用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 統一派位己截止,12網來個統計
樓主: ttacc36
go

統一派位己截止,12網來個統計   [複製鏈接]

醒目開學勳章

CoffeeCake 發表於 13-1-24 09:05
NET 12係好特別,我個人覺得除左果幾間非華語學校外,間間差不多都要填首志願才有機囉!
李賜豪,我覺得今 ...

'間間差不多都要填首志願才有機囉!'
->
如果個個填1st choice分得咁散, 照計好多人中1st choice
但我估唔係, 因我填表時看到附近D家長都填跟我相同的1st choice
net 12不用借位, 即夠位派, 所以我相信唔係間間要填1st 才有機

回覆:qoo_pooh 的帖子

qoo_pooh - 請問你覺那些放第二隱陣?真心請教

醒目開學勳章

bebelee 發表於 13-1-24 10:55
qoo_pooh - 請問你覺那些放第二隱陣?真心請教

若你放3,4線學校的學校為2nd choice便穩陣
但你是否甘願這樣排

我諗多少depends on隨機number前後問題,如果超前都可能有機會第二志願抽到,我見往年都有家長話第二志願入軒下;阿仔朋友仔(net 41)當年第二志願入大熱學校~

bebelee  that's the point - we can't control the number we get...  發表於 13-1-24 14:40

其實我唔係好貪心, 唔駛比咁我我揀, 比我第一志願我己心滿意足!!

qoo_pooh 發表於 13-1-24 09:56
'間間差不多都要填首志願才有機囉!'
->
如果個個填1st choice分得咁散, 照計好多人中1st choice
有機咋喎,無話必入!
我覺得除左黃焯菴同李賜豪 + 幾間非華語學校會有機排2,3都有位入。
女仔來講,上年我知有人放ST PAUL CAT放第二都入,今年可能都可以(因搬校 + 中學變直資)
但男仔來講,放WY,SJS果D第二,無機咁滯啦
寶血近年都紅起來,加上小班,放第二都可能只緊緊有機。

cacatam 發表於 13-1-24 12:29
我諗多少depends on隨機number前後問題,如果超前都可能有機會第二志願抽到,我見往年都有家長話第二志願入 ...

個NUMBER有幾前,都要DEPENDS ON有幾多人放果間學校係第一志願喎。

如果人數比學額多,照計唔會有位比放第二志願既人入?

你果個朋友係咪甲部抽到/後期叩門?

CoffeeCake 發表於 13-1-24 14:45
個NUMBER有幾前,都要DEPENDS ON有幾多人放果間學校係第一志願喎。

如果人數比學額多,照計唔會有位比放 ...

去年第二志願入軒下是有的, 但都有人第二志願入唔到.
希望每天開心渡過 ;-)

醒目開學勳章 王國長老

引用:+本帖最後由+Jessy+於+13-1-24+15:06+編輯+

原帖由 Jessy 於 13-01-24 發表
軒下第二不嬲都有d機,聖保祿我都聽過,不過我相信非常非常細。st james我估機會同st paul差吾多(吾知點解突然覺得自己好似賭馬,睇完晨操估跑出機會)

醒目開學勳章

CoffeeCake 發表於 13-1-24 14:40
有機咋喎,無話必入!
我覺得除左黃焯菴同李賜豪 + 幾間非華語學校會有機排2,3都有位入。
女仔來講,上年 ...

其實我有D唔明,
以我所知所聽女仔好少選男女校為1st choice,
除非不喜歡女校, 有弟弟跟尾或超保守啦
即是話1st choice排男女校多數只得男仔選,
但很多男仔又選了男校為1st choice,
所以我其實唔明點解很多2nd choice已無機會?

如果大家排得好平均, 咁就皆大歡喜, 人人入到1st choice

so far 暫時無聽人講過寶血排1st choice,
睇返過去幾年的結果, 入到寶血的都不是排1,2喎
莫非今年D家長咁特別, 是仔還是女呀?
我見我周圍的家長都好大路

Charlotte_mom 發表於 13-1-24 15:13
軒下第二不嬲都有d機,聖保祿我都聽過,不過我相信非常非常細。st james我估機會同st paul差吾多(吾知點解 ...

st paul 今年真係少左人楝, st james就仍然大熱啦.

醒目開學勳章

Charlotte_mom 發表於 13-1-24 15:13
軒下第二不嬲都有d機,聖保祿我都聽過,不過我相信非常非常細。st james我估機會同st paul差吾多(吾知點解 ...

呵呵~~
我老公填表那天都話個個家長都好似刨馬經, 左度右度,
有些仲即場先選, 左掀右抓張學校list
現在做個賽前預測~~

回復 CoffeeCake 的帖子

朋友仔係net 41,佢當年(兩年前)甲一乙一都填Marynoll,然後甲二乙二都填九龍塘聖家,俾佢中九龍塘聖家;全部朋友都話佢超好運~

醒目開學勳章

Jessy 發表於 13-1-24 15:17
st paul 今年真係少左人楝, st james就仍然大熱啦.

唔知是不是有些KG教小朋友填form?
我見有些KG入軒上和St. James 都佔大比例

qoo_pooh 發表於 13-1-24 15:23
呵呵~~
我老公填表那天都話個個家長都好似刨馬經, 左度右度,
有些仲即場先選, 左掀右抓張學校list

我當日9秒9填完check左一次無錯即閃喎!!

qoo_pooh 發表於 13-1-24 15:26
唔知是不是有些KG教小朋友填form?
我見有些KG入軒上和St. James 都佔大比例

你想得太多了, 可能係o個間幼稚園好多阿哥家姐讀緊咪自行入好多羅, 咁d家長成日傾計知道d阿哥家姐讀得好咪個個家長都楝返同一間, 咁咪會有你講的情況.

醒目開學勳章

Jessy 發表於 13-1-24 15:28
你想得太多了, 可能係o個間幼稚園好多阿哥家姐讀緊咪自行入好多羅, 咁d家長成日傾計知道d阿哥家姐讀得好咪 ...

我不是想, 我是看KG升小學的派位結果呀

qoo_pooh 發表於 13-1-24 15:32
我不是想, 我是看KG升小學的派位結果呀

我意思是"你話d幼稚園教小朋友填form"是想多了, 學校點會take呢個risk梗係叫d家長自己楝, 派得唔好有排投訴學校.

醒目開學勳章

Jessy 發表於 13-1-24 15:27
我當日9秒9填完check左一次無錯即閃喎!!

我一入門口已經看到很多家長填緊,
但唔知點解我填完,
仲見之前那些填緊的家長未走,
有些仲係填緊3,4志願咋
這個網填盡都係13間, 無埋由填咁耐

qoo_pooh 發表於 13-1-24 15:37
我一入門口已經看到很多家長填緊,
但唔知點解我填完,
仲見之前那些填緊的家長未走,

要諗卦, 我只填了5間.
‹ 上一主題|下一主題