用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 減派下競爭 家長瞄準着數區 為入英中 搶攻沙田 ...
go

減派下競爭 家長瞄準着數區 為入英中 搶攻沙田 [複製鏈接]

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20130124/18144766
   4    0    0    0

回覆:小師妹 的帖子

想搶攻沙田區,首先要向區內小六中一學生和家長了解吓先。了解完就會知沙田中小學關係千絲萬縷,盲蹤蹤沖入去,好可能白白浪費自己機會。另外,如果比較吓開平和沙官的pre-s1成績,就會對沙田學生成績有多D概念,其實沙田是強區,他區學生走入去,不單無著數,仲可能會被比下去。唔好睇沙田係新界,據統計處資料,沙田人平均收入在全港屬中上,有很多中產,孩子成績一D都唔弱。

回復 onepiece 的帖子

請問在那裡可以看到pre-s1成績? 可否告知條link呢, thanks.

回覆:Jackieson 的帖子

http://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=35057&do=blog&id=2551
Pre-s1數字有助評估學校對學生成績上的增值,不過只係參考吓。

Jackieson  thx  發表於 13-3-12 16:02

醒目開學勳章

;-)

所以上年我仔係將軍澳 band 1中,考到入沙田一尾學校

前幾年有個家長讀油尖小學, 小6老師說他是band1尾orband2頭, 佢亞爸認為九龍入去沙田有著so, 抽考呂中, 連面試都無, 跟手田曬10間英中, 最後派了去band3馬鞍山中學. 其實老師講過, 新界來說, 沙田很強.

引用:所以上年我仔係將軍澳+band+1中,考到入沙

原帖由 杰杰媽媽 於 13-01-24 發表
所以上年我仔係將軍澳 band 1中,考到入沙田一尾學校
我仔都係一樣,荃灣band 1生,派到沙田band 1 B 的中學,我都滿意了!

杰杰媽媽  我唔係派,我係自行自己報既  發表於 13-1-25 12:06

沙田D小學都吾弱, 好多家長為爭入區內BAND1 一席位, 好多一早全方位為仔女增值

EMMA88 發表於 13-2-4 11:35
沙田D小學都吾弱, 好多家長為爭入區內BAND1 一席位, 好多一早全方位為仔女增值 ...

同意! 特別一D本身沙田BAND 1的小學生入了沙田BAND 1英中後成績一點都不差, 所以校長都樂意收本區的BAND 1學生, 何必去收跨區成績績差的學生!

回覆:onepiece 的帖子

R tfre

其實沙田勝在選擇多, 底子厚, 就算B2頭的學校, 比起一些差區的B1可能還耍好. 但現在引咁多跨區生來, 對原住民又是否公道呢? 聽說今年好多沙田B1生派得唔好, 就係俾跨區攪亂了.

囡囡今年升中,沙田區band1b~band1c,真系唔知點選校,北D外區家長搞到死死下……希望khmama指教下
如今常存的有信,有望,有愛,這三樣,其中最大的是愛。

回復 Pandalok 的帖子

同意,依家升中機制如此問題,我地呢班家長就最慘,「沙田友」都唔知點算好彷徨,估計得吳克儉先知要點算吧
如今常存的有信,有望,有愛,這三樣,其中最大的是愛。

應根據小朋友嘅程度嚟選校,就算比你喺大抽獎博到間好勁同好出名嘅英中,個小朋友會讀得好辛苦,量力而為喇!!!!!!!
‹ 上一主題|下一主題