用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 係咪讀障?
go

[讀障] 係咪讀障? [複製鏈接]

我個侄仔, 今年p2, 好細時已經覺得佢認顏色比較慢, 亦會好快唔記得, 而家p2, 上課唔留心, 認字差, 認顏色差, 英文好差, 寫字慢, 成日唔記得點寫, 剛剛教完的野可以好快唔記得, 我弟婦晚晚同佢摶鬥, 做功課做到好夜, 但係佢會記得劇集主題曲點唱, 健康院評估話佢唔係讀寫障礙, 老師又話唔係, 請問佢到底係咩呢, 可以點幫佢呢, 唔該
   0    0    0    0

不如找個職業治療C或兒童心理E生做評估。

醒目開學勳章

認顏色差可能只係色弱; 教完好快唔記得可以係唔上心(即係根本冇用心記); 做功課做到好夜可能係唔想做, 用拖字訣, 同埋係咪一面開住電視一面做功課呀?? 應該上堂唔留心至係致命傷.

可唔可改吓做功課的模式, 唔開電視,早D做完功課有獎勵之類, 唔好用金錢食物, 反而係俾小朋友做D佢想做O既事. 就算要睇咪録起做完功課至睇.

回覆:GraceLui 的帖子

健康院的合格線係好低好低,
可能佢係 「踩界」,最好政府,
私人的都 check 下。

梁媽媽

引用:健康院的合格線係好低好低, 可能佢係+「踩

引用:我個侄仔,+今年p2,+好細時已經覺得佢認顏色

原帖由 GraceLui 於 13-01-28 發表
我個侄仔, 今年p2, 好細時已經覺得佢認顏色比較慢, 亦會好快唔記得, 而家p2, 上課唔留心, 認字差, 認顏色差 ...
如果認不到顏色,大部分是讀障,會掉亂,不是色盲

回覆:係咪讀障

我個仔都係一樣,而家唔知點算

回覆:係咪讀障

我個仔做功課快,寫字靚,但認字,英文a至z,數字1至10完全唔得,記唔到顏色,呢個教完,轉頭唔記得,好似失憶咁,我而家都好煩,唔知點算

‹ 上一主題|下一主題