用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 MOS 89網 頭5位點排?最唔想讀係邊間?
go

MOS 89網 頭5位點排?最唔想讀係邊間? [複製鏈接]

總共11間小學,頭5位點排?最唔想讀係邊間?

我嘅次序係 1)禧年 2)靈糧 3)馬循 4)莊啟程 5)雨川
最唔想讀係 1)信義-特殊位好多同多B6, 2)純陽-接受唔到道教
   3    0    0    0

回覆:11B 的帖子

你個B今年K2定K3?

My son now is K2, need choose school after this summer holidays.

回覆:MOS 89網 頭5位點排

我唔會第二第三擺頂頭大熱既學校,好浪費。

回復 11B 的帖子

假設你知道小學A在全區只有10分1的人會揀第一,估吓你排小學A第二機會大不大?
要知答案,道先其實要知多2個數字:
1. 那間小學統一有多少個位
2. 區內參加統一派位的人有多少

擧個例,假如:
全區揀小學A第一的人有 10%
那間小學統一有 50個位
區內參加統一派位的人有600人

那麼排小學A第一已經有600*10%=60人 > 50個位
換句話説,要入那間小學,選第一先有機會,放第二已是白白浪費了第二志願!

有一些數字可給大家參考一吓:
上年統一總派位人數= 451人
估計今年統一總派位人數約 550人(如有人知實數,請報料)
估計明年統一總派位人數約 650人(假設89區尚未給雙非攻佔)

今年統一學位:
雨川:58
靈糧:75

由於以下四間,相信都會多過10%人揀第一,放第二或以後,應該都無乜機:
主風、循道、禧年、雨川

放第二有機的可能是
莊啟程、靈糧 (其實靈糧都有若干人放第一,所以放第二機會其實都有限)

由於次選只有莊啟程和靈糧的位,好可能在第二志願已派完,所以如果第一、二志願派唔到,好可能會派到餘下的5間之一:陳元喜、泰伯、純陽、聖若瑟、信義

除陳元喜外,其他四間上年小一只有1至2班,估計應是有位的,所以應會派到陳元喜或另外4間中填在最前的一間。

回覆:onepiece 的帖子

引用:不好意思,不太明白,可以簡單d介紹嗎? +

原帖由 123onebaby 於 13-01-27 發表
不好意思,不太明白,可以簡單d介紹嗎?
簡單講,這四間(主風、循道、禧年、雨川)在大抽獎階段,唔排第一 極大機會晤中,就算排第一,都唔一定中。

回覆:onepiece 的帖子

陳元喜今年小一有4班,估計2013小一都會有4班

回覆:winnietingting 的帖子

kawaiiliz 發表於 13-1-28 12:27
陳元喜今年小一有4班,估計2013小一都會有4班
我見佢 2012 年小一到小五都只有 2 班,全校總共有 11 班,261 位同學(小一佔 38 位)。而且我見佢 2012 年小一人數比小二人數還少。在 2011 年小一陳也是開 2 班,人數是 42 人。

即是話 2013 年小一佢已經開足 4 班?咁進步都幾大喎,你有冇 link?

2012 校務報告 ,看第 8 頁。

2011 校務報告,第 8 頁。

回覆:123onebaby 的帖子

係唔係今年家長?頭四間點排?有無私校包底? 分享吓吖,情況可能ok呢,唔駛太擔心。: )

回復 pineapple0983 的帖子

上次陳元喜開放日,校長話2012年小一開了4班, 來年2013年教育局批佢地開5班

carol123 發表於 13-1-30 17:31

上次陳元喜開放日,校長話2012年小一開了4班, 來年2013年教育局批佢地開5班 ...

咁就真係唔知啦........等今年年尾就知校長有冇誇大囉。總之 2010,2011,2012 佢小一都只開 2 班。

來年 2013 年仲開 5 班?咁咪仲勁過 91 網部份 1 線小學?人地咁熱都未開 5 班喎........你有冇聽錯呀??

其實2012年係有4班小一, 唔係2班, 2013年是否可以開5班真係唔知

引用:+本帖最後由+pineapple0983+於+13-1-30+18:

原帖由 pineapple0983 於 13-01-30 發表
朋友女兒是2012年九月小一新生,確實係有四班小一

carol123 發表於 13-1-30 22:23

其實2012年係有4班小一, 唔係2班, 2013年是否可以開5班真係唔知 ...
有咁既可能......

佢校務報告是講 2011 -2012 的小一是開 2 班;你講的可能是 2012 -2013 年度的小一。所以,可能兩個都冇錯。

但是,就算比佢 2012-2013 開左 4 班,得一年時間,都未知效果係點;2013-2014 又話即刻開 5 班,我覺得教處唔會咁輕率批囉。就算是 mos 最熱的主風也只是開 4 班,仲有大把學生想入都入唔到,主風都唔開 5 班,反而佢開到 5 班??

我對此校並無偏見,只是覺得不合情理而已。

回覆:pineapple0983 的帖子

回覆:20072010 的帖子

20072010 發表於 13-1-31 22:59
主風校舍已full,而宣道是30班校舍,每级可開5班。陳元喜宣道個辦学团体背景好勁!就係九龍塘宣道、又一村宣道 ...

校舍的課室多少我唔清楚,所以我不會懷疑你的說法。但學校教職員數目,主風是 64 人,陳元喜則只有 38人。

另一方面,一間學校由 2 班,突然加到 4 班,仲在短短 1 年間加到 5 班,是否只考慮其硬件(即校舍、設施)?既然校舍是可以提供每級 5 班,哪為什麼幾年都每級只有 2 班,甚至有一年是 1 班?

宣道不錯是著名,鄭榮之也是好學校。但難道聖公會就不著名?曾記、林求謀就不行?區內還有循理會的學校,也是很受家長的歡迎;此外,還有崇真、浸信會、佛教、天主教、保良局等團體的學校可供選擇,所以不見得只有宣道的學校才哪麼應該「受歡迎」吧~

再次重申,我對陳並無偏見,只是覺得有d事不合情理而已~

回覆:MOS 89網 頭5位點排

陳元喜之前因面臨剎校,所以同其他學校結盟。

pineapple0983  係呀,黃達道丫嘛.....後尾大圍陳元喜下午校搬過mos落腳e間,就既變成e+咁囉  發表於 13-2-1 18:02
‹ 上一主題|下一主題