用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有個同學上緊堂走出位打人,老師都唔睇緊d!!!!!!已經第2 ...
go

有個同學上緊堂走出位打人,老師都唔睇緊d!!!!!!已經第2次喇!! [複製鏈接]

我個仔今年小一,班上面有個同學仔成日打人,之前都有聽阿仔提過有同學仔比佢打

估唔到終於發生係我仔身上,今個月頭,上緊某主科既時候,

果個同學仔忽然間出位行去我仔度抓佢塊面,仲抓到有痕,我真係嬲到爆炸

阿仔又唔係坐正係佢隔離,點解上緊堂既時候可以走左出位?

我以為只屬個別事件,阿仔話果時咁岩老師行左去課室另一面,當我唔好彩囉

點知早幾日阿仔放學番黎又同我講,話果個同學仔又係上緊同一科課堂時出位去抓人

其實果位經常打人既同學仔張檯已經拍住係老師檯隔離,

而今次事發時,阿仔話老師就坐住係老師檯度嫁,比人抓傷既同學就坐係好遠,2個同學仔一東一西

點解行到咁遠老師都可以唔即時制止?

我問阿仔,當時情況係點?佢話老師有老師教緊書,而果2個同學仔就鬧緊交

但佢地坐得咁遠,咪要好似唱山歌咁鬧?老師唔係應該要制止咩!

想請教下大家,我可以點做?我真係日日都好擔心個仔番學比佢打!

2次都係呢一科,2次都係呢個同學上緊堂時走左出位去打人!係咪老師疏忽

0    0    0    0

好大班咩, 老師點解控制唔到?  有無約班主任傾下, 叫佢同那科老師傾傾

相信個老師已經知呢果同學有問題, 如果唔係都唔會拍住老師張枱坐, 但估唔到個同學會再犯, 你都可以和學校反映一下...

應該係個小朋友又情緒上面的問題,我仔仔班都有,唯有讓仔仔自己小心點。听講有時老師真係理唔倒,要出動到學校社工。因為他們真係完全唔惊的老師。

約班主任傾..和學校反映一下...

同校長講,再有這種情況發生,唔排除會報警

在融合教育的原則下,這些情況難免出現。
老師要教書又要管理學生情緒行為等問題,真的不容易。
假設該位小朋友可能有ADHD,又或自閉加情緒困擾,他都需要額外資源去照顧,就算見校長見家長,都無補於事。這不是投訴能解決,反而要教自己的小朋友保護自己。

教和提醒小朋友執生和保護自己,如果那位小朋友有問題,投訴都吾一定有用。

我個人認為先了解同學仔為何要打人,是否同學仔有情緒問題等等,或者同學仔之間有語言働突,我始終覺得小朋友誤會無拉拉打人, 一定有原因的.當然打人唔可以解決問題,但先了解再處理.
‹ 上一主題|下一主題