用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 失眠中- 請教各jm, 特別是khmama...
go

失眠中- 請教各jm, 特別是khmama... [複製鏈接]

各JM及khmama

小兒在元朗老牌小學鍾X6年級,全級排名約50~55/160,因校方提供不到實質數據,老師只是說估計是BAND 1尾。心儀祟德,但因元朗競爭大,欲轉屯門區,現15/16,想作以下安排:

自行:  1. 元朗崇德, 2. 屯門陳瑞芝

但因是邊緣人,又恐第三次呈分試失手跌落BAND2,自行不知選陳瑞芝還是馬可賓(六七成有信心馬可賓能成功,因小兒五下是全B,六上成績除中文是B,其餘都是A,操行A,有學音樂及有校內及校外比賽優異獎。)

可否指點一二怎取捨??因如果自行陳瑞芝失敗而又於第三次呈分試失手,將會連入馬可賓的機會也失去,所以現在也還未交表,內心十分忐忑,敬希各JM幫忙!!

萬分感激

elbar  自行或試 1.馬可賓 2.盧幹庭   發表於 13-1-20 09:21
   0    0    0    0

回覆:阿大 的帖子

雖然我不能比意見,但見大家都係失眠中,比句加油你
大家真係比呢個升中遊戲攪到食唔安瞓唔著!唔知你咪太大壓力,我昨晚仲發惡夢放榜亞女派左第n個志願,嚇到我即時扎醒
Anyway,add oil la~both of us try to relax

回覆:失眠中- 請教各jm, 特別是khmama...

sorry,無咩可能自行入到自行每校卅幾四十位only!屯門元朗加埋over二千人band 1,輪唔到band 1尾啦!不如直去馬可賓啦!

為左升中派位 我都瞓得唔好 忐忑不安 又發夢!!

我揀左兩間進取的 因為呢兩間都係好多人爭 我心煩緊 !
加油!

引用:各JM及khmama+小兒在元朗老牌小學鍾X6年級

原帖由 阿大 於 13-01-20 發表
各JM及khmama

小兒在元朗老牌小學鍾X6年級,全級排名約50~55/160,因校方提供不到實質數據,老師只是說估 ...
元朗區升中EK有個topic, 你有無直接問?侄兒龍年自行入左崇德,他是全級十名內,聽聞趙中的成績跌了很多,band one 中至尾?可考慮一下吧。

701003的sugg....i agree
鐘x一向数強,不知現在是否是??....題外話
我猜老師所說的banding应正確了!

現實說,閣下所選兩間都不可能入到,自行就選馬可賓吧,但回校路程稍遠

多謝各位jm的意見!!

因覺得是男仔,比較遲熟,就是有些希望,希望進取些,想博高一線,入一間程度比較高一點點的!! 不知是否太大想頭?因如自行選陳不成功而第三次程分試幸保不失仍是BAND1組,而自行卻入了馬,那便不能博入陳。

跟據上年大抽獎,將馬放第2位也可以成功,但今年人數比去年小,卻因屯門今年必定沒有扣門位,故又不能"騎馬揾陳",所以遲遲還未交表!!!!

希望各jm再幫忙分析,萬分感激!!!

hongkeikei  要攪清楚:將馬放2位入是有機會入,但不是代表所有B1放2都一定入到,因有隨機號碼影響.  發表於 13-1-21 18:21

对于神經刀的小朋友,你夠胆寄望佢第三次有好成績,可以保住b1!!!当然自行可定得高D,到大抽獎,睇完3次呈分,才決定!

回覆:失眠中- 請教各jm, 特別是khmama...

加油,我也比這個遊戲玩到無覺好瞓!

引用:多謝各位jm的意見!!+因覺得是男仔,比較遲

原帖由 阿大 於 13-01-20 發表
多謝各位jm的意見!!

因覺得是男仔,比較遲熟,就是有些希望,希望進取些,想博高一線,入一間程 ...
六年後發生咩事,無人估到!現實例子係:好彩入到高一線英中的男仔,初中已經被早熟女仔爬頭,之後自暴自棄者衆!由於初中成績比女生差,高中唔能夠揀到好科而埋没後勁者亦不少!男仔遲熟,更應該俾佢哋舒適地渡過初中,靜待開竅後發力!

黃巴士  AGREED MORE!!  發表於 13-1-21 18:28

我也等紧我家的神經刀開竅,等到人都顛!明年选科,排吾到头70,冇得优先揀科!头痕!还要等多久!sorry...借位......

回復 阿大 的帖子

首先你做個表, 將可以報既學校資料記錄. 你所揀o個兩間機會太細, 而且band1尾比你入到band1頭, 年年墊底的話, 未開竅都已經冇晒自信, 邊有心機讀. 睇完下面個表, 我覺得田家炳同馬可賓會較為適合. 如果想搏一間band1中, 就要考慮撞期問題.

校名

英中/中中

校網

band

學額

全見

日期

成績

面試

活動/操行

親屬/聯繫

其他

聯繫小學

DSE入大學率

東華三院盧幹庭紀念中學

英中*

元朗區

1B

16/3

50%

30%

20%

38.80%*

元朗商會中學

英中

元朗區

1B

23/3

50%

30%

20%

奧數

趙聿修紀念中學

英中

元朗區

1B

23/3

30%

40%

20%

10%

31.34%

順德聯誼總會翁祐中學

中中

元朗區

1C

約51

31/3後

50%

10%

40%

南屯門官立中學

英中

屯門區

1C

3月

60%

25%

15%

35.70%*

屯門官立中學

英中

屯門區

1C

16/3

30%

40%

30%

36.00%

仁愛堂田家炳中學

英中*

屯門區

1C

23/2, 23/3

40%

40%

20%

49.00%*

馬錦明慈善基金馬可賓紀念中學

英中*

屯門區

1C

9/3

40%

25%

35%

50.00%#

聖公會白約翰會督中學

英中*

元朗區

1C

2/3

40%

30%

30%

中華基督教會基元中學

英中*

元朗區

2A

16/3

40%

40%

20%

27.00%*

* 包括自資學位

# 包括自資及海外學位

多謝各位JM及KHMAMA的分析及提點,己開家庭會議及己有決定。

希望各JM也心想事成,小朋友考到合心水的中學!!

謝謝!!

回復 khmama 的帖子

Khmama,請問這個表可以在那裡找到,因我想要其他區!!!!!
THX~~~~

khmama 發表於 13-1-20 16:26
回復 阿大 的帖子
我都唔明,一流學生,永遠都唔吼的盧幹庭中學在這被吹捧到咁高

就樓主間小學為例,舊年校長派推薦表,頭個10份之一學生,根本就唔要盧幹庭。

回覆:newmiss 的帖子

要自己逐間入去校網揾資料, DSE 入大學率係根據ChiChiPaPa資料. 關於banding同聯繫位,可以參考升中下載區幾份資料.

回復 khmama 的帖子

Thankyou~~

引用:Quote:khmama+發表於+13-1-20+16:26+回復+

原帖由 kefjbl 於 13-01-20 發表
我都唔明,一流學生,永遠都唔吼的盧幹庭中學在這被吹捧到咁高
因為呢度d資料,只靠傳媒、網上收集!只供參考各位元朗區家長宜信"眼見為實"元朗區band 1位嚴重缺乏,EK呢度一味吹噓自行派位要進取,累死好多人ga!連元朗小學老師都上EK取"虛經"

‹ 上一主題|下一主題