用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 好擔心,你地可唔可以分享下你們寶寶嬰兒時是怎樣的? ...
樓主: Lalaboy
go

好擔心,你地可唔可以分享下你們寶寶嬰兒時是怎樣的? [複製鏈接]

- 無眼神接觸
>>>>>>我一直無為意,老師都無發覺,係去評估醫生發現,只係用眼尾望人。
- 無乜表情,唔笑,即使見到我
>>>>>>我仔見到我/佢喜歡既人就好多表情。
- 鐘意望住天花圓形燈笑(未知會否對車輪有興趣
>>>> 超級愛車,試過企係巴士邊睇住車look就笑。
- 脾氣很大
>>>>>簡直臭檔。
- 對聲音無反應,你在旁發出聲音她不會望過去
>>>>>超級八卦,有丁點聲都要知係咩事
- 眼睛不會跟物體移動
>>>>>>我仔眼仔碌碌冇問題
- 專注力差,有時食奶個頭會擰來擰去

>>>>>>我果個,食奶未問題,去到食糊仔,嫌我餵得慢,會拍我。
- 很敏感,少少聲音可嚇得她震一震
>>>>>>要佢訓覺,慘過打佢。
唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

"對聲音無反應,你在旁發出聲音她不會望過去"及"眼睛不會跟物體移動"
單就上兩項我就覺得不能掉以輕心。如我係我就會帶小朋友見下兒科醫生,睇下佢隻耳和眼有冇問題,都係洗幾百蚊,買個安心好值得,順便問埋個醫生其他發展有冇問題都好。

我仔好細果陣就唔SO人,唔望人, 甚至連我地佢都唔會望, 但現在過左兩歲,叫佢望都會跟你去望,佢亦都會注視我咁望我地~ 眼耳口鼻都係兩歲後先識分...叫佢叫人,佢多數心情好會叫人, 佢係歲半之前係全完自閉模式生活, 到現在佢識得跟人玩, 同埋出街會跟住我地, 唔會似得以前, 佢出街完全唔理我地, 自己鐘意走去邊就走去邊, 你每次出街就係要應付捉住佢呢一PART, 真係好吃力...唔知係咪大過左佢知驚先咁... 定係D乜野令佢改變左, 但佢唔會見到D熟人就會開心/笑, 佢可以對住陌生人都可以拖住同埋望住人笑, 但見到D熟街坊, 佢反而未必做到...

另外講野方面, 佢真係好飄忽, 佢現在明白好多野, 亦都會有時跟你講下, 但要佢講兩三個音, 佢就唔知點解只能講到一個音... 所以都係頭痛, 寄望同佢上左密集同言語治療會有更大改善, 最重要係唔會比現在讀緊的幼稚園趕出校, 我已經好知足了...
‹ 上一主題|下一主題