用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 統一派位己截止,12網來個統計
樓主: ttacc36
go

統一派位己截止,12網來個統計   [複製鏈接]

qoo_pooh 發表於 13-1-24 15:26
唔知是不是有些KG教小朋友填form?
我見有些KG入軒上和St. James 都佔大比例

教填FORM應該唔係,我知有啲KINDERS有特別多學生係有兄姊讀緊某D津校,於是成了必收生。

qoo_pooh 發表於 13-1-24 15:17
其實我有D唔明,
以我所知所聽女仔好少選男女校為1st choice,
除非不喜歡女校, 有弟弟跟尾或超保守啦

近年好多有細佬既家庭,真係會選男女校。
另外,亦有家庭不喜讀女校。我有朋友2個女,佢都讀軒上!
寶血KINDER都應該會有支持者填佢小學係1ST CHOICE,同埋佢地近年口碑好,今年可能有不同!

醒目開學勳章

Jessy 發表於 13-1-24 15:34
我意思是"你話d幼稚園教小朋友填form"是想多了, 學校點會take呢個risk梗係叫d家長自己楝, 派得唔好有排投 ...

通常家長會問老師意見,
我見我同事都係咁

醒目開學勳章

CoffeeCake 發表於 13-1-24 15:43
寶血KI ...

唔知今年戰況如何~~
看來很激烈啊

回覆:qoo_pooh 的帖子

各位:小朋友早一陣子多了一間銅鑼灣私小取錄,因此十分留意灣仔區,好想問大家:聖保祿中學除了會轉直資之外,聖保祿小學是不是會搬去柴灣,用以前海星小學的校舍?請各位指教。

joannechow1031  yes, but 係暫時搬去海星, 到擴建完了, 就搬返至跑馬地變全日!  發表於 13-1-24 16:03

其實st paul 都應該唔少人揀, 因為今屆係尾班車, 即係入到, 就中學都可以唔駛$$, but 都有好多學生話就算直資都讀, 因為都係信心的保證, 因為我們想小朋友讀全日, 所以才揀st francis!

dogmonkey  邊個話今年小一入都可以中學唔洗錢? 如成功14/15轉直資,即現時小五明年入中一, 已經要比. 如果現時學生不用付款, 就冇咁多人反對!  發表於 13-6-5 14:00

回覆:Jen123 的帖子

又見面。St. Paul Convent / 真光小學都收了你的小朋友,其它不需要想。

回覆:scbhongkong 的帖子

不過,要搬了!

scbhongkong:現在未走得,要等 6 月 1 日,Result 出咗,才會決定,自行楝咗協恩和聖芳濟各,兩間 dream school !

又一些不明。自行只可揀一間, 同時自行結果已出。

回覆:統一派位己截止,12網來個統計

Wht if first choice = Hennessy Pm? Would I hv a bigger chance to get in?

醒目開學勳章

引用:Quote:qoo_pooh+發表於+13-1-24+15:17+其實

原帖由 CoffeeCake 於 13-01-24 發表
寶血KI ...
我囡今年k2, 但有細佬跟尾,仲煩緊犧牲細佬定係要兩個升中時再玩過....
如果要保住細佬,似乎選擇只係得1兩個:;pppp:

scbhongkong:可能我文化水平太低了,表達能力太弱,到了今時今日,自行當然指統一派位,甲部 3 個自願,難道講 9  月哪次嗎?

Jen123: 通常第一輪叫自行分配學位,第二輪叫統一派位。而後者分甲乙兩部分。

scbhongkong:第一輪對於我這個不是世襲生、不是從事教育工作、亦無宗教分數,只得一個寶寶的家長,15 分是和零分沒有分別,因此不計在裡,反而第二輪,講運氣了,中了,可以節省 12 年學費,今時今日,多一個錢,有病住養和,不需要排急症,今日,某報章賣一個中年叔叔發生交通意外,於廣華醫院排咗 12 多小時才可以見到醫生,勁!今日,香港地,無錢,什麼也做不成,待人差遣,努力,自求多福!

kimmama 發表於 13-1-24 17:15
Wht if first choice = Hennessy Pm? Would I hv a bigger chance to get in?

是一個比較穩定的選擇, 不過凡事都有例外, 祝你好運.
希望每天開心渡過 ;-)

回覆:Jessy 的帖子

各位:之前言論若有得罪,多多包涵!

為免影響大家,現在退出!SORRY !

ttacc36 發表於 13-1-22 00:58
first -> henessy am,
second -> henessy pm
Third -> li chi ho
請問可否分享下大抽獎的結果,謝謝你!
‹ 上一主題|下一主題