用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 請問怎樣令一隻鸚鵡仔進化
go

請問怎樣令一隻鸚鵡仔進化 [複製鏈接]

我仔三歲三個月開始鸚鵡學舌,過左半年,即而家都會主動講抱,要,過黎,當然限於佢要攞野,佢只知乜野,邊個係問題,好想知呢個階段要幾耐,又或點先可突破?有冇過來人有甚麼方法?萬分感謝!
   0    0    0    0

回覆:請問怎樣令一隻鸚鵡仔進化

我就勁叫佢做嘢,形容佢做緊d乜,有時要叫c6係屋企同個女玩紅綠燈過馬路要小心,咁又會講多d嘢,都係慢慢進步!

我要求,阿仔要咩,要自己講得出名稱。

唔可以靠指。
唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

我囝跟都在此階段,言語治療姑娘建議佢要咩就教佢講:如我囝手指要xx玩具,我問佢要咩呀?佢會答:要,呢個。我:呢個係xx玩具(聲音提示,誇張口形,希望囝模仿),跟住我即反問囝,問邊個要玩具呀?我會指住自己(期望囝答:媽媽);再教佢組合:媽媽,我想要xx玩具。好長氣,但我囝今天可以無聲音提示下問我拎xx玩具(雖然講得唔正,但見他努力跟我口形,我都收貨,俾件玩具佢)。

大家都係努力的媽媽,但我真係好期待有一天佢會主動表達感情或意見。
同埋,我教極佢都吾明「吾要」嘅意思。
‹ 上一主題|下一主題