦!

但聽閒商科部只有12個課室,如改全日制難道每級只得兩班?

還是保持半日制,上下午每級各兩班呢?(純粹靠估)

商學院校址適合營運幼稚園嗎?好似連操場也沒有

‹ 上一主題|下一主題