用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 補數:私人or 補習社好?
go

補數:私人or 補習社好? [複製鏈接]

小四,英數,正在補學林數,6人一班,個個唔同年級。聽聞數研英數冇中數咁好,係唔係真?其實學費同私人補差唔多,請私人補習好唔好?

0    0    0    0

長沙灣so in同學補開,家長介紹的,,補學林數是學校附近果間嗎?數學叻多數是男生,你可以嗎?.(但佢做野又慢,再講就做唔晒功課讀唔晒書),咁上門老師便要講解,做改正,1小時定不足夠

回覆:smallfoothk 的帖子

thanks, 係,学校附近果間。

smallfoothk  道聽塗說,小學如小朋友數學得,果間會教微積分  發表於 13-1-22 17:58

回覆:smallfoothk 的帖子

私人老師多數唔肯補1個鐘咁少,多數要求个半鐘或2个鐘,但我怕我女坐唔到咁耐。其實我女似唔似過度活躍症?

smallfoothk  過度活躍症定集中精神較弱要專家看一看的,但可先做評估後,有需要才轉介.家長通常小一做定,及早冶療,成效較好  發表於 13-1-22 17:02

過度活躍症 ???... 會周身郁, 坐唔定, 隻手會不停搞野.. 眼睛視線都不段轉向...
總之就係.. 停唔到.

專注力不足, 可能有???
但都有辦法解決 ~

大人俾指令說話要簡短, 每次只講1件事, 做完再講另一件... 逐樣做, 就唔會漏/亂.
說話時: 請小朋友望住您(要有 eye contact), 請小朋友重復您剛才講既說話, 確保佢無聽錯,聽漏.
專注力不足... 聽.. 會較差, 佢地聽到的, 可能與我們所講的有分別.. 有誤解??
所以有時要訓練佢地用眼.. 去睇,
數學..可以多畫圖去解釋, 用文字代替語言, 可能更加有效...

自理方面:
可以教小朋友自己寫: TO DO LIST / CHECK LIST 提佢跟住張 list 做野/執野,
唔好祈望佢地會記得野, 只係依個方法可以幫佢成為習慣, 好似每朝起身擦牙洗面咁, 依D好自然.. 習慣左佢自然會自動自覺去做, 家長不用勞氣...

其實是否 專注力不足, 也可以試用以上方法, 幫助專注...
希望幫到大家!

private tutor is better as he can focus on the progress of your child

引用:過度活躍症+???...+會周身郁,+坐唔定,+隻手

原帖由 mmak 於 13-06-14 發表
過度活躍症 ???... 會周身郁, 坐唔定, 隻手會不停搞野.. 眼睛視線都不段轉向...
總之就係.. 停唔到.
淨你放學返屋企叫佢換衫已經勞氣到我死

引用:Quote:原帖由+mmak+於+13-06-14+發表過度活

原帖由 do-re-me 於 13-06-16 發表
淨係

回覆:do-re-me 的帖子

補了一個月無再補了,原來買練習做效果更好

do-re-me 發表於 13-6-16 03:28

我囡咪又係咁.... 放學返屋企叫極佢都唔換衫...

我咪由得佢囉.............
  但我有要求, 佢如果唔想換... 無問題, 不過唔準除, 要一直著住套校服, 睡覺都唔準換, 著埋上床睡...

陪佢玩... 玩大佢... 我真係做得出唔準佢換 架!

我俾佢hea... 如果放學返屋企唔想即刻換??... 可以一隔陣先換, 但要合理, 例如:做完功課先換??
  我覺得合理, 可以接受.. 我咪由得佢囉.............
  但應承左我, 佢就要做得到...  我企到好硬, 您試得1, 2 次, 佢知您底線.. 就唔敢再扭計...

樣樣都要叫...先去做, 好勞氣, 又傷感情...

do-re-me 發表於 13-6-16 03:38
補了一個月無再補了,原來買練習做效果更好

我囡P.2 開始無補數, only 買練習做...

但唔多掂.... P.3 學期尾, 再補返...

依家補左1年, 都OK...

貢獻勳章

回覆:do-re-me 的帖子

我小朋友都想唔補數研,因人太多,老師又hea

mmak  人太多,老師又hea

我揀 無咁多人既時間, 我會調堂.. 試吓那個MISS 比較好D (因為無得自己揀老師)
都係睇彩數, 人夾人.  發表於 13-6-20 15:51
‹ 上一主題|下一主題