用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 蘇浙2013-2014 PN揮手區
樓主: jessiechen
go

蘇浙2013-2014 PN揮手區 [複製鏈接]

回復 jessiechen 的帖子

我都剩係等維記咋,其實如果係維記的英普班,同蘇浙比較,大家又會點排呢?

muimuimao 發表於 13-2-5 00:09

我都剩係等維記咋,其實如果係維記的英普班,同蘇浙比較,大家又會點排呢? ...

我都好想知, 因為好似好難取捨, 各有各好

回覆:jessiechen 的帖子

我地三月in埋維記同sc收工。冇諗咁多呀,收至算。舊年我朋友個仔in完維記收咗,佢都話係因為大囡係度讀而收,我當俾個仔玩下冇咩期望。

MeMeMi2011 發表於 13-2-5 16:33
我地三月in埋維記同sc收工。冇諗咁多呀,收至算。舊年我朋友個仔in完維記收咗,佢都話係因為大囡係度讀而收 ...

你咁講都啱, 我估維記都係得個in字, 今年競爭咁大, 應該都未必有份, 到佢真係收先考慮都未遲
st cat競爭應該仲大喎

回覆:jessiechen 的帖子

sc都係諗住見識下,我見啲朋友個個都報我又報下。朋友中有囝囝把口叻叻,有大B又有爸媽係專業人仕都冇收,都係八掛心態咋。今年方便在唔使排隊, 所以嘢郵寄就得

引用:我地三月in埋維記同sc收工。冇諗咁多呀,收

原帖由 MeMeMi2011 於 13-02-05 發表
我地三月in埋維記同sc收工。冇諗咁多呀,收至算。舊年我朋友個仔in完維記收咗,佢都話係因為大囡係度讀而收 ...
我都係in埋維記同st cat, 收工!

引用:Quote:muimuimao+發表於+13-2-5+00:09+回復

原帖由 jessiechen 於 13-02-05 發表
我都好想知, 因為好似好難取捨, 各有各好
Hi Jessie! 因為我響維記讀緊playgp, 覺得真係好好,如果維記收,應該會讀維記,因為我個女生得超細粒,聽說維記20多人一班,長期有外籍、国語同中文老师响班房,同埋我见d老师同姨姨对学生好有愛心。

karman888 發表於 13-2-6 09:46
Hi Jessie! 因為我響維記讀緊playgp, 覺得真係好好,如果維記收,應該會讀維記,因為我個女生得超細粒,聽說 ...

明白, 咁你囡讀緊維記, 係咪會優先考慮架?

唔知維記今年收咗幾多份表...我報咗下康咋, 知唔知有幾多個pn位??

MeMeMi2011 發表於 13-2-5 17:55
sc都係諗住見識下,我見啲朋友個個都報我又報下。朋友中有囝囝把口叻叻,有大B又有爸媽係專業人仕都冇收, ...

唔洗排隊真係方便好多, 維記又係咁. 我覺得點解要啲家長排餐死, 係咪想營造好受歡迎的形象....

下康好似有40個位,全部AM. 讀開PG好似都未必會收,至少我那班考K1時好多都唔得。

引用:Quote:karman888+發表於+13-2-6+09:46+Hi+J

原帖由 jessiechen 於 13-02-06 發表
明白, 咁你囡讀緊維記, 係咪會優先考慮架?

唔知維記今年收咗幾多份表...我報咗下康咋, 知唔知有幾多個pn ...
Hi Jessie, 聽好多人話都唔未必,而且我報銅鑼灣,呢間最多人爭,所以信心不大!

其實如果維記收,都好大機會揀佢,始終讀開PG,小朋友讀得開心,上PN也不難適應。但的確很難收,我報左銅鑼灣英普,只得26個位﹗

muimuimao 發表於 13-2-6 11:41
下康好似有40個位,全部AM. 讀開PG好似都未必會收,至少我那班考K1時好多都唔得。 ...
吓, 只有40個咁少...咁打定輸數都得喇....
我個仔多數無反應....

muimuimao 發表於 13-2-6 13:23
其實如果維記收,都好大機會揀佢,始終讀開PG,小朋友讀得開心,上PN也不難適應。但的確很難收,我報左銅鑼 ...

如果小朋友讀開好又真係好想可以升番
因為小朋友適應咗環境同先生, 到9月自己一個返學都唔會太緊張

SORRY,好似係46個至真,都未必既,或者那天表現好好呢﹗總之,訓夠些,輕鬆些﹗

引用:其實如果維記收,都好大機會揀佢,始終讀開

原帖由 muimuimao 於 13-02-06 發表
其實如果維記收,都好大機會揀佢,始終讀開PG,小朋友讀得開心,上PN也不難適應。但的確很難收,我報左銅鑼 ...
上次去銅open day, 有個k3英譜男仔帶我參觀課室,我問佢考左小一未,佢話考到聖保羅男女,原來雜誌話銅維記多數上到名校小學,係真既。

回復 karman888 的帖子

都係架,維記個網頁間間分校都有小一升學的數字,銅鑼灣那間個表,其實間間都係入到會令家長好開心的小學。連統一派位的都是華仁、軒小等名校,證明唔係派呢的話,家長都揀去考到的名私小。

muimuimao 發表於 13-2-6 15:44
回復 karman888 的帖子

都係架,維記個網頁間間分校都有小一升學的數字,銅鑼灣那間個表,其實間間都係入 ...

嘩, 咁真係唔講得笑喎...

不過我睇番維記各間分校的小一派位成績, 其實真係都幾好, 大部分都係名校. 當然, 未必間間都係頂尖名校, 但至少都唔太差囉

muimuimao 發表於 13-2-6 15:02

SORRY,好似係46個至真,都未必既,或者那天表現好好呢﹗總之,訓夠些,輕鬆些﹗ ...

家下有KCS offer, 我個心都定啲, 所以只會平常心, 希望個仔有意外驚喜比我
‹ 上一主題|下一主題