用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 感統失衡
樓主: 新手蝦米
go

感統失衡 [複製鏈接]

如果係大小肌弱, 我地試過協康既training, 都ok 架, 不過要排期, 要等一等
heephong.org

http://www.heephong.org/webprod/ ... ing_strategies/3645
可以睇下, 參考下《小手指學堂-兒童小肌肉訓練134課》

小小個人分享~

每次training 都盡量安排 daddy mami 一齊, 除咗小朋友係嗰45分鐘學習之外, 作家長既又可以從中吸收, 可以將一些小練習溶入日常生活之中.

大家一齊努力, 共勉之!!

新手蝦米    發表於 13-2-1 10:14

why-me 發表於 13-1-30 09:29
當然係!不過真係無從入手!知個仔前庭失衡,但又唔知點幫佢!公園玩、打千秋、跳彈床日都有,所以要搵更專 ...
我仔仔情況類似,都係前庭失衡,見佢打波就知,掌握唔到個timing。佢由細到大都成日去公園玩,單車滑板車無樣難到佢,結果都係有感統問題...唉

我昨天打過去瑪麗兒童精神科問,希望可以快啲排到期啦

引用:Quote:why-me+發表於+13-1-30+09:29+當然係

原帖由 2bbma 於 13-01-31 發表
我仔仔情況類似,都係前庭失衡,見佢打波就知,掌握唔到個timing。佢由細到大都成日去公園玩,單車滑板車無 ...
呢啲關精神科事?係就好,我仔三月覆診,睇睇醫生有冇辦理。

源於南加州大學的Dr. A. Jean Ayres (1920-1988) 的研究。她注意到一些學童在知覺上、學習上及行為上有問題,卻找不到問題產生的原因和足以改善情況的方法。當她進一步了解大腦如何處理從眼睛、耳朵、身體其他部位進來的感覺,才得到答案。
簡而言之,感覺统合就是訊息處理。基礎感覺訊息傳遞整合良好,才能發揮大腦較高層次的功能。因此,孩童不笨卻有學習困難的現象,只有促進感覺統合能力及訓練順應性反應,才能改善情況。

感覺統合運動訓練從腦神經發展生物角度,透過聚焦式運動訓練,激活孩子大腦功能.

ref by.: 樂運會

學牌父母 發表於 13-1-30 10:58
如果係大小肌弱, 我地試過協康既training, 都ok 架, 不過要排期, 要等一等
heephong.org
我排緊協康幼兒訓練都4個月了, 試過比左中午12點, 但小朋友要番k1, 加上要sleep, 所以要等一下次有位

依家小朋友係元朗保良局上緊言語治療30mins及幼兒訓練45mins, 加埋一個月各上4堂, 都成二千幾蚊, 又要坐車去, 來回成個鐘, 屯門協康起碼排half年以上

k1老師叫我多用按摩球, 叫小朋友爬多d, 用電腦chair同佢轉下都會有幫助, 但佢唔多合作, 玩一兩下去左玩車車, 激死我

同埋佢一d都唔鍾意食飯, 食成個鐘都食唔到細half碗飯, 病一次瘦一次, 3歲3個月, 得24磅, 90cm高

學牌父母  小朋友like 新野架, 可以試下烏東, 米粉...
我試過下午補多一餐奶俾小朋友  發表於 13-2-5 10:48

wowobb 發表於 13-1-24 17:35
我女都係有一樣既問題~
3歲帶佢番健康院睇~(7月)
因2次小朋友唔合作~健康院醫生問我想再黎多次健康院定直接 ...
排3個月都好快呀, 請問你係那裡訓練呀?

why-me 發表於 13-1-30 09:29
當然係!不過真係無從入手!知個仔前庭失衡,但又唔知點幫佢!公園玩、打千秋、跳彈床日都有,所以要搵更專 ...

請問你有無做評估?  係邊度做好d?

我仔協康做過, 現在搵緊其他.

回復 新手蝦米 的帖子

協康係排得耐少少, 建議你問下其他大型NGO機構 (如: 基教)
http://www.hkcs.org/cdcb/bridge/bridge.html

我地未試過佢地既服務, 因為時間唔啱.

努力吖!!!!

ps. 佢地有元朗 & 屯門區

屯門區:

新界屯門青山公路201號2樓
電話:+852 2451 6738

元朗區:

新界元朗水邊圍邨碧水樓平台207-210室
電話:+852 2473 2989

學牌父母 發表於 13-2-5 10:45
回復 新手蝦米 的帖子

協康係排得耐少少, 建議你問下其他大型NGO機構 (如: 基教)

謝謝

我都排埋心橋屯門言語治療了, 都係要排最少3-6個

剛打過電話去查詢, 個別服務要排一下, 但可以先安排小朋友參加小組活動

新手蝦米 發表於 13-2-1 10:30
依家小朋友係元朗保良局上緊言語治療30mins及幼兒訓練45mins, 加埋一個月各上4堂, 都成二千幾蚊, 又要坐車 ...

你咁平嘅, 2樣加埋即8堂, $250 一堂???

唔係都要 $400-600 30MIN 架咩???
新人進場

引用:我上星期帶咗去理工做評估,但係知道有感統

原帖由 2bbma 於 13-01-25 發表
我上星期帶咗去理工做評估,但係知道有感統問題得都唔知可以點follow up

佢叫我多啲帶佢打公園玩 ...
其實小朋友有肌張力高,張力低分別,本體感強弱分別,運動最好要調節給每個小朋友的,如打千秋也有些小朋友需要快有些需要慢,另用豬毛刷用力大或小多少次也可不同。請教專業應效果好點。

建基兒童發展中心2013年4月份有個感覺統合訓練課程, 詳情可參考以下網頁:

http://www.fundamentals.com.hk/Course/2013_group2.pdf

這家中心的姑娘, 正是而言是職業治療師, 經驗豐富, 有愛心, 樂於解答家長問題. 希望幫到各位.

回覆:感統失衡

Hin Dip Centre 有 5月 11日有 感統講座。由職業治療師主講。

FB page 有資料。
www.facebook.com/hdcfriends

回復 新手蝦米 的帖子

新手蝦米,你好!偶然看到這帖子,說到關於你仔仔不喜歡食飯,他病完又瘦了,你心都痛埋!我有小小心得,我仔仔3歲左右,家裏菲傭姐姐午餐時做了份美味薯蓉俾我仔仔食,方法很簡單,買一個薯仔先去皮切細,放入熱水烚冧,之後放入大碗內再加入一片芝士用spoon混合壓成蓉,之後加入一些火腿、切細粒烚蛋(可能半隻已足夠)、加些少菘子及提子乾,最後加些烚熟切碎西蘭花/紅蘿蔔,非常美味又香噴噴,仔仔很喜歡吃,他不算肥,大大隻隻咁啦!當然你可加一些你仔仔心愛的嘢食入內,增加吸引力,但亦要睇睇以上有冇可能引起他敏感反應的食物,而火腿(可略略煎下)亦不宜多吃。食下薯仔不錯呢!你亦可以將以上各材料用多隻小膠碟子盛載著,邀請你仔仔幫手將材料放入芝士薯蓉內,小朋友喜歡吃自己親手做的午餐架!希望你仔仔試下喜吾喜歡,祝健康快樂!

回復 kennyrita 的帖子

唔好意思, 好耐無上來, 咁遲先覆你

2樣加埋共8堂, 總共$2,4xx, 實數唔記得

保良局比較平的, 協康好貴呀, 不過我小朋友進步很少, 揸筆唔夠力, 係屋企又唔肯練習, 激死我
‹ 上一主題|下一主題