用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 可唔可以分享下你們是如何走過的?
go

可唔可以分享下你們是如何走過的?

阿b兩個月多,有齊自閉兒童的特徵,雖然未做評估,自己心中有數。知道的一刻如被判了死刑,很想自己是造夢而已,但每天醒來仍是要面對!老公未知道的,還以為我們阿b只是脾氣特別大!追查成因,可能是自己嗜飲食所致,又可能是我給阿b打了一些防疫針導致,很內疚自己連累了阿b!面對前面一大堆將要接受的治療,好擔心負擔不了龐大的費用,家中只靠老公一人賺錢,每月沒有什麼多餘錢。又擔心身邊人歧視的眼光!唉,面對前路茫茫,未開始走我已感到很沮喪。你們可分享下你們是如何面對呢?

BB只有兩個月大, 怎會咁快斷証, BB有什麼徵狀令你咁快覺得是自閉呢?

回復 Lalaboy 的帖子

我曾經睇過澳洲一個研究報告,針對有兄姊患自閉症的嬰兒,最早都要 6 個月至見到有異樣喎...
你唔好擔心咁多住先啦,好好享受呢幾個月初為人母的快樂。

BTW,我仔係六個月時個身都仲係好林,唔係好坐到。嬰兒時唔能夠埋身喂人奶,哭時全身繃緊彊直。睇見佢喊我只能放佢係床仔到喊到攰,訓著為止。當時覺得好無助。

回復 pocoyo123 的帖子

阿b 2個月多,暫時發現有以下問題:
- 無眼神接觸
- 無表情,唔笑,即使見到媽咪
- 鐘意望住天花圓形燈笑,對玩具無興趣(未知會否對車輪有興趣)
- 脾氣很大
- 對聲音無反應,你在旁發出聲音她不會望過去
- 眼睛不會跟物體移動
- 專注力差,有時食奶個頭會擰來擰去
- 很敏感,少少聲音可嚇得她震一震

關於你說的最後一點。我想講,我仔細時行雷打樁佢都唔驚,都訓得著,叫極唔應,我以為佢聾的,當時我好擔心佢聽力有問題。但係一個好靜的環境下如果突然有人禁鐘/有鐘響,佢又會有反應,但不是驚個種反應。

回復 jjcow 的帖子

我阿女d肌肉暫時未發現問題。親戚讚佢兩個月人仔夠硬淨。我尋日嘗試將她打側及趴轉佢都無反應,希望佢遲d識啦。你小朋友現在如何?除了要接受物理治療外,還有其他治療嗎?

Lalaboy 發表於 13-1-29 11:46
回復 jjcow 的帖子

我阿女d肌肉暫時未發現問題。親戚讚佢兩個月人仔夠硬淨。我尋日嘗試將她打側及趴轉佢都 ...
正常小朋友要三個月至識轉身,我仔三個月差唔多四個月都轉到,佢正常的表哥因轉身時適逢冬天,穿衣厚,所以成五個月至轉到呀。係坐得唔好,七個月都仲會冧,差唔多一歲,我抱起佢都仲要搵隻手托住條頸。
我仔依家已唔需要 OT/PT,大小肌各方面都跟上同齡喇,係言語同社交唔係好得。

Lalaboy:

現在BB只是兩個月, 不要担心咁多, 亦唔有什麼可做, 家長最緊要密切留意BB的發展, 如發現有問題, 立即聯絡醫生

阿b幾日人仔我們已發現阿b好易被嚇親,細細力推門佢都會震一震,佢瞓緊覺你去摸佢佢又震一震,有時自己瞓覺都會震,一晚可以震十幾次。我問過醫生,佢話嬰兒控制肌肉神經未成熟,如果三個月後仍然這樣才處理。尋晚才跟c6為此事炒,c6怪我回娘家坐月導致阿b如此,我告訴他醫生的說法,他都不理會,執意認為是我娘家導致,我覺得好委屈。我阿媽幫我坐月好辛苦,下班後仲要照顧我,又幫我湊b,半夜起身幫我餵奶,居然仲要比人責怪。我99咩都唔做就無人去怪!

回復 pocoyo123 的帖子

好的,謝謝你。

回覆:可唔可以分享下你們是如何走過的?

唔係喎,我女一早識轉身坐得好未到一歲就行得到,也被評自閉傾向!唔好咁擔心。你也不要太唔開心!多些同朋友醫護人員傾下,千其唔好令自已有產後抑鬱。你要照顧bb身體好重要!

樓主你係咪未生之前睇太多關於發展性障礙的資訊, 所以BB一有咩風吹草動就對號入坐. 因為我係過來人, 就係未生之前睇得太多, 攪到成日疑神疑鬼. 我小朋友都7歲幾, 唔知幾正常. 佢地細細個時我又好似你甘咩都對號入座, 旭下就懷疑佢地係自閉症, 攪到神經衰弱. 你而家個B先得兩個幾月, 而且甘細個好易會有驚慌出現. 我果時個陪月會用古老方法用細細個米袋放在BB心口定驚, 個BB會好訓D. 信我啦, 唔好想太多你就唔覺有野. 係有事愈大就會浮現出黎. 小朋友甘細個你就甘驚. 我有親戚個仔成5歲幾先確診, 就係佢阿媽唔在意, 我就一早睇得出佢個仔有事,但唔知點去明言. 而家先排訓練, 我巳覺太遲. 如果佢一早好似你甘著緊, 佢個仔唔會錯過黃金時間.

回覆:Lalaboy 的帖子

仲細,唔洗諗咁多。有需要同健康院姑娘傾下,你唔好太多疑,以防產後抑鬱呀。

Lalaboy 發表於 13-1-29 12:00

阿b幾日人仔我們已發現阿b好易被嚇親,細細力推門佢都會震一震,佢瞓緊覺你去摸佢佢 ...

其實你擔心得太早, 兩個月BB視力或聽力發展都未成形, 你多D留意下個B, 情況如有進步就可以, 須知每個BB發展速度唔同, 你定時去健康院, 姑娘會同你講發展里程碑, 比心機啦, 唔好日日在恐懼下過日子, 咁對你同BB都唔公平.

另外你老公又係唔0岩, 佢姓賴......搵你外家做藉口, 佢咁態度你都暫時唔好同佢講太多, 免得佢影響你心情.