用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 統一派位己截止,12網來個統計
樓主: ttacc36
go

統一派位己截止,12網來個統計   [複製鏈接]

Charlotte_mom 發表於 13-6-4 08:31
軒上下嚴格上可以話只不過分享一個校舍,連校長都吾同,教法又吾同

哦, 原來是這樣。
咁即係軒下谷D, 勁D
咁聯係學校軒上下都有的嗎?
若中了軒下, 那是否年年下午班呢?
好似話轉全日制, 咁新校舍在那裡, 同埋是歸軒上或軒下呢

fredacheung 發表於 13-6-4 09:20
回復 babytowe18 的帖子

軒上下點解咁hit因為佢個5間聯繫中學. 以我所知軒上受歡迎d,軒下少人簡d,因為軒上 ...
軒上多人排第一, 其中一個原因係佢講明叩門要 1-1-1 先會優先考慮
軒下話放首3位都會考慮

官校對呢D野執得較津校緊.

另外, 睇番過去D升中派位成績, 唔知點解軒上派到去QC同BPS都係俾軒下多, 所以會多人揀D

回復 babytowe18 的帖子

2015年軒上下會轉full day,軒下搬去東院道,軒上留係原址.

taktakchichi  東院道即係 St James 之前個臨時校舍  發表於 13-6-4 11:26

回復 taktakchichi 的帖子

因為上年我朋友15分去到軒下,所以我未自行(得15分)試下囉,結果緊係唔得啦. 軒上可能會輕鬆d啩,所以出名d,至於升中,我見軒下其實都唔差.

fredacheung 發表於 13-6-4 11:04
回復 taktakchichi 的帖子

因為上年我朋友15分去到軒下,所以我未自行(得15分)試下囉,結果緊係唔得啦. 軒上 ...
軒下派得唔差, 只係唔知點解, 軒上通常會好佢D, 以下係 2011 - 2012 年度搵到部份升中派位資料:

軒上: 29 (皇仁), 10 (何東), 33 (鄧肇堅維多利亞), 7 (金文泰), 10 (庇理羅士); 14 (聖公會鄧肇堅)

軒下: 25 (皇仁), 22 (何東), 19 (鄧肇堅維多利亞), 10 (金文泰), 6 (庇理羅士); 14 (聖公會鄧肇堅)

皇仁 (Band 1 同區聯繫男英中), 何東 (Band 2 同區聯繫女中中), 鄧肇堅維多利亞 (Band 2 同區聯繫男女中中), 金文泰 (Band 1 外區聯繫男女中中), 庇理羅士 (Band 1 外區聯繫女英中), 聖公會鄧肇堅 (Band 1 同區男女英中)

簽名被屏蔽

回覆:CoffeeCake 的帖子

什麼叫WH?

回覆:統一派位己截止,12網來個統計

各位好,多謝大家既分享,來年到我地選學校了! 請問有冇好似我咁大個係囡,加細仔,係味應該先選男女校然後放女校,之後男校嗎?我心儀軒上,之後係咪應該依次軒下,st james, 寶血比較穩當?

回覆:臻臻爸及媽 的帖子

Sorry, 男校唔會選!

First Choice. St Francis

臻臻爸及媽 發表於 13-6-4 21:13
各位好,多謝大家既分享,來年到我地選學校了! 請問有冇好似我咁大個係囡,加細仔,係味應該先選男女校然 ...
聖雅各放第三沒用的,寶血放第三吧
希望每天開心渡過 ;-)

軒下:聽講東院道校舍比現在还要细,但位置都方便。

回覆:Jessy 的帖子

多謝指教!咁請問即係咪寶血第3,st james第4,咁李賜豪又應該點放呢?

taktakchichi  St James 唔放第一都係冇用  發表於 13-6-5 09:54

臻臻爸及媽 發表於 13-6-5 02:07
多謝指教!咁請問即係咪寶血第3,st james第4,咁李賜豪又應該點放呢?

...

聖雅各不用選了, 李腸豪放第4吧!!
希望每天開心渡過 ;-)

My friend's son draw with WY.
Super happy.

Charlotte_mom 發表於 13-6-3 13:03
同我朋友一樣, 佢仲約埋個同學仔一齊去, 同學派華仁, 開心咁話希望你都入做同學, 我朋友睇, 無揀過既佛教X ...
cacatam & charlotte_mom:
請問小朋友入咗上午定下午呀? 我仔仔都好好彩入咗上午!知道派彩結果後,真係開心到飛起,帶定出黎的portfoilio即時想掉晒佢!

taktakchichi  版主D仔女入咗港同呀!  發表於 13-6-5 12:28

醒目開學勳章 王國長老

臻臻爸及媽 發表於 13-6-5 02:07

...

你一係擺SJ做第1, 如果你揀左軒上, 就唔可以填SJ, 因為SJ唔擺第一唔會有機會, 你擺2,3,4即係白費左個CHANCE, 明白嗎? 其他"非首選不入"既ST JOE華仁都要全部放棄

醒目開學勳章 王國長老

mama0509 發表於 13-6-5 12:25
cacatam & charlotte_mom:
請問小朋友入咗上午定下午呀? 我仔仔都好好彩入咗上午!知道派彩結果後,真係開 ...

佢回應緊我之前個POST, 我朋友派唔到華仁呀

I put St Joseph in the 1st priority and sucess luckily.

醒目開學勳章

回復 HugoHitlon 的帖子

Congratulations!

想請教你第2第3點填? 填邊間會比較穩陣? Many Thanks!
‹ 上一主題|下一主題