用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 快要小一了看題目, 認宇串字很差
go

快要小一了看題目, 認宇串字很差 [複製鏈接]

快要進入小一了看題目, 認宇串字很差; 上堂不專心有咩可以惡補, 又吾想太大壓力; 直影認字是否非常有效? 小一有咩事先預備? 入來傾下... 請經驗媽媽賜教。

smallfoothk  pls see:經驗分享:如何令仔女讀好書...... (有講中英數)  發表於 13-1-21 19:32
   1    0    1    0

回覆:Andes媽媽 的帖子

小老師會讀題目

1. Phonics is very important.
2. Build up interest for studying.

Jane1983  同意!  發表於 13-1-21 22:29

小一上堂不專心好正常架,唔駛咁驚!!

引用:1.+Phonics+is+very+important.2.+Build+up

原帖由 parentslove 於 13-01-21 發表
1. Phonics is very important.
2. Build up interest for studying.

uarecheap 發表於 13-1-21 19:42
小老師會讀題目

不是每間學校的小一也會讀題目的.

Andes媽媽 發表於 13-1-21 17:57
快要進入小一了看題目, 認宇串字很差; 上堂不專心有咩可以惡補, 又吾想太大壓力; 直影認字是否非常有效? 小 ...

快的可以買些練習回來跟孩子一起學看題目. 教他們圈出或間下題目重點. 可以令印象深刻點. 其實有時識字也會看錯題目. 因為看錯了題目的要求或重點. 之後也是要多閱讀多認字. 真的急不來. 中英文字也是要累積的. 不是一時三刻可解決. 至於不專心. 只能夠多提點. 多解釋專心的重要性. 家長控制不了他們在學校的表現.

回復 Andes媽媽 的帖子

你 個小朋友讀緊幼稚園, 唔使 咁緊張, 當佢 日日 要 睇 題目時, 就好快 get used to it la...

回覆:快要小一了看題目, 認宇串字很差

請問直影認字係咩東東?

我小朋友k1學左一年創閱學。中文識大約六百個字。到左而家k2冇學啦。同佢睇彩虹系列或閱讀快車。有時一日一課或一課長的話分几日讀。系要佢讀比我听,吾識寫低我教佢。呢個系列系小一程度,但吾系好深。因為大仔以前升左小一發覺中文系最差嘅一科,好多字吾識。所以細仔k1己去學定中文。其實公民中文都好好家,如果吾系又英文拼音怕佢亂我都會比細仔去學。英文我就叫細仔串字,真系朝早串完下午忘記,好心灰

多謝各位! 公文吾岩我囝, 他坐吾定...創閱學是什麼?

回復 sallytanny 的帖子

真的如此,我就覺得阿仔好唔專心.

uarecheap 發表於 13-1-21 19:42
小老師會讀題目
我仔那間不讀題目的.

貢獻勳章

引用:多謝各位!+公文吾岩我囝,+他坐吾定...創閱

原帖由 Andes媽媽 於 13-01-30 發表
多謝各位! 公文吾岩我囝, 他坐吾定...創閱學是什麼?
其實K3不單止要開始學習默書,如想上小一無咁吃力,必須要早一些準備,以小女為例,佢讀英文幼稚園,我K3除了每星期同佢默書,還會和她讀故事書,另外比佢上中文專科班,幸好有所準備,小女小一要作一百字中文作文,學校又跳高一年來敎!又快又急,襯 住K3得閑打好d個底!
另外,雖然小女讀英文幼稚園,但我從K2開始學Phonics, 對小女來說小一默書很有幫助,仲有可能個女識聽識講,所以有時睇英文故事書,有些字佢唔識,她一拼讀便發現自己原來識個字,所以phonics真的有幫助!

chrischeung 發表於 13-1-23 14:33

我小朋友k1學左一年創閱學。中文識大約六百個字。到左而家k2冇學啦。同佢睇彩虹系 ...
我2個仔都係幼稚園時響創閱學讀完中文+英文拼音,之後上小學都係自己睇題目做功課,響創閱學浸在一堆生字就自己睇書,唔識先問我.識拼音温串字快好多.英文生字唔識讀佢地都會試吓拼出

醒目開學勳章 王國長老

回覆:快要小一了看題目, 認宇串字很差

認字典定係靠自己閱讀學返黎,如果一落堂就吾願掂書,點會學到課本外既字呢?專注有得訓練,坊間有專注班,小童群益會吾錯的,吾止小朋友學,最緊要係家長同導師溝通小朋友進度同技巧。坊間都有簡單遊戲書,入面練習係訓練專注力的,你試試下搵「五分鐘玩出專注力」呢系列丫

貢獻勳章

引用:認字典定係靠自己閱讀學返黎,如果一落堂就

原帖由 Charlotte_mom 於 13-02-09 發表
認字典定係靠自己閱讀學返黎,如果一落堂就吾願掂書,點會學到課本外既字呢?專注有得訓練,坊間有專注班, ...
專注力班我個仔上過,交左八堂錢,上左兩堂唔敢再上,因為我發現一山還有一山高,班裏有小朋友發脾氣瞓喺地,又有小朋友琴窗,又有小朋友不停尖叫,嚇到我唔敢再上

‹ 上一主題|下一主題