用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖公會in.
樓主: Kafather
go

聖公會in.   [複製鏈接]

引用:剛in完,超難 +

原帖由 ktt123 於 13-02-02 發表
剛in完,超難
我今朝in 12:10pm, delay咗45分鐘,入到去,問小朋友既問題超難,我個女係0912,舊年已經rejected, 我諗今年都係,唉......

回覆:聖公會in.

唔知有冇小朋友可以做到所有指令呢?

回覆:amyauyeung 的帖子

舊年係咪做到晒就有offer? / 有冇係做晒都冇offer? / 定係有啲做到大部份都有offer?

引用:唔知有冇小朋友可以做到所有指令呢? +

原帖由 amyauyeung 於 13-02-02 發表
唔知有冇小朋友可以做到所有指令呢?
要提佢先做到, 算唔算, 我仔叫做做到, 不過要不停提佢點做囉。

整個面試流程90分鐘,12:20至13:50; 聖保祿只需二十分鐘(14:35-14:55)。兩間都是爸爸一個帶女兒去面試。

回覆:amyauyeung 的帖子

my son can do all tasks by himself. but you never know the selection criteria.

AL1987  老師有冇讚小朋友好叻?  發表於 13-2-2 21:35

回覆:snowpy2004 的帖子

自己做晒真係好叻!聽說家長對答都好重要,所以好難講。

引用:希望可早d+in. +

原帖由 Kafather 於 13-02-02 發表
希望可早d in.
你最後趕唔趕倒見spk?

阿女都叫做完成倒,係有一兩下佢想拎起個錯嘅,老師就提佢:你諗清楚先喎,啱先簡喎!」咁佢最後成個過程都做啱晒,我已經好滿意!

thanks

回覆:cheung_chit 的帖子

Last min.  perfect timing!!!

引用:Last+min.++perfect+timing!!! +

原帖由 Kafather 於 13-02-02 發表
Last min.  perfect timing!!!
邊間機會大些?

我估無一間
不過in.st paul 冇咸!

醒目開學勳章

引用:自己做晒真係好叻!聽說家長對答都好重要,

原帖由 Heima10 於 13-02-02 發表
自己做晒真係好叻!聽說家長對答都好重要,所以好難講。
阿B 係超大仔,全部自己做哂,所以家長答案應該好關鍵,擔心自己累左佢。

回覆:LPN 的帖子

照咁睇,應該好多人做到所有tasks. 做唔晒或要提水嘅應該冇機。3000 人揀180人喎!

真係幾難,個女揀錯顔色,老師冇提,我同爸爸一粒聲唔出,由佢錯。我覚得若學校淨係揀嗰part啱晒既學生,佢地係要D學術型、背默一流既學生。自問女兒十月b,未發展又或我冇train到呢個level,況且我偏愛活動教學,間學校同女兒只係錯配。

引用:真係幾難,個女揀錯顔色,老師冇提,我同爸

原帖由 Mickey10 於 13-02-02 發表
真係幾難,個女揀錯顔色,老師冇提,我同爸爸一粒聲唔出,由佢錯。我覚得若學校淨係揀嗰part啱晒既學生,佢 ...
同意!我地都冇提阿仔,雖然唔係100%,全程佢自己完成。老實講,面試真係睇彩數,我地都唔知老師想睇D咩?過程定結果?

唔~~~我係呢間學校嘅家長。。。或者咁講,我記得我小朋友IN呢間學校嘅時候,並唔係所有問題都答啱。。。例如。。。佢同老師講細佬係佢朋友。。。 當時我都暈咗。但其實我相信老師係睇重個過程多個結果。小朋友响面試過程有冇禮貌,獨唔獨立,家長同小朋友嘅交流,甚至乎家長同學校教小朋友嘅理念是否一致都係學校重視。(重申:以上純屬個人意見,並不代表學校立場)相反,我小朋友响呢間學校讀咗兩年,細佬而家都讀緊k1, 學校課程比較以活動形式進行,例如小朋友經常被邀請出嚟同其他同學仔分享意見或者自己嘅功課。而學校亦重申小朋友嘅功課無論做得靚唔靚,剪貼又或者啲字寫得好唔好都唔緊要。最緊要係小朋友自己做,因為自己做,小朋友先會知道自己想同同學分享啲乜,亦先會有嗰份自信去同其他同學分享,因為佢清楚個過程。。。反而家長們所提及嘅背誦形式,暫時我小朋友無乜經歷過。。。當然都會有一般學校唸吓兒歌,唱吓歌仔呢啲環節啦
希望以上分享可以幫到大家了解多啲呢間學校,亦祝各位家長嘅小寶貝都考到心儀嘅學校,加油加油!

咁家長答問題答得差係咪等於no chance?

引用:咁家長答問題答得差係咪等於no+chance?+

原帖由 kso_sophia 於 13-02-02 發表
咁家長答問題答得差係咪等於no chance?
我仔都可以自己完成整個個程,所以我反而擔心自己累左他

三千人爭180學位,真是競爭好大,重未計本身有哥哥姐姐在讀,有優先果d

‹ 上一主題|下一主題