用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 York PN 2013 - [Exception Case] letter for Small B?
樓主: Jingle-Bell
go

York PN 2013 - [Exception Case] letter for Small B? [複製鏈接]

York 每年都是這樣的,细b一定唔會比來年PN你讀,briefing係叫考得無咁好的考生考慮出年做大b再比你讀PN精英班(好聽d),考得好少少的就比你出年直接讀k1!差不多收生係100%   

引用:York+每年都是這樣的,细b一定唔會比來年PN

原帖由 kswcathy 於 13-01-22 發表
York 每年都是這樣的,细b一定唔會比來年PN你讀,briefing係叫考得無咁好的考生考慮出年做大b再比你讀PN精 ...
做超大b讀york pn?咁我未必會lor

回覆:York PN 2013 - [Exception Case] letter for Small B?

如果要repeat而另外又有offer既話真係要考慮一下,唉
100%收生?唔會掛,我上次去聽1st briefing, 人數一定多過pn + k1 全部學位啦

York 每年都是這樣的,细b一定唔會比來年PN你讀,briefing係叫考得無咁好的考生考慮出年做大b再比你讀PN精 ...
恕我直言,請問你點知佢地係100%收生架?咁咪即係只要去親in嘅,就一定可以入到去讀,只不過係讀N還是K,am or pm? 因為我仲未收到信,我都好想知佢地個流程

最快邊個MAMA去聽BRIEF??
可以分享下咩樹幹嗎?!

回覆:York PN 2013 - [Exception Case] letter for Small B?

終於等到信啦,8月b,K1 am offer, 正係我想要嘅嘢,Thanks God!

請問你係過來人嗎/有朋友之前都係咁?

路過...剛剛先見到呢個POST
don't know if you guys would follow the same path as we did last year...

我講少少去年既情況 (今年唔知學校會否轉POLICY) :
前年12月面試完..去年1月就寄信來話 " ...this year we received over 3000 applications...given the number of Pre-Nursery places available.....extremely limited, we are unable to take in as many gifted candidates...presently, [your child's name] has been categorized as a "exceptional case" candidate.........invite either Mr or Mrs [your last name] to a private briefing before offering [your child's name] a place. ....this is not a second interview....."

你地今年係咪封信內容MORE OR LESS 都係咁架?

如果你們亦都收到類似內容的信的話
去年的情況係:
去聽briefing既時候會介紹"HEAD START 班"
校長話係專FOR 細B 而開既 (10月-12月出世)
OFFER我地呢D細B 下一年(即係今年) 8月HEAD STAR FOR PN INTERNATIONAL 上午班
或者
如果家長唔想揀讀PN既..可以選擇K1(但不保證係INTERNATIONAL 班)

學校話唔會2月俾我地插班(有D家長好似我比較心急果D咪無得俾小朋友提早插班入學)

呢班HEAD START由於個個都係細B..但第2年又大過正常8月開學PN小朋友半年..所以教D野會深過PN班.大約  BETWEEN PN 至K1之間

我(去年)呢班中文叫做"尖子班"(英文叫HEAD START)
今年唔知係咪都係一樣

完左BRIEFING之前..學校會叫家長即場揀~
有張REPLY SLIP要你TICK
2揀1: 下一年8月PN HEAD START 國際班上午班  
或者 K1(唔保證國際班)

大致咁既情況..
我當日TICK左讀PN HEAD START
之後大約去年6月幾收到封信CONFIRM收左今年8月PN HEAD START 國際班上午班
並叫你幾月幾日前要交660 留位費及書簿費...

再之後11月會通知你多一次去聽多次TALK (要CONFIRM開學前D野)(封信話唔出席會影響學位)
另外當日要交多次留位費 (唔知點解...)

ANYWAY
以上係去年既情況
(其實都好耐之前既野...好多細節野唔記得咁清楚..如有錯漏歡迎當日有份出席既BK父母們提出指正)

我必須要講呢個係去年既情況(2013/14 offer)
你地遲我一年..極係唔知會否有唔同POLICY或做法
(譬如肯俾你地小朋友2月插班??或有其它唔同安排)

我都好友興趣想知今年有什麼唔同..待各位出席完之後請話我知

另外我個人意見~做超大B去REPEAT PN是否值得???
因為我都見到唔少BK家長(小朋友係細B)他們講PN其實學規矩多...少學術野
不如K1或K2先REPEAT(如果真想REPEAT既話)
我仲考慮緊呢樣野(因為我小朋友本身已插緊PN班..又有K1 OFFER)
除非下一年SC KV KM LH PC 等等呢D好心儀既學校收我仔仔(發下夢先...呵呵)..我先會去俾小朋友REPEAT
如果小朋友讀到既...何必專登要焗他做超大B
(當然..D人講考小一超細B好蝕底)
到時升K1/K2先考慮REPEAT都未遲

以上做唔做超大B係純粹我個人意見..各位自己衡量自己想小朋友做細B或大B
畢竟大家情況及要考慮D野都唔同

總之..大家努力!
存感恩的心

回覆:晞晞爸b 的帖子

請問你當時可以揀既係2013/14年既K1嗎?

TKLR 發表於 13-1-24 19:34
請問你當時可以揀既係2013/14年既K1嗎?

係!
因為有D父母唔想小朋友遲人地一年...
學校希望家長揀PN HEAD START (2013/14)
但亦都俾你揀K1 (2013/14) ~ 但都係果句~揀K1唔保證俾國際班你
D人多數心儀國際班...揀K1要TAKE RISK (言下之意)

存感恩的心

Really thanks for your sharing. 你2揀1既k1係指正常年度既k1嗎?

小洪寶 發表於 13-1-24 19:46
Really thanks for your sharing. 你2揀1既k1係指正常年度既k1嗎?

係.

都係果句: 這是去年的情況..今年唔知會唔會一樣做法..因為今年多左小朋友考幼稚園
好多BK父母話考YORK 英藝 太子明慧難度高左 (我2011年年尾考難度好似無咁高..)
存感恩的心

今年未必一樣啦,因為我睇出面討論,有好多人已經有2014k1 offer, 我地呢批應該係表現差d既,無理由仲有得入正常年度k1,
Anyway many thanks

小洪寶 發表於 13-1-24 19:59
今年未必一樣啦,因為我睇出面討論,有好多人已經有2014k1 offer, 我地呢批應該係表現差d既,無理由仲有得 ...

不客氣!
大家都是細B(雖然我仔仔大你地仔仔一年)
我完全明白細B父母的徬徨及擔心

有時差3個月差好多
無得急既
今年考唔到既..下年再戰! 加油喇!

存感恩的心

引用:Quote:小洪寶+發表於+13-1-24+19:59+今年未

原帖由 晞晞爸b 於 13-01-24 發表
不客氣!
大家都是細B(雖然我仔仔大你地仔仔一年)
我完全明白細B父母的徬徨及擔心
Super thanks...super big b.... will not chose PN

謝謝你咁用心講解

晞睎爸b,
今年封信都係寫over 3000 applications!

chopin999 發表於 13-1-24 21:45
晞睎爸b,
今年封信都係寫over 3000 applications!
係呀!可能係standard letter 啩

Chirley  應該係改名同時間only  發表於 13-1-25 00:17
存感恩的心

晞晞爸b 發表於 13-1-24 19:21
路過...剛剛先見到呢個POST
don't know if you guys would follow the same path as we did last year...

多謝你既分享, 俾到多少少時間我地去諗, 岩先我老公都話如果係重讀PN 有點搞笑...
但我都想問問, 你囝現已讀緊PN班了, 咁即係無讀到佢俾你既所謂HEAD START 班,
咁之後YORK有無話OFFER K1俾你囝呢?
同埋我都想知當日你去聽briefing既人數, 係咪似足interview 前聽個talk咁多人呢??

期待明天家長聽完簡介會後分享
‹ 上一主題|下一主題