用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 今曰德望second in
樓主: kswcathy
go

今曰德望second in   [複製鏈接]

回覆:PPyeung 的帖子

我寧願好似培正咁,講明唔準入去,依家陪住in即是失敗,又唔洗我出去。

回覆:今曰德望second in

或者等係 interview 一部份!!

回覆:PPyeung 的帖子

其實你小孩先哭,老師叫你陪下佢都冇問題啦,扣不扣分也冇人知,而家怨這怨那又何必

PPyeung 發表於 13-1-26 15:39
我難明白佢地想點?

算啦, 都見完了, 又唔知學校點諗/點揀, 別想太多了

In 家長唔知你們問咗乜呢?
老師問我對學校有乜期望?我即時心唸「你哋對收生有乜期望至真」。之後又問點樣認識德望?唔通話我睇到升唔到德小嘅家長喺EK寫乜。之後老師問完好似滾水陸腳咁走咗。
老實講,真係唔知學校想點?

Ppyeung, 既然您喺房裡面,不如您話我地知佢地喺裡面做咩啦,group定individual in呀?

引用:已經等左個幾鐘,應該要能多半個鐘,幾時先走

原帖由 ssfma2010 於 13-01-26 發表
已經等左個幾鐘,應該要能多半個鐘,幾時先走得?
我In 11:30 都等咗個半鐘有多,要1點鐘左右走,仲差過First interview 的安排,真係等到小朋友發晒脾氣,大人就呆哂。

我見十二點十五分,足足兩小時才見完,小女等到哭最後要陪媽咪。好失望!😱

我in9:00am,等加埋in全程1個鐘,過程算順暢,我諗in早D個批冇咁耐!

我想總結幾點:

一,等侯既時間實在太長,小朋友由滿心期待等到開始有少少扭計,大人識得忍耐,但小朋友真係唔識得點樣舒發果種納悶既感受

二,所有工作人員和老師都十分友善,值得一讚

三,如果係決定要小朋友同大人分開in其實應該一早講清楚,畢竟得幾歲既小朋友,無啦啦話要係一個陌生既環境離開父母真係唔容易,你早d講清楚,我地一早可以同小朋友講明係佢自己入去,唔洗等我地仲同佢講話爸媽會陪住佢in,點知到時又唔係。我小朋友都差D唔肯自己入去,好彩有老師用公仔先逗到佢跟住入班房

四,完全估唔到second in都有咁多人,本來以為係二選一,最多三選一,依家睇黎係四/五選一

五,問家長問題既環節比我想象中長同詳細,我地總共被問六七條問題,好彩自問都仲可以對答如流,但感覺上德望今次second in好似係in父母多過in小朋友咁

回覆:grayfox 的帖子

點解冇問我兩公婆錦多野嘅? 問左3條問題唔久3分鐘就走得!!

全日有 700定1000人呀 ??

回復 luilui007 的帖子

其實一哭就沒有機會了,表示獨立能力弱,根本陪唔陪已不重要了

girouis 發表於 13-1-26 18:06
點解冇問我兩公婆錦多野嘅? 問左3條問題唔久3分鐘就走得!!
我地比老師問左十分鐘起碼,當然我唔知佢地既準則係點定啦

感到好幸運女兒不是今年考,有感面試真的一年比一年難,在沒心理準備下與父母分開去面試對兩歳小朋友來說真不易,我女喊硬,你們的女兒已經做得很好。但對於問父母的問題都很正路,有些面試經驗都識答,點會唔知學校想點呢,咪就係想找到對學校有認識有誠意的家長,順便剔走事事投訴的麻煩家長lor!

我女話在入面唱歌, 唱了ABC song, O'McDonald 同埋  Happy Birthday 一共三首.  唔知真唔真?

JuneL  我個女都話唱O'McDonald wor...  發表於 13-1-29 16:29

Yingcalvin 發表於 13-1-26 18:25
回復 luilui007 的帖子

其實一哭就沒有機會了,表示獨立能力弱,根本陪唔陪已不重要了 ...
很無奈的,大人小朋友白白呆等個多小時,有小朋友會哭,有小朋友會捨不得離開父母,但也總有小朋友能順利過關。

九個小朋友入去,哭的,要媽媽陪入的,不扣分就假

回復 grayfox 的帖子

囡囡上年2nd in 入的。都是分開in,佢哋好詳細考核!真的叻與否完全睇清楚!不是憑運氣,好彩

好似早段in嘅著數啲, 又快又有歌唱。我囡囡出返來話「其他BB喊呀,無歌唱呀,淨係問顔色」。點解咁唔同嘅?:;pppp:

Kevin, 我去年Second in 不用分開兩地喎,同一間房,只是分開問問題而且,當然不能靠運氣,但如果女兒較痴身就吃虧!

‹ 上一主題|下一主題