用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 剛確診的媽媽請進
樓主: 淇淇0223
go

剛確診的媽媽請進 [複製鏈接]

多謝各媽咪分享經驗...
小兒現在3歲,2歲時被CAC評估確證是A仔,我當時既心情,深信各媽媽都感受到,小兒一直返梗N班,我又帶小先做左出面好多私人評估,上左好多唔同既訓練等,自己單親冇人幫又要返工,辛苦到冇乜點理小朋友,出面做訓練我都覺得冇用,就連學校老師都同我講,不要浪費金錢了,在學校同同年既小朋友冇分別,只係不肯出聲講野,其他學者都冇問題,肯主動同小朋友玩,而且記憶力強...小先就此全部停止所有訓練,起碼我冇咁辛苦...
學校肯接受我小兒升上K班,叫我冇必要等排S位...我立即帶小先去名校面試N班(全日)見左7間,有6間都收我個仔...如果唔講都冇人知,睇唔出...我想講既係唔好灰心,返而我放鬆乜都唔做,只返全日N班,小朋友亦會日日進步的...

回覆:babycat9001 的帖子

我想問只係唔講野又點會兩歲就評自閉?唔係話咁細一般只評自傾?

引用:多謝各媽咪分享經驗...小兒現在3歲,2歲時被

原帖由 babycat9001 於 13-03-25 發表
多謝各媽咪分享經驗...
小兒現在3歲,2歲時被CAC評估確證是A仔,我當時既心情,深信各媽媽都感受到,小兒一直返 ...
多謝你的分享,想問你兒子在一歲左右有乜病徵、2歲評估時情況如何?是自閉或是自傾?thx

回復 JaffyBB 的帖子

贊成!正常的小朋友都需要有自己父母照顧,更何況我地呢D特別需要的兒童呢?我自己都係揍左九個月,好明顯已經有進步,之前都係有請姐姐,但好奇怪,姐姐走左之後,我個仔突然間有日放學同人講拜拜,之後就開始學人講野,雖然佢都係講唔到好具體的句子,但有點感覺同表達都能講到,又肯跟我地講,而且認知都已經唔錯,真係唔知係因為之前係姐姐揍攪到個仔咁,定係咩其它原因~但其中一個原因就一定係我自己親身揍0既關係!

大家努力呀!我由我仔兩歲三個月開始跟人講野,到現在已經有D自發性0既說話,真係估唔到,原來小朋友要開口講係咁容易(又可以話好困難!),但一開始肯講,就會見到佢有明顯進步~ ^^

的確,自己做訓練係比較全面和省時,但如果有D細佬係一定要人地教先聽的話,我都建議初初都係搵人教左,開左個頭,之後先自己教返會比較輕鬆同埋可以跟到自己的進度!

因我自己已做左全職媽媽九個月,係呢兩個月先無請姐姐幫手,反而無姐姐幫手,呢兩個月係見到個仔進步得快好多,由佢唔講野到佢講野,都係呢兩個月先發生的!另外,呢個多月開始上左密集,佢由唔多願意砌PUZZLE,到佢現在自己在家會攞本PUZZLE黎同我一齊砌,仲有,由只鐘意一個人睇書,到現在會叫我"一齊"睇書,睇故事,我相信都係由密集果度訓練返黎,當然都要睇返個密集的老師是否OK,因我覺得我呢間幾好就係日日放左學都會同家長講講個小朋友當日做過D乜,各表現如何,同埋我見D老師都幾有HEART教小朋友.所以我仔都幾鐘意返~雖然我就辛苦D,要管接管送,但見到返左咁短時間都有咁大進步,已經好滿意~

囝囝剛確診
‹ 上一主題|下一主題