用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 好煩好大壓力,懇請各位代我分拆,萬分感激 ...
go

好煩好大壓力,懇請各位代我分拆,萬分感激 [複製鏈接]

我個仔成績不算好,但英語會話一直晤錯,在学校一直是英語話劇主要成員。他剛收到信聖道迦南收了佢,老師怕他大抽獎時派得晤好,而我希望他最低限度也入英中,老師建議我地考顏寳鈴和聖道迦南,顏寳鈴已來信不收。但我覺得現在就決定了一間,是否可惜,參加大抽獎,我又冇信心。自己都攪到頭都大。

elbar  如真放棄 聖道迦南, 自行或試 1.何官 2.胡兆熾   發表於 13-1-19 11:23
   0    0    0    1

英中定多人選擇,但微調多年後,現很少全中文中學,定有一至二班用英文上課,如英語會話一直晤錯,很大機會校內分班試入精英班/英文班,搏唔搏你要和小朋友商量一下,可能佢喜歡迦南....

你的小朋友成績點樣不算好,甚麼banding,那一區的小學等,可否說多一點。

如果單憑你說的成績不好,但你又想佢讀英中,咁大抽獎有冇機會抽英中呢,所以banding係好決定性的因素!
:verycold: :verycold: :verycold:

回覆:kikiwo 的帖子

除咗成績,都要知邊區,唔係就分析唔到.

非常感激各位,我仔現在在培道小學,但老師話佢成績 屬b 3.老師就是怕他入b 3 中學.唉我真係

係九 龍 城 區小 學

回復 kikiwo 的帖子

b3就接受聖道迦南個offer啦, 一天光晒, 為咩要攞o黎煩? 放榜再去b2叩門啦.

Jackieson  完全同意, 接受聖道迦南個offer啦, 唔好諗啦!!  發表於 13-1-19 00:43

引用:+本帖最後由+khmama+於+13-1-18+23:04+編輯

原帖由 khmama 於 13-01-18 發表

agree

khmama 發表於 13-1-18 23:03
b3就接受聖道迦南個offer啦, 一天光晒, 為咩要攞o黎煩? 放榜再去b2叩門啦. ...
同意。

Band 3學校好難有英中的。所以就算大抽獎都抽唔到英中學校,而大部份英中學校都屬於band 1類別的學校。除非第三次呈分試考得好好升上band 2,咁九龍城都有好的band 2學校而又有開英文班的。

現在你的情況是先放下英中的考慮,想一想小朋友可否在第三次呈分試能有機會上到band 2的機會(一般band 3頭還有機會升上band 2,若太遠的話要靠一次呈分試去拉高成績就有點難度),然後才決定要不要迦南的位。若成績距離太遠又或者沒有信心的話,不如立即決定接受迦南的offer。
:verycold: :verycold: :verycold:

醒目開學勳章

kikiwo 發表於 13-1-18 22:53
非常感激各位,我仔現在在培道小學,但老師話佢成績 屬b 3.老師就是怕他入b 3 中學.唉我真係 ...

可惜band 3....唔係可試沙田培英(b1)我見妳話英文話劇唔錯,培英有話劇...
我女2001年1月8日QE出世  

非常感激各位嘅分析,其實我一直諗入到聖道迦南就ok.係身邊d親戚不停加把咀令到我+分困擾,而家總算有點方向

如果老師話係band 3, 入英中津校嘅機會實在唔大, 而家有直資學位, 真係唔使理會人地表面嘅意見, 最後都唔係人地讀書, 係你個仔適合先至緊要。

咁你啲親戚有咩好提意

如果真係band 3,我一定即時註冊聖道迦南,讀個個係你個仔,唔係人地個仔,你自己決定就可以,唔洗理其他人

IF BAND 3, 抽獎抽到合適英中真係渺茫, 先註冊聖道迦南啦, 之後7月去扣門囉, 讀書係你仔讀, 關其他人咩事呢!

kikiwo 發表於 13-1-19 10:41
非常感激各位嘅分析,其實我一直諗入到聖道迦南就ok.係身邊d親戚不停加把咀令到我+分困擾,而家總算 ...

Band3生聖道迦南收就真係一天光晒, 身邊d親戚没有Band3的小朋友, 或者他們不知道你小朋友是Band3, 一定将聖道迦南同其他他们聽過的學校比較, 點同d Band1學校比呀!  邊個吾想入他們說的學校, 入到先得架, 他們怎會知道Band3 生的苦處呢?  不用理會他們了.
‹ 上一主題|下一主題