用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 喇沙小學叩門 (入小一前叩 定 叩升小二) ...
go

喇沙小學叩門 (入小一前叩 定 叩升小二) [複製鏈接]

非住 41 區, 所以統一都應該無機會派到.

如果 喇沙小學叩門:

1) 入小一前叩, 有咩手續?   根據以往家長經驗, 有可能成功嗎?
    是否喇沙六月會派表, 接受portfolio 俾人叩門 ?  (當然有無 interview 機會就另一回事)

2) 若果先在他校 (e.g. SFA, APS, KTS.....) 讀一年小一 (當然要成績有番上下好), 叩升小二, 機會仍大嗎?
    (實情是真的會有 "吉" 位的機會嗎?  我想若非真的讀得好辛苦, 應該無人會走及有位放出來....)

0    0    0    0

我仔而家p.3, 升p.2同p.3時都有1~2個插班生(好似每班都有),不過要做插班生一係成绩要超班,一係有某方面的專長吸引到學校!

回復 bb2 的帖子

謝謝, 看來真的好難...

那麼該叩門成功的學生, 是否都會成為班中高材生?

引用:回復+bb2+的帖子 謝謝,+看來真的好難...那

LuckyHH 發表於 13-1-20 11:39
我兒班的插班生便是,多考第一、二。但聽聞也有例外,可能有D特長我唔知。

...

係, 大部份都係班中三甲之列...當然係有例外, 不過聽講係某方面好叻...攞奬之材!

據往績看, 小一前叩門是最難的, 位又少, 又沒校內成績參照, 除非幼稚園階段有很多比賽獎項及證書之類的佳績......而升小二或以上的插班生就可以展示以上的資料---如果真是有過人之處的話!

回覆:IP 的帖子

我仔有同學是叩小一入的,佢媽媽話冇突異功及關系,但 interview 時梁校長見了佢個仔半小時有多,跟住立刻叫埋爸爸媽媽。In 完後問幾時有通知。點知校長叫佢出去跟位主任去登記。

Chirley  你講得好搞野  發表於 13-2-16 00:48

我聽說能成功在小一叩門入讀的都是有關係的又或是有特異功能,小二以上叩門是考狀元+特異功能!認清自己的定位,不要浪費精神及時間!
‹ 上一主題|下一主題