用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 原來雙非誇境有八個校網任揀
樓主: mruniverse
go

原來雙非誇境有八個校網任揀   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+ChingHinW+於+13-01-26+發表N

原帖由 man7099 於 13-01-27 發表
如果係真嘅,香港41,31,12網樓價咁貴,我哋不如諗吓搬上深圳,抽完先搬返嚟

...
深圳買個地部可以了

香港父母唔洗借假地址,深圳做假地址易過火。

回覆:原來雙非誇境有八個校網任揀

14網都唔夠位,要同16借位!天啊!

引用:香港父母唔洗借假地址,深圳做假地址易過火

原帖由 polarbearlee 於 13-01-27 發表
香港父母唔洗借假地址,深圳做假地址易過火。
網上見到la 唔使住址證明正本。假業主地址大把。成本2蚊人仔。copy費

即係話大陸地扯可報全港,全香港人都做到喇,分區冇存在意義,既然係咁全港不用分區大混亂就得喇,我地都一齊跟

如果集中係一個校網,大家又點睇?
果區的小朋友仲點返學?
所以唔好淨係睇住8個校網任揀,好似政府偏心咁,其實都係無辦法之中的辦法,又唔可以唔比佢來讀書。

唔好淨係話歧視雙非童, 現在係咪算歧視港童!

引用:唔好淨係話歧視雙非童,+現在係咪算歧視港童

原帖由 Miulo 於 13-01-27 發表
唔好淨係話歧視雙非童, 現在係咪算歧視港童!
火都嚟

之前我都提及, 自行時, 佢地假首名子女, 呃呢5分都好易....佢報係首名就有5分架啦, 零成本架呢5分

oooasis 發表於 13-1-27 05:52
如果集中係一個校網,大家又點睇?
果區的小朋友仲點返學?
所以唔好淨係睇住8個校網任揀,好似政府偏心咁 ...
咪將全港所有"不熱門的學位" 儲埋成一個網, 任佢揀全港啦, 唔駛幫佢分區啦!

你估會有熱門學校借出黎咩????好多時借位都係借D不熱門的學校位架啦,

政府唔係偏心, 無能姐....一早知問題架啦, 數字一直有架啦...呢刻先知唔夠數咩?

gigi1227 發表於 13-1-27 11:44
咪將全港所有"不熱門的學位" 儲埋成一個網, 任佢揀全港啦, 唔駛幫佢分區啦!

你估會有熱門學校借出黎咩???? ...
咁你話點做?比一個校網又唔得,比8個又唔得。唔比佢地讀書又唔得,咁都要有辦法先得架。

呢個政府整日話要公平對待,我只見到優待雙非兒童,不公平對待本港兒童的情況。咁對我地本地兒童,又公平嗎?

呢個政府整日話要公平對待,我只見到優待雙非兒童,不公平對待本港兒童的情況。咁對我地本地兒童,又公平嗎?

oooasis 發表於 13-1-27 12:29
咁你話點做?比一個校網又唔得,比8個又唔得。唔比佢地讀書又唔得,咁都要有辦法先得架。
...

你估會有熱門學校借出黎咩????

Actually, we should really 光復校網, the government should give Hong Kong child to choose the school first, I have read some news it is not discrimination, will not be illegal, as we live near the schools, we should have priority to go to the school near to us, just like those living in Kowloon can only choose school net in Kowloon, if HK child can have priority, those schools not welcome by hk parents will be studied by those B6 child. It is fair, we are paying for them, why they can get better places than our child.  It is really ridiculous.

回覆:BABA124 的帖子

引用:Actually,+we+should+really+光復校網,+the

原帖由 BABA124 於 13-01-27 發表
Actually, we should really 光復校網, the government should give Hong Kong child to choose the school ...

deleted

引用:之前我都提及,+自行時,+佢地假首名子女,+呃

原帖由 gigi1227 於 13-01-27 發表
之前我都提及, 自行時, 佢地假首名子女, 呃呢5分都好易....佢報係首名就有5分架啦, 零成本架呢5分 ...
政府會否查雙非小朋友有冇兄或姐在中國?如果有政府有乜action呀?

‹ 上一主題|下一主題