用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 原來雙非誇境有八個校網任揀
樓主: mruniverse
go

原來雙非誇境有八個校網任揀   [複製鏈接]

引用:是這八個+ +

原帖由 sbux 於 13-01-26 發表
是這八個
Thanks for your valuable information.  

Not just the 8 district.  I have asked EDB and they confirmed that 雙非 not living in Hong Kong can choose any net (including 11, 12, 41) if they claim they have guardians living in those nets.

回覆:原來雙非誇境有八個校網任揀

佢哋只要有親戚朋友肯幫佢寫封信,証明小一入學會住係佢哋度,任何一區都可以抽,真係有無攪錯

呢一刻如夢初醒, 剛看到一則新聞 "粉嶺校網本年共收770份統一派位申請,超出該區約500個學額5成4"

我以為我們81校網足夠學位, 先借調上水, 都明白就算不受歡迎都叫粉嶺返學, 點解而家可以唔夠位? 你教育局發小一通知書時, 唔係有數字, 知道81有幾多申請者咩? 而家唔夠位俾粉嶺, 你居然調俾上水, 真係XYZ>DFDF

註: 雖然我之前都替上水家長不值, 如來自己都係受害者....

回復 mena 的帖子

No need to have 親戚朋友 living in Hong Kong, agents can also claim to be their guardians!  That's why in recent years, there are so many children choosing net 41 and the government needed to borrow seats from Wong Tai Sin net.

恐怕不久將來會侵佔入市區,沙田一帶有機會失守!

其實津校好快都唔洗上普通話堂了, 一個課室有半班普通話 "導師".

QQee  睇來普通話堂已多餘, 轉開廣東話堂.  發表於 13-1-28 08:49

回復 ha8mo 的帖子

阿仔 / 阿女番黎話俾媽咪聽 : "我跟同學講普通話講得好好呀!  有半班同學教我....."    不過有一口流利鄉音...

一碗淡水, 有的人有蓋,  大多數的人卻無蓋, 現在倒一盆海水入去.

有蓋的見無蓋的唔夠鹹,  仲要加鹽上去.....飲啦!

ChingHinW 發表於 13-1-26 22:33
回復 mena 的帖子

No need to have 親戚朋友 living in Hong Kong, agents can also claim to be their gu ...

Agents? Which kinds of agent???

sbux 發表於 13-1-26 20:47
是這八個

A little bit disappointed! When will open other nets? My target are net 11/12/41 wor...

Just joking.

How can reflect our disappointment to our government????

我當日交表(屯門70校網),有個老師同我講今年很多來交表的人係講普通話。

引用:Not+just+the+8+district.++I+have+asked+E

原帖由 ChingHinW 於 13-01-26 發表
Not just the 8 district.  I have asked EDB and they confirmed that 雙非 not living in Hong Kong can  ...
如果係真嘅,香港41,31,12網樓價咁貴,我哋不如諗吓搬上深圳,抽完先搬返嚟

引用:Quote:原帖由+ChingHinW+於+13-01-26+發表N

原帖由 man7099 於 13-01-27 發表
如果係真嘅,香港41,31,12網樓價咁貴,我哋不如諗吓搬上深圳,抽完先搬返嚟

...
唉…諗少咗...都係唔得...要雙非

‹ 上一主題|下一主題