用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 吳克儉叫港家長接受跨區,我想問本區生入學會否被影響! ...
go

吳克儉叫港家長接受跨區,我想問本區生入學會否被影響!

我成曰都係到諗,跨區已經是現實,但我在想教署部電腦,有冇程式令D人唔好跨甘遠?例如要粉嶺多抽到大埔,而上水抽到粉嶺,而唔係上水抽到大埔?甘樣睇米好似冇跨甘遠,但影響了粉嶺生入讀本區?

引用:我成曰都係到諗,跨區已經是現實,但我在想

原帖由 cautionchan 於 13-01-21 發表
我成曰都係到諗,跨區已經是現實,但我在想教署部電腦,有冇程式令D人唔好跨甘遠?例如要粉嶺多抽到大埔, ...
現寫過程式有難度,因為一年先用程式一次,通常要go live 用幾次,程式先無bug, 到時已經係今年出生的無雙非問題,所以政府呢幾年忍著先。

cautionchan 發表於 13-1-21 06:49
我成曰都係到諗,跨區已經是現實,但我在想教署部電腦,有冇程式令D人唔好跨甘遠?例如要粉嶺多抽到大埔, ...
直頭取消晒D校網,全港都同一個區,跨區問題咪唔存在囉~~~

引用:Quote:原帖由+cautionchan+於+13-01-21+發

原帖由 786 於 13-01-21 發表
現寫過程式有難度,因為一年先用程式一次,通常要go live 用幾次,程式先無bug, 到時已經係今年出生的無雙 ...
關乜電腦事,改程序快過打針,任何大型公司包括政府有多年數據備份,拿出來做十年測試都得。電腦唔係問題,D官個腦先係問題所在。

mr1963 發表於 13-1-21 07:55
直頭取消晒D校網,全港都同一個區,跨區問題咪唔存在囉~~~
釜底抽薪,一了百了。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回復 JustAParent 的帖子

我們不應該歧視傷殘人仕。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

首先申報我今年沒有小朋友報小一亦不是住在跨區網,所以說錯請糾正。 我覺得吳克儉都唔明白跨區最重點問題! 跨區唔係巴士撘多幾個站既問題,如果心儀學校,跨山跨海都冇所謂。 那區要借位即那區超多人等派位, 入熱門和次熱門學校競爭大左好多,別區借出的我相信通常唔係熱門學校。 (可能有次熱門? 但位一定唔多,揀的風險很大,熱門的自己區都爭崩頭,借出去遊行都似!) 所以入到跨區的學校通常都不是心儀的,又遠又唔鐘意,叫人沮喪! 吳克儉說跨區冇乜特別,顯得他無知又可笑!

ANChan59 發表於 13-1-21 10:20
回復 JustAParent 的帖子

我們不應該歧視傷殘人仕。
I have different point of view.

打從雙非在港出生之兒童, 可享有居港權.

已經出現一個有危險的machine. 每天可生產"將來的問題".

現有二十萬持續"問題".

面對, 沒有安全系統的machine. 有咩operator(s) 唔會做傷殘人仕.

------------------------------------

曾幾何時, 有人想現玩玩
philipino machine

ANChan59  Haha interesting.  發表於 13-1-21 11:30
二十多年未見船民了。今天,電視新聞又再見緬甸有難民坐船出海逃難。

回覆:mr1963 的帖子

甘又唔得bor , 天水圍去九龍塘就話得,kln tong 去天水圍,你估D人肯唔肯啦?除非天水圍有神級學校!

引用:首先申報我今年沒有小朋友報小一亦不是住在

原帖由 ITETmom 於 13-01-21 發表
首先申報我今年沒有小朋友報小一亦不是住在跨區網,所以說錯請糾正。 我覺得吳克儉都唔明白跨區最重點問題! ...
講得好啱!

[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

回覆:吳克儉叫港家長接受跨區,我想問本區生入學會否被影響!

車費係咪可以全免竹先

引用:車費係咪可以全免竹先 +

原帖由 BBPro 於 13-01-21 發表
車費係咪可以全免竹先
正苦要鼓勵小學生跨區,除學生免車費,免午飯錢,家長接送也要免車費……

回覆:吳克儉叫港家長接受跨區,我想問本區生入學會否被影響!

其實呢個係冇底深潭!多左人下來爭,經濟0KD會出去考私小墊低,到派位後,大把人嘈要跨區及去不心儀小學!不斷叩門,大執位,點解要因呢小小野就將整個派位時間拉長,仲要以倍數計家長擔憂日子平均值拉長?究竟發生乜事?吳局長一句接受跨區以為解決問題!冇可能,因為大家都知呢個制度玩死人,世襲計分!迫D人冇辨法唔為自己舖下條路!就算俾你派到第三志願,你又甘心嗎?米又來過!政府真的正苦!

總之...我地d 家長就命苦...好學校又擔心唔到我地份...宜家重要同人分...

mr1963 發表於 13-1-21 21:52
正苦要鼓勵小學生跨區,除學生免車費,免午飯錢,家長接送也要免車費……

...
免晒又如何, 點計? 的士嗎? 就算有咩津貼有咩用

我唔會考慮跨區係因為唔想浪費時間,  如坐校車, 車程邊個知幾耐, 不是點到點直達學校呀, 粉嶺幼稚園坐校車返上水, 有人講過可以要成個鐘架..專車接送咩.

小學仲要一早起身, 提幾早起身? 係呢個情況, 我不敢保證小朋友坐車安全嗎? 真係訓著安全嗎?

現在最慘莫過於北區而又要等派位的家長,重災區是他們,很多不是這區還可說得輕鬆,別區的就算派得不好,你們還可去其他私校,又或者你小孩是讀直資學校,根本不用等派位,又怎會感受到人家痛苦,不明白雙非對北區影響有多大,假如你是這區,你會恨不得沒雙非出現,而不是這區的人,你還可以說包容雙非,因為雙非離你們這麼遠,你們根本傷不了皮毛,你才會說雙非是(切)頭(切)尾的香港人!不支持人家便算,也不要要人家接納雙非,說這麼多風涼話!