用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 原來雙非誇境有八個校網任揀
樓主: mruniverse
go

原來雙非誇境有八個校網任揀   [複製鏈接]

回覆:原來雙非誇境有八個校網任揀

香港沒有3

引用:雖然我吾系呢八個網。但實在不公平。不如大

原帖由 chrischeung 於 13-01-28 發表
雖然我吾系呢八個網。但實在不公平。
不如大家一齊出黎遊行。叫李克強落台,反對雙非有優惠,反對政府大細 ...
好讚成遊行,香港沒有了

回覆:原來雙非誇境有八個校網任揀

Why ??????

學位應先offer比本地生, 之後先到雙非

地址分區意義何在?????  冇香港地址嘅雙非咪自已諗辦法囉, 佢地有方法死落黎生, 都有方法攪個地址報學校, 攪唔到可以等有地址嘅學生揀咗先囉.  

冇地址嘅可以有8個網, 比有地址嘅本地生更有優勢, 咁先叫公平???  咁對香港嘅學生又點為之公平???  

如果要開放校網比雙非, 應該開放全港校網, 點解只係開放呢8個, 咁對新界嘅小朋友超級唔公平, 係咪攰視我地新界嘅小朋友  

有遊行我一定參加, 大家再唔企出黎只會害咗自己個小朋友

這個政府真係好癈完全由得你死!!!!
RTHK-鏗鏘集-苦了媽媽
http://www.youtube.com/watch?v=qKCunKGFFmg

為了阿仔阿女, 有公平的待遇, 唔洗搬去九龍塘, 要搬上深圳la

醒目開學勳章

引用:我問過派位組,個八個網全係新界區,包括元

睇到火起,尤其那位大學教授,本身我地都唔想discriminate任何人,只係想保障港人權利,我地作為父母土生土長,兒女係我地在港的下一代,本身至少我地在港有交稅叫有小小contribution,為何我地不能優先及保障自己囝囡在港的權益?以前香港拿居英權子女在英國讀書都要交overseas students fee啦,無物業,無交稅,都可有同等權益,多古怪。香港政府太短視,令人極度失望,如果自己有能力都想離開,移民去一些policy stable同顧及公民的國家。

引用:為了阿仔阿女,+有公平的待遇,+唔洗搬去九龍

原帖由 stc2000 於 13-03-20 發表
為了阿仔阿女, 有公平的待遇, 唔洗搬去九龍塘, 要搬上深圳la
係啦,做雙非好過做香港人,做雙非乜都唔駛比,又唔駛交稅,就可以享受香港福利。我地就要交稅供養佢地享用香港的福利,佢地話要跨境返學好辛苦,仲要講到我地唔體諒佢地,無人迫佢要係香港生小朋友㗎,係佢地諗著嚟香港攞jetso,咁佢地有無諗過佢地自己在香港有乜付出過先,不知所謂

呢D雙非問題, 根本就是由貪曾一手做成 什麼都不做的廢特首, 只識巴結富豪 現在Cy已好努力糾正, 截停雙非.   

其實雙非問題,始於莊豐源案,由偉大的大法官李國能及公民黨攪出來的

引用:其實雙非問題,始終莊豐源案,由偉大的大法

原帖由 Bosco爸爸 於 13-07-23 發表
其實雙非問題,始終莊豐源案,由偉大的大法官李國能及公民黨攪出來的 ...
同意,萬分支持,

引用:呢D雙非問題,+根本就是由貪曾一手做成+什麼

原帖由 billchan23 於 13-07-22 發表
呢D雙非問題, 根本就是由貪曾一手做成 什麼都不 ...
支持CY, 香港還有理性聲音的!

引用:Quote:原帖由+stc2000+於+13-03-20+發表為

原帖由 CarmenJack 於 13-03-31 發表
係啦,做雙非好過做香港人,做雙非乜都唔駛比,又唔駛交稅,就可以享受香港福利。我地就要交稅供養佢地享用 ...
雖然我都好唔鍾意雙非,但其實跨境學童大部份都是單非來的,他們的父或母是香港人!

回復 Bosco爸爸 的帖子

同意,萬分支持,

但貪曾呢個廢特首當時應該想辦法去解決或減少雙沖擊, 並不是什麼都不做,
點解CY又做到,   ,,   你話我陰謀論都好,  實情是官商勾結.  

宜家講前人點點點都冇用,倒不如向以後看...........

既然要公平,又以HK既派位制度黎睇,要報自己住既地址,又既然佢地冇屬於香港境內地址,即無地址啦,佢地冇得抽囉!點解佢地起香港以外住可黎抽學位呀? 我地本土人士又要依呢個制度玩,佢地就任佢簡,呢D叫公平咩!!! 唔通我報住加拿大個地址又黎抽LU 播?! 唔知又可用邊一區呢?

回復 sadsam 的帖子

絕對同意

教局應即時研究阻塞此漏洞:;pppp::;pppp:

回復 maggielucas 的帖子

既然係咁全港不用分區大混亂就得喇,我地都一齊跟

絕對同意

‹ 上一主題|下一主題