用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 咩因素比囡囡讀全曰班?
go

咩因素比囡囡讀全曰班? [複製鏈接]

0    0    0    0

無人照顧就讀全日班啦!如果有人照顧就可以讀半日,,,,,我本人無做野!所以個女讀幼稚園個時我都係比佢讀半日.放左學就同佢返屋企食飯.做功課同休息一下,之後就會安排親子活動比我地大家,例如係每日去圖書館,去公園,等佢培養閱讀既習慣,而家佢已經會每日自動自覺睇一本書,仲識書本裏面好多野,而且我地亦會去參加親子班......我鍾意小朋友讀半日,因為我想負返做媽媽既負責....

我地就係無人照顧, 得姐姐, 中英都超差

AL1987  你個囡讀得嗰間名校,差極有限。  發表於 13-1-25 16:04

倆公婆要返工,得姐姐同老人家,
唔想縱壞晒,少爺囝咪讀全日班

兩夫妻都要上班,怕老人家寵壞,所以k1開始讀全日。

囡學校有外籍班主任,天天整日相處英文進步快。學校著重培訓自理能力,回家自已著衫鞋襪食飯捧碗收好食具自動波。
學校上午學習活動,下午會在小花園有戶外活動,玩沙玩水繩網單車,明年更會學小提琴舞蹈。

回覆:torres888 的帖子

囝囝中意同小朋友玩。
學獨立,學自理。
訓練小朋友自己定時定候上床瞓。
老人家年紀大,煮飯好䶢好油唔健康。
超Like囝囝返全日。

stinkyrabbit111 發表於 13-1-25 08:28
我地就係無人照顧, 得姐姐, 中英都超差

Sorry,我講得唔好,we are working parents, 家中姐姐的中文同英文都十分差, 囡囡成日對住姐姐會學了她的英文,中文,返全日班也可心多d時間 interaction with 其他小朋友

醒目開學勳章

回覆:咩因素比囡囡讀全曰班?

早兩年因為諗住會生多個小朋友, 所以決定俾囡囡讀全日班, 因為得一個工人, 唔想工人太辛苦又做唔到其他嘢...
大女返咗年幾全日班, 對學校好有歸屬感, 而且幫細女報學校又唔駛擔心上午定下午, 輕鬆好多呀!

請問九龍塘有邊間幼稚園有全日班?thx!

回復 babieblue 的帖子

窩打老道迦南,對衡道方方,英藝,耀中

回覆:babieblue 的帖子

仲有聖若望

之前個賤印怕麻煩,一日三餐俾我囡飲奶,小囡當時一歲喇,撹到唔食嘢,淨飮奶,唯有兩歳即刻返全日班!

‹ 上一主題|下一主題