用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 聖家學校(家長義工)
go

聖家學校(家長義工) [複製鏈接]

希望學校/家長睇完可以檢討
P=家長,S=其中一個學生
家長義工睇食飯其間發生(一)
P;你地食飯一定要食曬,如果唔糸冇小息,同主任講......
S:EE我腸胃炎,唔食得太多,如果唔系就會嘔
P;唔得,一定要食曬
S;咁我食,其間就衝出去廁所,仲嘔倒面青反來
--------完-------
家長義工睇食飯其間發生(二)
P;你地食飯一定要食曬,包括瓜菜,當日有木耳,雲耳
S:EE我唔食得木耳,雲耳,食完會肚痛
P;唔得,一定要食曬
S;咁我食,點知第二日因腸冑炎,食錯野,病假一天

2件事都經多個家長收集囡囡的口功,可信性極高,從2次事件反映家長與學校是否欠缺溝通,家長又應否信任學生
   1    0    0    0

回覆:聖家學校(家長義工)

九龍塘校?

應該不是九龍塘校, 因為無家長義工睇食飯喎!

In case 2.  If the student cannot take certain kind of food, why would her parent chose it for her?  There should be other choices for lunch.....

家長義工都好難做

我覺得ee無錯,小朋友唔應該偏食,係咪真痾同埋嘔先?

回復 xxariesxx 的帖子

点解唔信小朋友?
我由小到大一食豬潤就嘔 , 好多人對某種食物敏感!

同埋我覺得迫食迫吃 , 感覺好似酷刑o

腸胃炎是由微生物,包括細菌和病毒引致,是食物衞生的問題,不是食物種類或進食數量的問題。家長義工有咁大權?

聽完個女講反來,我都半信,亦曾問其它家長,所以是屬實,另外腸胃炎是食物衞生的問題引至是其中之一,另外一種是食物種類敏感都會引至腸胃,

回復 Yanamami 的帖子

我唔知當日食咩,但我相信呢D是配菜

醒目開學勳章 王國長老

咁係個家長義工處理不當姐。我自己都有做lunch mom(第二間學校),如果小朋友有足夠理由或特別處理,我會同老師verify,例如有個小孩已經一早同班主任agree吾食菜(經過長期溝通商議後既結果),如果義工吾理照堅持就係義工不對了。。規矩係死既人係生既!

引用:回復+xxariesxx+的帖子 点解唔信小朋友?我

原帖由 yovin 於 13-01-26 發表
回復 xxariesxx 的帖子

点解唔信小朋友?
若果我小朋友係敏感,無可能小一都唔知,既然知道係唔食得,我一定會通知學校。若然家長唔知,小朋友更唔會知自己敏感。

引用:Quote:原帖由+yovin+於+13-01-26+發表回復+

原帖由 xxariesxx 於 13-01-26 發表
若果我小朋友係敏感,無可能小一都唔知,既然知道係唔食得,我一定會通知學校。若然家長唔知,小朋友更唔會 ...
阿仔小一,對花生醬敏感,花生卻無問題。前幾日他在學校吃白汁雞皇飯,居然有敏感反應,他只吃了兩口,覺得敏感,於是擧手問家長義工餸汁裡是否有花生醬,家長義工及飯商姨姨都唔知,飯單上亦沒有寫。可幸飯商姨姨立刻給他換過另一款飯。這是那位家長義工告訴我的。誰料到白汁雞皇飯裡可能含有花生醬?我覺得帖中家長義工企得太硬,我都有做派飯義工,我覺得我哋要鼓勵小朋友多吃,亦不可揀飲擇食,但不需要太強硬。特別是初小的小朋友,他們的胃部發育可能真未完善,只少吃多餐,這是他們父母要關注的,而不應由一個家長義工去介入處理。

回覆:1773 的帖子

家長義工是協助老師和鼓勵同學,而不是執行者,所以同學有個人原因而不吃某種食物,家長義工應該要同老師溝通,而不是單方面自己決定,出事時會比人話。

‹ 上一主題|下一主題