用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Net 12 選校情況
樓主: May媽媽
go

Net 12 選校情況 [複製鏈接]

引用:yslgirl:前排入咗廠,以為死得,死唔去,

原帖由 Jen123 於 13-01-25 發表
yslgirl:前排入咗廠,以為死得,死唔去,留番一個錢,慘!
那....你在另一個post 寫的協恩+聖芳濟各,難道,係湊熱鬧?

回覆:MCGC 的帖子

MCGC:之前已經比你屈我睇少九龍/新界學校學生,窮追猛打,請問你想如何才肯收手?回應你,大家嘈交,不回應你,你又來?想點?我幫我個女考私小,又不是問你借錢交學費?你想點樣?我無話過中西區讀書是上等人呀!可以夠啦!好嗎?請不要一來、夜來!

MCGC:自行甲部 3 個志願不受校網影響!可以選擇跨區,不過,機會十分之微,10% 。

回覆:Jen123 的帖子

噢! So sorry, 怪錯咗你添。只係想比你知道,你喺EK寫嘅嘢,係有人睇ga,你喺secondary 嗰邊寫嘅嘢,如果係我屈你,就唔會咁多人回應你啦,其他網友有分析能力的.

真誠建議,如果你唔想人誤會,就不要經常主動有意無意提住自己喺中西區讀書啦,你今日又提,都無人問你,同個post 有咩關係呢?

你在寫,網友在看,你的想法如何,有看的都知.

MCGC:幾個家長私下 pm 我,希望你自己走去睇清楚,不要亂講!灣仔有 2 間聖保祿,一間係私校,沒有公開招生,自己寫信報考,一間係跑馬地,津貼小學,要抽,收我的是私小,我統一甲部選擇協恩是 34 網,不是 12 網,結果要等 6 月 1 日,自己有私小,不過,沒有放棄大抽獎,想比女兒多一個選擇,大抽獎是可以選擇全港任何小學,不過,只有 10% 學位,請你有問題可以直接問我,請你不要將我同其他家長的對話公開,如果你要不斷攻擊和傷害我,你成功了,亦報了我話你沒有在中、西區讀書和沒有受過高深教育的一箭之仇,十分SORRY ,不過,如果不是討論小學、中學升學問題,可否私下 pm 解決,因為,真的十分十分十分滋擾,我只想了解多一些小學資料,求你不要再來攻擊,有錯可以指正,多多包涵!不喜勿插!

MCGC  在下沒有博士學位,的確不算受過高深教育,見諒見諒。  發表於 13-1-25 01:57

MCGC:仲有一事,我是好心提醒大家,因為柴灣海星小學位置十分之差,如果不同意,算了吧!沒有任何意思,請勿再插!OK !

MCGC : 真的不打不相識,自己當年 CE 26 分,AL 有A、有C、承認有少少自大,不過,從來無睇唔起人, 希望大家誤會停止。

MCGC  又提了,my friend, 我真係甘拜下風  發表於 13-1-25 01:51

回復 Jen123 的帖子

又如何! Um...patient xxx123, 你乖啦, 你呢兩個月係咁唔聽護士姐姐講係到遊花園, 我們知你up咩...唔洗再重覆又再重覆。大家知你之前有病, 好好休息吧! 阿門!

回覆:CounteSs 的帖子

今次真的休息了!

Jen 123, I don't follow your posts until your recent ones.   Sometimes posting too much in internet would get you into trouble.  You have disclosed too many personal things and that's why people focus on "attacking" you.   Anyway, 講多錯多﹗

gigayan  佢已經"紅"左.... 係現實生活入面, 我係小朋友學校都聽到有家長提起佢.....  發表於 13-1-25 11:02

醒目開學勳章 王國長老

版主溫馨提示: 煩請各位保持平靜氣氛, 有咩私人恩怨都抹左去, 好嗎? 我住12網的都對派位有d興趣(雖然仔大女大唔關我事), 攪到拉人封艇就大家無癮了

joannechow1031  YES!  發表於 13-1-25 10:50

Jen123 發表於 13-1-25 00:39
MCGC:自行甲部 3 個志願不受校網影響!可以選擇跨區,不過,機會十分之微,10% 。

...

JEN123, 那請問你乙部有沒有選學校?? 是那一個網??
希望每天開心渡過 ;-)

Jen123 發表於 13-1-25 01:27
MCGC : 真的不打不相識,自己當年 CE 26 分,AL 有A、有C、承認有少少自大,不過,從來無睇唔起人, 希望 ...

我唔係想同你嘈交, 真係善意提你, 個日湊小朋友返學, 我都聽到有幾位家長係現實生活上討論你, 個幾位家長我係唔識既, 亦唔知佢係EK有無account, 有無同你爭執過, 你在明, 人在暗, 你宜家咁公開自己的資料, 言論又咁惹火, 自己小心d喇!!

醒目開學勳章

我估Jen123不是住net 12, 但又入來這裡討論選校又真係幾令人誤會~~
因甲部誇區, 全港學校都可以選, 不用入來討論,
所以個個都在討論乙部點排, 我諗只得她一個是講緊甲部,
況且她已有backup, 更加沒有半點緊張啦

回覆:Charlotte_mom 的帖子

Charlotte_mom:收到了,之前討論引起誤會,以致連番攻擊,亦真的講多錯多,昨晚至今,多人 pm 我,感謝各人善意提醒,自己口不擇言,引來連番攻擊,連伴侶亦十分怪責我處理失當,因此,版主、樓主、各位;SORRY 。由現在開始,不再發表任何個人言論,只會表達客觀意見;所有攻擊、批評、侮辱,一律不再回應,被人地鬧、還可以,被自己那個鬧,十分痛苦,不想再來!為免再有誤會,全部 pm 我的人,全部不作回應!

各位:感謝善意提醒,十分之不開心,遲些又要再入醫院跟進,之前身體 check 過,有啲嘢,自己在想,如果自己死得,好想臨走之前,能夠為她多做一些,如果無事,繼續愛錫我這個天父賜給我的小寶貝,各位,祝福大家,一切順利、身體健康、生活愉快,之前多多得罪,還請原諒,自己不想再同身邊最親的人大炒,為了女兒升學問題,已經炒過很多次,才天真地來到這裡舒發自己,錯了,真的錯了,一萬句對不起,SORRY 。

現在退出,各位保重!

醒目開學勳章 王國長老

我都見你道歉, 希望其他會員都見到, 大家心平氣和啦, 我好欣賞你認真去觀察好多野, 自己去睇學校, 我都做唔到, 希望繼續見到你分享啦

回覆:Charlotte_mom 的帖子

Charlotte_mom: 以後都不會分享了,不想自找麻煩,SORRY 。感謝原諒!

HK parents are just too nervous about kids education....too stressful and too much!   I know HK education system is a mess....  we all understand.  Let me tell you, I graduated from one of the so call 神級名校.  It is true that some of my classmates were able to get into top univerisities like Harvard, Oxford and other Ivy league schools....but the ratio is only 20-30%.   All others including myself got into other universities.   At the end of the day everyone has different career path and all of us are fine.  It really doesn't matter which school your kid get into as long as the school could teach your kids proper values and with integrity.  Integrity is the most important thing.  Look at our Chief Executive and we can tell....no one would respect a person with no integrity no matter he/she is rich or in a high ranked position in the society.   Relax parents expecially the mums!!!
‹ 上一主題|下一主題