用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局陳守仁小學 曰文,法文,西班牙文
樓主: aimlee
go

曰文,法文,西班牙文 [複製鏈接]

My Spanish friend told me, students must learn English at school in her home country but only as a second language.  My friend can speak fair English though with strong European accent.

如果從文化方面睇,中法兩國交流較多。香港有french May,好多電影書籍表演美食或世界巨著都係原著法文(如最近孤星淚Les Miserables )。法國亦頗重視中國文化交流,唔少中國畫家等都有機會在法國展覽。

當然,你也可以從香港貿易公司的買辦客户趨勢去選外語,但層面似乎流於表面,只著重溝通的實用性。
以前我地個代無咁多機會,就算學外語,大部份出發點都只考慮其實用性,揾唔揾到食呀咁。家陣呢一代,除咗兩文三語,咁細個就有機會學第三語言,難道都只著重其溝通的實用性嗎?可唔可以考慮深入d?
其實每種語言都好好,只要多方面考慮完再決定的無論是西、法、日定什麽語言,都一定會係個好選擇

回覆:Parisienne 的帖子

agree with your good points !

識一位同時學晒3種, comment 係西班牙文較法文易學, 日文同法文差唔多易, 但有漢字一般中國人學日文都易pick up
放眼世界同埋將來可能o既應用的話, 我估西班牙文較實用, 因為巴西呢d新興市場~ 日文係去旅行時同埋睇雜誌有用囉, 但日本呢個經濟體o係將來會唔會變強返就持保守態度 ~
利申: 自己學過5年日文, 阿女兩歲而家都有上日文堂, 但小學階段會考慮比佢take 埋french/spanish

喵媽  勁!! 你朋友應該係本身既語言能力高!  發表於 13-1-24 14:49

首選日文, 因我和先生都留學日本, 先生並入籍日本, 現在做中日貿易生意。 我也曾讀過半年印尼文,  家傭是印尼人。 所以多學外語一定有用。

如果唔從謀生方面想, 我個係仔, 會唔會從將來想佢娶什麼國籍的老婆方面想會實際些呢. 法國妹老婆, 德國妹老婆, 西班牙, 還是日本老婆傳統些呢 .  

回復 hadwinboy 的帖子

咁娶個日本太太會容易接受d, 大家亞洲人。 我都擔心家里將來會變聯合國, 因有3個兒子。

hadwinboy 發表於 13-1-24 15:26
如果唔從謀生方面想, 我個係仔, 會唔會從將來想佢娶什麼國籍的老婆方面想會實際些呢. 法國妹老婆, 德國妹老 ...

哈哈!真攪笑呀!
諷刺嘅係,而家千算萬算,到頭來阿仔普通話最叻,咁就咩文都唔使學,一於娶個血濃於水嘅強國人

回復 aimlee 的帖子

不是25號才註冊嗎?

引用:如果唔從謀生方面想,+我個係仔,+會唔會從將

原帖由 hadwinboy 於 13-01-24 發表
如果唔從謀生方面想, 我個係仔, 會唔會從將來想佢娶什麼國籍的老婆方面想會實際些呢. 法國妹老婆, 德國妹老 ...
都幾實用喎!

引用:+本帖最後由+Parisienne+於+13-1-24+16:15+

原帖由 Parisienne 於 13-01-24 發表
哈哈!

回復 hadwinboy 的帖子

真是很實用

回覆:曰文,法文,西班牙文

我學過西班牙文同意大利文,我意大利文老師話我知,西班牙文、意大利文同葡文好似。所以學咗西班牙文,簡直可以一次過滿足三個願望呀

1773 發表於 13-1-31 20:57
我學過西班牙文同意大利文,我意大利文老師話我知,西班牙文、意大利文同葡文好似。所以學咗西班牙文,簡直 ...

咁廣東話同東莞話、客家話都好似,我哋咪一箭三鵰!

引用:+本帖最後由+Parisienne+於+13-1-31+22:23+

原帖由 Parisienne 於 13-01-31 發表
係㗎,我講普通話都好似廣東話 咁㗎添,一箭多鵰添呀

受到警告

bbqueendom 發表於 13-1-24 10:31
時代交替,隨住社會興衰榮枯,日本經濟萎縮,韓國經濟起飛,韓國化妝品,電器產品,歌手,電影劇,橫行亞洲,如果係 ...
十分同意,如歐洲語言,我會揀Latin based 的。

我都會選西班牙文,因為西班牙文是世界第二語言
‹ 上一主題|下一主題