用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿天主教小學 1月26日今日中學校長學校講完轉直資...有D意見... ...
樓主: avbee
go

1月26日今日中學校長學校講完轉直資...有D意見...   [複製鏈接]

回覆:1月26日今日中學校長學校講完轉直資...有D意見...

講開又講,唔明小學部為何唔派考試卷比學生在堂上做改正,派分比家長知小朋友考得如何?
如學校唔想家長小朋友有壓力,為何要1年4測2考,密集式嘅測考默書,真喺有點透不過氣(而家先小一), 既然喺咁,應向MPS取經,初小冇測考,只得評估,家長就不會去著緊考試分數。
既然有考試制度,學校就應公開學生分數,好讓家長去跟知道自己小朋友在那方面特別弱,
分數完全唔公開,真覺學校太守舊,一成不變

早知中學轉直資, 我就唔俾囡囡讀小一, 寧願去第二間小學可以直升.
又要成績好, 但試卷都唔派, 根本唔知道佢今次出錯在那裡, 咁點提升成績?

如果我地不停地向教育局抗議, 係咪可以令中學推遲變直資?

回復 catmilkw 的帖子

我地大家一齊寫信到教育局投訴
我己sent 左信

http://www.edb.gov.hk/index.aspx?nodeID=50&langno=2

1年4測2考,密集式嘅測考默書,有助鞏固知識。老師一年改卷6次,也很努力的。

小女S1了,我很慶幸她經歷了小學的1年4測2考,學會把握時間及學習技巧,現很享受S1生活。

No pain, no gain.  你女兒還小,需你扶持一段日子。待她語文基礎鞏固了,輕鬆應付EMI,會明白為何要努力。

回覆:1月26日今日中學校長學校講完轉直資...有D意見...

其實小學已經好努力去加強音樂和體育方面嘅訓練!可能因為一年級,所以沒有太多選擇?!現在其實有管樂班(woodwind/brass )有得考試,又參加校際,有弦樂班,今年新成立管弦樂團,有演出和比賽經驗!有中樂班,有粵劇班!有歌詠團,有得表演,又有參加校際!至於體育我女冇參加,但佢d同學成日有田徑訓練,又有比賽,有的籃球隊,又有比賽!當然中學轉直資我都有很多問題想去了解,但so far小真係唔差!起碼我女女有很多機會,有時返而覺得好忙添!大家努力呀!sppcs d女女䛸嫁!

princessally 發表於 13-1-29 10:39
其實小學已經好努力去加強音樂和體育方面嘅訓練!可能因為一年級,所以沒有太多選擇?!現在其實有管樂班(woo ...

其實我一啲都唔覺得SPPCS間學校唔好, 就算4測2考都適應到, SPSS原本更加係我地夢寐以求嘅中學, 因為係一條龍兼津貼學校

今次最不滿嘅係中小學合謀搞咗個假諮詢會, 目的係好明顯係想暗渡陳倉去申請轉直資, 成個過程受影響嘅家長完全無機會問問題, 學校又無交代將來收咗嘅學費點樣用法, 淨係講話會請一個教育心理學家, 詳細嘅學校發展計劃完全無交代, 感覺上我地將來每個學生家長每年夾二萬五千蚊去請一個教育心理學家

http://www.facebook.com/groups/296786727111226/?fref=ts

引用:Quote:princessally+發表於+13-1-29+10:39+

原帖由 whyyou 於 13-01-29 發表
其實我一啲都唔覺得SPPCS間學校唔好, 就算4測2考都適應到, SPSS原本更加係我地夢寐以求嘅中學, 因為係一條 ...
明白呀!所以有張回應表,我都填上究竟轉直資後在課程和資源運用上有什麼不同,(個心理專家係咪only for S1,如2014年)其他資源又是否只for有比學費嘅新升上嚟嘅同學呢?同趕及尾班車上津貼嘅同學(今年六年班)是否有不同呢?

回復 princessally 的帖子

中學大部分贊成; 因為吾使交學費而且有直資的好處

引用:回復+princessally+的帖子 中學大部分贊成

原帖由 avbee 於 13-01-29 發表
回復 princessally 的帖子

中學大部分贊成; 因為吾使交學費而且有直資的好處
唉!數還數,路還路!錢銀嘅嘢真係要清清楚楚!佢哋唔洗比錢嘅,無理由要我哋津貼,共享資源?

你意思今年上中一的學生往後三年不用交學費?

Quote:原帖由+avbee+於+13-01-29+發表回復+

原帖由 princessally 於 13-01-29 發表
唉!數還數,路還路!錢銀嘅嘢真係要清清楚楚!佢哋唔洗比錢嘅,無理由要我哋津貼,共享資源?

...
加老師應由2014/15 S1開始才公平, 但其他如硬件upgrade 就真係預咗公享la因好難細分. 協恩一轉S1就加老師, 起碼即時比学生感受到轉dss好處

一定吾公平啦.... 所以建議學校先申請直资; 批出后第我們小一至小四或小五學生顺利過渡之后再全面直资..

回復 carmelhill 的帖子

一定吾公平啦.... 所以建議學校先申請直资; 批出后第我們小一至小四或小五學生顺利過渡之后再全面直资

引用:你意思今年上中一的學生往後三年不用交學費

原帖由 carmelhill 於 13-01-29 發表
你意思今年上中一的學生往後三年不用交學費?
今年9月上S1嘅學生係6年都唔洗交學費嫁!

.. ...

deleted。

http://www.hys.edu.hk/hysdss/faq_c.html

Many school's response in FAQ for Heep Yuun changing to DSS

Is SPSS ready to answer similar FAQs?

引用:1年4測2考,密集式嘅測考默書,有助鞏固知

原帖由 piggy-ma 於 13-01-29 發表
1年4測2考,密集式嘅測考默書,有助鞏固知識。老師一年改卷6次,也很努力的。

小女S1了,我很慶幸她經歷了 ...
我只喺商榷為何學校唔派卷比學生過目? 為何唔派分數讓家長知道成果?

只要諗一諗, 中學2014年轉直資後, 第一年會收到450萬學費(未計政府撥款), 第二年900萬...第六年(所有班級轉直資)接近三千萬, 一個非常龐大的數目, 但係中學校長到而家淨係話會請一個心理學家, 唔通佢地想學其他直資學校咁攞啲錢嚟買樓投資, 定係有其他用途未同我地講?抑或根本仲未諗?如果成個計劃而家仲有咁多疑問, 學校而家去申請轉直資會唔會倉卒咗啲呢? 如果學校喺2月28日申請轉直資嘅deadline之前都解答唔到我地嘅疑問, 我地呢啲受影響嘅小學家長又點可以盲目支持呢個方案呢?

回復 Rattie 的帖子

多謝 師姐媽媽關心
‹ 上一主題|下一主題