用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿天主教小學 1月26日今日中學校長學校講完轉直資...有D意見... ...
樓主: avbee
go

1月26日今日中學校長學校講完轉直資...有D意見...   [複製鏈接]

請問,是否肯定2014年9月一定轉直資?
小女現正5年班,

回復 snkwok 的帖子

yes!!!!! should be

星期六聽到轉直資,真是好嬲.諗住有直屬中學,現在咁樣,真系不開心.

今早打去教育署同高級學校發展主任(灣仔)講: 佢講中學未正式申請,我話申請小一時是直屬中學,但現在是直資,根本不合理.他以協恩轉直資為例,叫我反映給家長會.我亦會再向直資部門反映這個不合理決定

回復 MrsYing 的帖子

系呀,真吾合理,又冇寬限期,有D似政政府手法

好一個假諮詢會, 完全冇諗過聽家長意見, 純粹想製造假象俾教育局睇已經充分諮詢咗家長, 其實小學嘅家長有如被人賣豬仔, 所以學校應該認真考慮而家已經入咗小學嘅同學, 如果將來只要肯俾學費, 就可以沿用現在中學嘅入學條件, 否則等於雙重懲罰已入學嘅小學生

回復 whyyou 的帖子

是否要問下教育局呢?,當日只有校長講,無比家長問,而今夭學生發了間卷是否諮詢呢?其實我們好被動

我今早已問教育署高級學校發展主任(灣仔), 佢表示中學轉直資應問小學家長,當我話無Q and A時段,佢都有少少驚訝,表示叫我反映給家教會.看下有沒有可以有解決辨法

回復 MrsYing 的帖子

即系話話中學為申請直資而開左個假资询會,

其實協恩嘅經驗好值得借鏡,當時就係有一班家長不滿,一直投訴去教育局,逼到學校要正正經經坐低同佢地對話,因為學校知道如果家長繼續反對,教育局係唔會批佢地個申請嘅,仲有最後一着可以搵立法會議員或者傳媒介入,因為而家呢啲假諮詢真係好粗暴

大家睇睇呢個post
http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D3

回復 whyyou 的帖子

情况好似差不多,我想大家都想快點解決問題,不如我开個whatsapp group chat. 請pm我电話

回覆:1月26日今日中學校長學校講完轉直資...有D意見...

星期6嘅所謂咨詢會跟本就喺冇機會比家長發問,只喺得校長發言,有好多嘢都不知情

回復 avbee 的帖子

校長上星期六講直資有那麼多的好處!可否在回覆諮詢文件之餘,也來一次全校家長公投,看看有幾多人支持校長這個方案.這樣也可以還校長一個公道!!!免得好像重演689事件一樣,恨錯難返!

I never speak up in this forum. After the "consultation", I can't be silent anymore.  

1.  It was a total disappointment if last Saturday's 45 mins briefing was in fact a "consultation".  It was a one way talk only.  

2.  She didn't explain how's the school curriculum and syllabus to be changed when becoming DSS.  Where will the extra funding go?  Emphasis was put on students' conduct as a benefit of becoming DSS.  I really don't see a school needs to change to a DSS in order to "improve" conduct.  We like to know how's the funding is going to enhance school's program, ECA, teaching quality etc.

3.  If consultations have to be done across stakeholders in order to get her DSS plan approved by EDB, then we have to speak up to express that we're not satisfied with such.  
4.  Referring to the example of Heep Yun, get PTA involved seems necessarily to express opinions in an effective way.

回覆:1月26日今日中學校長學校講完轉直資...有D意見...

嚴格來說,轉直資只喺對學校好,因可「食兩家茶禮」,又可有收生「自主權」,又可「自已制訂課程」,完全不用理會教育局嘅朝令夕改制度,5年一小變,10年一大變!
但對於我哋現時在小學部就讀嘅學生家長喺有「騎虎難下」嘅感覺。囡囡畢竟都讀咗一段時間,認識咗好多同學仔,對學校亦有歸屬感,某某然替囡囡轉校,對佢哋心理上有好大影響,讀咗6年,以為一心與同學齊齊升去隔離,怎知要交2仟5學校+雜費+其他捐款…, 在一個商業社會, 家長就會計數,是否值得比?! 又是否個個家庭都有咁嘅能力去比?! 如有2-3個囡囡要交學費嘅話,都好大開支?!
因而與同學各散東西,如是這樣, st paulian 就不能延續! 若干年後,就已失去意義!
如在選校前已知中學轉直資嘅話,喺雙方情投意合; 反之,現時讀緊嘅小朋友父母在選校時喺一心「12年免費教育」,及有直屬中學,先為自己小朋友選這校!

已發信給家教會和教育局反映

如有回復; 會通知各位;睇下使吾使進一步行動

今日等校車時好多家長都吾仲意中學的決定;最好公投,我看大部份人支特中學維現狀

大家有冇覺得今次所謂諮詢會嘅安排好特別,首先要每個出席嘅家長要憑票入場,而且中學校長寧願重複講六次一樣嘅內容都唔肯安排喺中學禮堂一次過俾六級小學嘅家長一齊聽兼問問題,其實好明顯學校驚有外人或者記者混入會場同埋唔想俾機會家長喺會上問一啲校長唔識答嘅問題,因為根本成個決定都未經深思熟慮,仲有中學校長成日攞st. paul convent嚟做例子,但係佢有冇諗過校舍設施同師資比起st. paul convent差一大截,佢憑乜收人二萬五蚊一年,根本成件事就係黑箱作業,暗渡陳倉

piggy-ma  校舍設施 - 各花入各眼, 當日帶 Daddy & daughter 到 Convent, Daddy 當下說較喜歡 SPSS 的設施  發表於 13-1-29 09:05

回覆:avbee 的帖子

looking forward to receiving some good news from you.

回覆:whyyou 的帖子

我收到紙仔都奇怪,又收到兩次短訊提醒我哋當日出席。 心諗只得45分鐘實冇發問時間,中學校長跟本就喺「避重就輕」去講!
我絕對認同如要比學費,SPPC 無論在學術,學界體育音樂成績都冇乜特出,要比錢都要比得值。
中學跟本就一動不如一靜,搞好中小學兩邊嘅學習氣氛,

‹ 上一主題|下一主題