用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 York PN 2013 - [Exception Case] letter for Small B?
樓主: Jingle-Bell
go

York PN 2013 - [Exception Case] letter for Small B? [複製鏈接]

回覆:York PN 2013 - [Exception Case] letter for Small B

my bb is also a small b (born in Nov)
will  attend briefing tmr

回覆:York PN 2013 - [Exception Case] letter for Small B

我囡囡係12月細b,都係收到呢份信呀,我就2feb去,都很緊張呀!好希望可以比個k1 offer 我呀

Chirley 發表於 13-1-25 00:16
多謝你既分享, 俾到多少少時間我地去諗, 岩先我老公都話如果係重讀PN 有點搞笑...
但我都想問問, 你囝現已 ...
唔好意思呢兩日比較忙,咁遲先覆你..答返你嘅問題先~我嘅PN head start 上午國際班係今年八月先開學,我係去咗插第2間學校(z字頭)嘅PN 班,我仲未決定來緊今年8月俾仔仔讀york PN 班 or 留係z字頭當校升k1

其實我當年都係新手爸爸(報學校咩都唔識),york係第2間interview嘅學校,當年對york呢間學校特別有好感(啱啱開始留意幼稚園,之前未做爸爸都唔會去留意),因為見到york咁大嘅學舍(九龍塘來講算好大),加上我第一次去(未面試前)聽york嘅講座,見到校長親自講解學校d情況,當年第一印象覺得呢個校長幾好幾有心辦學(畢竟我未見到有第二間學校有校長會願意未面試前用兩個鐘時間去見家長,都時好impressed!)

事關當日我未去briefing之前(未有 z字頭學校嘅pn插班offer),我都好似你地咁,見到呢封模擬兩可嘅信都好徬徨,封信又話唔能夠offer但又要去參加briefing,唔係second in,咁到底係咩?到底想點?後來我同我太太一齊去咗呢個briefing,校長話會收pn head starter,並介紹呢個pn head starter 係咩個班,當時因為我手頭上未有任何offer,所以嘅心情好似黑暗中見到一線龧光咁,即刻lur飯應,同我太太都放下心中大石,決定當場接受呢個pn head start offer.

當日briefing 九成時間學校介紹及建議家長接受PN head starter, 當時都提過如果家長唔想take呢個offer嘅,都唔緊要,可以揀k1,不過唔保證係國際班

由於我當時都覺得心大心細,唔想仔仔遲人一年,但又驚以超細b身份去讀k1會唔夠大b叻驚佢會冇哂自信跟唔到,所以先tick咗PN head starter

我當時心裡面已盤算緊插pn
存感恩的心

但由於校長講明冇得2月插班,所以我先開始留意其他可以2月插班/足2歳即可以插pn班,當時先開始留意太子明慧、英藝呢d可以足2歲就插班嘅學校

當時嘅諗法係如果有得插班(足2歲即讀PN)就讀住先,因為我屋企2公婆都要返工,仔仔對住工人學唔到嘢之餘又驚太chi工人姐姐
寧願佢返學對多d小朋友及老師,學野學團體生活及規矩
讀住先,等8月先返york讀PN head starter

後來z字頭學校有pn插班offer,
現在讀緊又覺得幾好,加上有得升z字頭學校k1(來緊今年8月),所以現在考慮緊到時點㨂(讀york PN head starter 變相repeat PN)

加上聽其他bk父母話要細b如果想repeat,不如repeat k1或k2

所以現在考慮緊,未有決定
存感恩的心

剛剛去完今日10:00果場家長會,講真,我對York好有保留。如果真係想做大仔既今年就唔會報PN;又或者咁講,如果真係做大仔,York應該唔會係大部份媽媽既首選。我自己做sales and marketing既,比我個感覺係,我地實有樣product合你需要……sorry不喜勿插,純粹個人睇法!

lv322  Totally AGREE!  發表於 13-1-26 18:42

晞晞爸b 發表於 13-1-26 09:10
但由於校長講明冇得2月插班,所以我先開始留意其他可以2月插班/足2歳即可以插pn班,當時先開始留意太子明慧 ...

若時光倒流, 你會選K1 head starter ? I don't understand why all are so keen about internatonal K1 class?

回復 Laivy 的帖子

So what were the contents in your 10am session? Were they the same as what 晞晞爸b mentioned? Thanks a lot.

回復 Laivy 的帖子 ( 不好意思, click錯, 該是回復晞晞爸B post )

我仔係細B, 當年Kln tong Zenith第一年開, 仔仔在Z插讀pn....程度甚至各方面也好好, 但我們沒原校上K1, 而選擇了York K1, 發現以小朋友在Z的程度比York深好多....所以小朋友在York K1那一年學習進度完全沒有追不上...甚至我的確覺得若當年不是因為Zenith在kln tong是新校關係, 小朋友直升上K1-K3, 程度絕不會比York低...!!! 但我也沒後悔替仔仔選了York, 這絕對是一所不錯的學校, 而我小朋友每天返學也很開心, 學校也提供好多活動給小朋友參加, 我是欣賞的~

今年面對的問題是妹妹也是細B, 也收了exception case letter, 但我也決定不會讓她遲一年讀york pn再上K1...因為未必真有需要做大B....(以上純是我個人意見)

回覆:rvp909 的帖子

基本上同晞晞爸b講既大至相同,但今年果個叫special K1,唔係head start。講一堆做細仔有幾唔好之後,基本上想你2014年先開始PN,但心理上讓家長好過d就叫special K1,另外佢話會比呢班多D照顧……

回復 晞晞爸b 的帖子

我仔係細B, 當年Kln tong Zenith第一年開, 仔仔在Z插讀pn....程度甚至各方面也好好, 但我們沒原校上K1, 而選擇了York K1, 發現以小朋友在Z的程度比York深好多....所以小朋友在York K1那一年學習進度完全沒有追不上...甚至我的確覺得若當年不是因為Zenith在kln tong是新校關係, 小朋友直升上K1-K3, 程度絕不會比York低...!!! 但我也沒後悔替仔仔選了York, 這絕對是一所不錯的學校, 而我小朋友每天返學也很開心, 學校也提供好多活動給小朋友參加, 我是欣賞的~

今年面對的問題是妹妹也是細B, 也收了exception case letter, 但我也決定不會讓她遲一年讀york pn再上K1...因為未必真有需要做大B....(以上純是我個人意見)

回覆:rvp909 的帖子

Just came out from 11am briefing. It is exactly what 晞晞爸B said.  They let u choose PN (or they call it special K1)  starts 08/2014 or K1 starts 08/2014. If u choose special K1, you still have to study K1 the year after.  But the school said if your kid is very outstanding, they might transfer back to normal K1.  Also, if choose special K1, international class will be guaranteed when K1. But if u choose K1 now, they can't promise you international or Montessori.

好似係揀normal K1唔一定有K1位比我地wor

請問如果選擇special k1係未等如已經收咗? 但問另一位老師,佢又只話學校會再寄信比我地

I think she meant will send out offer letter to the one you chose.  i think this option is quite good as i was planning to hv my baby to become super big b.  so i chose the special k1 offer.  also she guarantees will place such grp into intl stream.

回覆:York PN 2013 - [Exception Case] letter for Small B?

咁如果揀K1,咁同宜家其他有K1 offer嘅人有乜分別?咪重著數過而家有Montessori offer嘅小朋友?因為起碼都仲有機會入國際班

回覆:York PN 2013 - [Exception Case] letter for Small B?

知唔知道幾時再收信?一日未收一日唔secure

Personally, 我覺得York都好"commercial", never reject but 開一班另類班來收學生,我個 nov b都係exceptional case, 2/2 briefing, 真係要想想點揀,定唔揀,因為repeat PN 真係唔好!!大家點㨂?

是否commercial我唔理,係咪人人講唔reject都唔知,只要bb讀得好就得

引用:咁如果揀K1,咁同宜家其他有K1+offer嘅人有

原帖由 bamalamb 於 13-01-26 發表
咁如果揀K1,咁同宜家其他有K1 offer嘅人有乜分別?咪重著數過而家有Montessori offer嘅小朋友?因為起碼都 ...
K1好似係唔肯定有位

引用:是否commercial我唔理,係咪人人講唔reject

原帖由 小洪寶 於 13-01-26 發表
是否commercial我唔理,係咪人人講唔reject都唔知,只要bb讀得好就得
Agree. 其實個個都話york commercial.但係我又想問有邊間幼稚園唔commercial呢!其實最重要係你buy唔buy佢個套教學materials!如果唔buy既,佢比咩你,你都唔會覺得好!

‹ 上一主題|下一主題