用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培僑書院/陳守仁/音小...如何抉擇?
樓主: sweetbaby999
go

培僑書院/陳守仁/音小...如何抉擇?   [複製鏈接]

引用:Quote:formula0106+發表於+13-1-30+09:29+

原帖由 patrickBB 於 13-01-30 發表
小朋友上英文堂有分組作不同比賽的, 例如spelling competition
上英文堂又唔可以講其他語言, 自己嗰組會俾 ...
咁培僑小學生D英文應該好過陳守仁啦,哈哈

一間參加呈分, 一間無參加呈分.
此外一間有一定比例的南亞裔學生,
請問如何能直接比較學生的英文或中文程度呢?

培僑是無參加呈分的嗎?

MCLIAN  是沒有的 。  發表於 13-1-31 13:54

hktbaby 發表於 13-1-30 12:02
培僑是無參加呈分的嗎?

我聽簡介會時校長好像強調過這一點.
有錯還望培僑家長指出.

不過培僑校舍是一流的, 我參觀過, 印象深刻!  確實如果選培僑, 就一讀12年, 不要想太多

上年我們放棄了KTS, 選擇培僑.  因為對溫校長很有信心, 覺得這校會更適合小朋友, 最重要不用為呈分試打杖, 可一條龍直升上中學.  我們沒有後悔選擇培僑, 十分喜歡學校的課程和教學模式.  現在的培僑我覺得只比傳統學校沒有那麼谷, 但一點都不輕易, 每個星期都有中英默, 每個月都有不同科目的評估, 小朋友是要keep住溫書的.  新校長的改革的確使學校進步很多, 學術愈來愈強, 因為不用操呈分試, 學校的課程可更完善, 真的做到校長所講的活動教學, 勤快學習的效果. 小朋友都愛閱讀和學習, 十分喜歡上學.      

我鄰居孩子都是選培橋,棄KTS六年前。聽聞,去年有5個男仔最終中學上的是DBS。但是,今年到我面前,選擇培橋也是七上八下的。

引用:回復+samchan2179+的帖子 我地住大埔要6:3

引用:我選培僑,六年後不用煩!而且學嘅嘢合現今

原帖由 baba987 於 13-01-31 發表
我選培僑,六年後不用煩!
而且學嘅嘢合現今香港需要,
讀邊間學校,最後成績係點,都係要自已努力。
睇個別例子無意義,要睇整體平均成績。我識一個讀DBS會考唔合格,可否推論說DBS 不是好學校?
當然,培僑好過陳守仁

四隻貓 發表於 13-1-30 11:42
TSL 同培僑之間我會揀培僑.
因為培僑係小班, TSL無中學back up, 要參與呈分, 始終有不輕的功課測考量.
培僑 ...

我的看法及情況也跟你相若!

Both are good schools.
But the Principal "Mr Wan", I believed that he can bring  changes based on his outstanding performance in the past.

其實你何不去陳守仁及培僑的專區看看以前家長的評語, 我相信你可以由以前/現任家長的評論中了解到兩間學校的問題或進步。這樣會比起你只在問選那間好為之重要。其實資料是最好是自己去搜尋因為在搜尋資料的過程中,你會對該校了解得更多。

sweetbaby999  我一直在搜集資料中,謝謝您的意見!  發表於 13-2-1 11:10
mummyWai    發表於 13-1-31 17:11

Sweetbaby999,

請問你最後決定邊間?

引用:小女家住大埔,收到培僑offer,非常开心,佢性

原帖由 sweetbaby999 於 13-01-28 發表
小女家住大埔,收到培僑offer,非常开心,佢性格好動活潑,希望找一間愉快學習學校,今日有幸收到陳守仁offer,本 ...
陳守仁for sure !

回覆:培僑書院/陳守仁/音小...如何抉擇?

論學術成績,現時一定係TSL 好過培僑。
如果以我家那位小朋友為例,我會揀Pui Kiu。
1)因為我住新界
2) 我想小朋友多閱讀,多機會presentation, 學音樂。
3) 我想佢中文和英文都咁好!培僑中文我相信比TSL深,但外語應該TSL好,我只想佢取個平𢖍,不需要 top!
Haha~~~ anyway, 我只是空想,培僑我落選了!TSL 太遠冇考,考也應該考不入!

[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

引用:+本帖最後由+sweetbaby999+於+13-3-19+12:4

原帖由 sweetbaby999 於 13-03-19 發表

回復 little-pig 的帖子
進取的學生與家長多數會選TSL, 我相信你小朋友應該會合適。

[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

回復 sweetbaby999 的帖子

你選好我先講,無必要選一間學校無退路,是嗎?
最好到專區問好些,你要比較學校,太敏感了。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.
‹ 上一主題|下一主題