用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 每天都是不開心!
go

每天都是不開心! [複製鏈接]

個仔六年級,成績不好,讀書不專心,又想打機,每天都是為做功課,溫習,和他角力,每天也是不開心!!!

smallfoothk  仔要上中學才開竅  發表於 13-2-19 12:57
   0    0    0    0

我都覺得好累, 但仍要繼續努力。六年級的功課我已經唔識教, 有時會想自己是否一個合格的阿媽。

盡咗力都是好家長!香港讀書,小五六家長和學生都有很大壓力,盡量放鬆自己和子女,努力辛苦之餘,每天要給子女一定自我空間。讀書總有成績差異,好些去看,學生人數減,將來升中和入大學機會相對好。

回覆:melodyyoyo 的帖子

只要培養好小朋友的性格,懂得尊師重道,孝順父母,將來做個好人。對大部份父母來說,可能已是最大的安慰。

serinac 發表於 13-1-24 19:17
只要培養好小朋友的性格,懂得尊師重道,孝順父母,將來做個好人。對大部份父母來說,可能已是最大的安慰。 ...
Agree.

melodyyoyo 發表於 13-1-24 13:42
我都覺得好累, 但仍要繼續努力。六年級的功課我已經唔識教, 有時會想自己是否一個合格的阿媽。 ...
吾識教有甚麼出奇!?和是否好媽媽無關係的,你愛佢、錫佢、照顧佢、關懷佢就係啦。

小朋友始終都係一個獨立個體, 有自我選擇權...

慢慢來吧。

回復 minniepangpang 的帖子

可以試吓同囝囝傾吓,聽吓佢有咩心事,小朋友都有唔開心的,和他一起定目標,多讃賞及不斷鼓勵!

放鬆D, 睇開D! 在適當的時候"放手"! D私人空間自己

貢獻勳章

引用:個仔六年級,成績不好,讀書不專心,又想打機,

原帖由 minniepangpang 於 13-01-23 發表
個仔六年級,成績不好,讀書不專心,又想打機,每天都是為做功課,溫習,和他角力,每天也是不開心!!! ...
小兒都是,最難搞是個老豆成日睇電視同打機引誘個仔!唉!

要試下放低個仔、個老公、個家,一於話之佢,乜都唔好諗,俾自己兩三個鐘,做一啲自己鐘意做嘅嘢,食、玩、買、乜都好。
(劑量: 有需要每星期 1 劑若此藥太「散」,星期 1 劑,個月 1 劑
有需要時覆診。盛惠 $888,要唔要單 claim 燕疏?)

‹ 上一主題|下一主題