用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 會否現在才不讀PN, 轉讀其他課程呢? 會有什麼影響呢? ...
go

會否現在才不讀PN, 轉讀其他課程呢? 會有什麼影響呢? [複製鏈接]

有無媽咪可以指教下, 如果依定唔讀pn, 轉讀其他, 如英文playgroup, 國語playgroup, 及其他...

一樣會返足5日的, 有可能有些日子一日返2堂,

因現在的PN返全日, D時間上唔到其他堂, 又唔想佢星期六, 日返...

如果cut咗pn, 無pn證書, 對考小一叩門等會否有影響, 或會對將來或那些方面會有影響呢?

fc1111  考小一叩門怎麼會要PN的證書呢?正如考中學也不會有人理你哪家幼稚園一樣。

實際上PN是比較隨意的,我小朋友是面試完了所有幼稚園后才去讀的。  發表於 13-1-22 16:41
   0    0    0    0

回覆:會否現在才不讀PN, 轉讀其他課程呢

但pn 都學到好多嘢!

因為依家讀緊既PN不著重英語國語

我冇上pn的, 但有keep 住返pg, 好似你所講, 我係一日pth, 一日eng, 一日日文, 一日ballet, 一個星期total 上4個鐘, 其他時間小朋友都係食玩瞓, 我覺得ok 呀, k1而家都有唔錯offer了, 而且我覺得小朋友都學到o野o既~ 而家d pg佢都係自己返咖喇

但pn可以學到同其他小朋友相處,同聆聽老師

pn 教紀律

PN吾係一定要讀,好睇小朋友和家庭情況。PN train到小朋友紀律、坐好上課,以及和小朋友共處,如果樓主家裡有其他小朋友一起玩,樓主個小朋友又係比較乖和受規矩,咁自己組合playgroups和興趣班,可能仲有values。

不過如果樓主小朋友係活潑自我型,咁仲係上PN好d。

而家考學校,小朋友太活潑、吾守規矩、interview時走來走去,衰過吾講野、吾識英文。

回復 IPSSJ 的帖子

都係o既, bb上果d pg都係有同學仔o既, 但都算小班; 當然有時pg係1對1 , 我覺得學o野方面好夠intensive, 阿女亦上得好開心~
我自己覺得pn 好處係多群體生活, 培養自理能力, 同埋規律;

學術方面我覺得 返pg 可能仲好過返pn, 始終class ratio 細d, 學o野方面可能仲intensive d, 而且我比較concern 衛生問題, 返pn 成日聽朋友講話好多病菌, 小朋友成日唔舒服, 比較擔心~

我覺得而家o既模式都幾好, 小朋友有足夠休息, 學到o野得o黎我又覺得幾自由, 成日同bb去玩去旅行都得~

我諗樓主睇個人需要啦, 影響我覺得冇乜, 始終都會返k1咖啦, 要學o既始終都會學到, 母須要壓縮著過, 小朋友開心舒服最緊要~

回復 Jane1983 的帖子

係呀, 同意! 我女女本身都係比較坐定定o既小朋友, 我覺得pg 集中咁教幾個小朋友佢進度幾好 (當然我自己o係屋企都會同佢follow up 返學左o既o野同埋睇書啦),雖然冇上pn, 但我估佢適應k1 都應該ok, 因為佢而家d pg 都可自己上, 冇喊冇扭計, 老師都話佢好ok。 有時一對一o既pg 好似私授咁, 我覺得都幾抵~

係自理方面我要加多d effort, 希望佢可以順利涵接k1 生活

關於上到K1相對大班病菌較多, 係遲早的事, 不想PN為了少點感染或許說不通, 到時上K先密密病, 錯過的嘢可能更多?

小女無兄弟姊妹, 我又唔係FTM, 依家CUT PN, 覺得好似讀咗半年至CUT,

驚考小一無咗PN張cert有D影響, 至於K1已有學校收, 不過未知讀邊間,

小女算係活躍型, 不算坐得好定定, 但好主動學野...

rainbowcov  PN的 CERT 係唔重要的.  發表於 13-1-22 14:48

回復 蝦米豬 的帖子

當然人多就自然易多病菌, 但pn 同k1 o既小朋友都爭一年, 自理上k1 會好d, pn 好多真係2歲就返了, 我見好多都係鼻涕漣漣都唔識自己抹, 我女而家都起碼識自己抹呀, 所以k1 雖然都預左會易有病菌, 但應該會比pn 好d。 有朋友個仔話返左pn 3個月睇左17次醫生, 最後無奈quit左 pn, 須知"積弱難返", 都係養好身體再返~  而家都返返k1, 佢話都有請病假, 但冇咁密~

abebilo , 我也在想想中.....想TERMINATE佢個PN IN MARCH
但想問PN巳嘅CERT好重要嗎???

我身邊有朋友做KG TEACHER, 佢個小朋友都TERMINATE咗PN CLASS

pn cert唔重要, 好多人都無讀或某些校讀完都唔一定有什麼cert的.

我好好爭扎呀, 因為唔係讀咗2,3個月, 依家一個月通知讀埋2月尾, 仲差5個月就讀完, 好似完整D咁, 但又想佢返其他...

abebilo 發表於 13-1-21 14:59
有無媽咪可以指教下, 如果依定唔讀pn, 轉讀其他, 如英文playgroup, 國語playgroup, 及其他...

一樣會返足5 ...

PN班係無證書架

rainbowcov 發表於 13-1-22 14:42
PN班係無證書架

咁係點證明讀完整個年度?

如果唔係FTM的你,還是讓小朋友上PN比較好一點!
‹ 上一主題|下一主題