用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇人可以提供高幼簡介會校長的發報!
go

有冇人可以提供高幼簡介會校長的發報! [複製鏈接]

聽聞在簡介會上,校長曾說高幼有機會上高小;因此本人想知道多些高幼的校學方法及
上高小的機會,希望大家能分享這些資料。謝謝!
   0    0    0    0

今年去interview時, 我係有入去間房聴校長簡介會! 簡介會大約十五至二十分鐘一節, 全個簡介會校長都係介紹學校的特色同課程, 課程一定偏深, 仲話學校有一個net-teacher, 全程都係介紹課程, 無提過高幼上高小係有幾多人同機會率有幾多! 簡介完學校之後, 佢就問有冇家長有問題要問? 因為我都好想知高幼上高小機會率係幾多, 咁我就問校長"其實讀高主教幼稚園上到高主教小學機會有幾多? 因為有傳話收70-80人左右" 校長就笑笑口話"你地緊係喺baby kingdom度睇番唻,
我無話過會有幾多人可以上小學, 我只可以話係睇當時你小朋友interview小學的表現來決定收定唔收! 我只能夠保證大家只要你地讀高主教幼稚園去interview高主教小學時, 一定至少有second-interview! 今年first-interview有1800-1900人考,
second-interview只剩下600人, 已經比人有優勢啦! 同埋會叫高幼的學生著住套校服去interview!" 當時校長就係咁答我!
三年後都無人知高小收幾多高幼的學生! 但肯定一點就係如果目標係高小的話, 又唔係讀高幼, 肯定三年後仲難考, 最少都hold起左一部分學位比高幼學生!

THANK YOU VERY MUCH! ^v^
‹ 上一主題|下一主題